aA
Kulinarinių laidų vedėja ir knygų apie maistą autorė Beata Nicholson (37 m.) naujame LRT sezone kvies žiūrovus džiaugtis tuo, ką turime čia, Lietuvoje ir namuose, skatins žmones auginti vaisius, daržoves, uogas, žoleles.
Beata Nicholson
Beata Nicholson
© DELFI / Andrius Ufartas

Kodėl tai svarbu ir kodėl turėtume tuo džiaugtis?

Beata, kuo išskirtinis bus naujasis jūsų laidos sezonas?

– Man labai svarbu, kad tai, ką kuria mano komanda, ir tai, ką ekrane mato žiūrovas, būtų naudinga. Laida bus rodoma penktadienį vakare, tad tikiuosi, jog suteiksiu įkvėpimo gaminti savaitgalį. Savaitgaliais paprastai gaminu daugiausiai. Tikiuosi, mano laidą pažiūrėję žmonės galės pabandyti ką nors naujo. Taip pat rodysime istorijas apie žmones, dėl kurių valgome geresnį, sveikesnį ir įdomesnį maistą.

Ar kiekvienam vertėtų kritiškai pažvelgti į mitybos įpročius ir bent dalį jų pagerinti?

– Svarbiausia, kad pokyčiai prisidėtų prie geros savijautos. Svarbu, ką valgai ir su kokiomis mintim tą darai. Geriausia rinktis kelio vidurį ir nieko kraštutinai neatsisakyti. Manau, reikia viską valgyti ir tuo mėgautis. Svarbu, kad tai būtų įvairus ir ne absoliučiai perdirbtas maistas. Pačių pagamintas maistas visada bus sveikesnė alternatyva.

Kartais sunku atsispirti „nuodėmingiems“ patiekalams ar valgymui vėlai vakare, naktį. Ką tokiu atveju patartumėte?

– Priklausau valgytojų grupei, kurie mėgsta pavalgyti vakarais. Yra teorijų, teigiančių, jog žmogus yra sukurtas valgyti vakare. Bet tai nereiškia, kad prisivalgius – brinkšt į lovą. Stengiuosi, kad mano paskutinis valgymas būtų bent prieš dvi tris valandas iki miego. Kartais ateina noras paskanauti ko nors vėlai vakare. Tada renkuosi sūrį, kartais juodojo šokolado plytelę, o ne plytą, ar riešutų saują. Košė padeda, jei nori suvalgyt tortą ar ledų dėžę. Jei labai ko nors norite, tiesiog išgerkite žolelių arbatos ir paskanaukite gero sūrio. O geriausiai padeda sąmoningumas.

Silpnybės akimirkos dėl kokio nors maisto jus aplanko?

– Visada aplanko ir visada pasiduodu. Tik ne kasdien, o vieną ar du kartus per savaitę. Bet ne tris. Manau, kad nesąmonė yra sau ką nors drausti. Kuo labiau draudi, tuo labiau nori. Kad ir kaip nori ledų, šaldytas jogurtas tik pusiau padės, nors galima suvalgyti vieną gabaliuką ar du cepelinus, tačiau tai daryti reikia įjungus protą.

Naujoje laidoje skatinsite žmones auginti vaisius, daržoves, uogas, žoleles. Kodėl to reikia, kodėl turime tuo džiaugtis?

– Manau, kad tie, kurie gyvena apsupti gamtos ir augalų, yra laimingesni. Tai įrodyta ir iš patirties galiu pasakyti, kad tai daro stebuklus. Daržas ir sodas taip pat yra kūryba. Dar ir kokia! Kiekvienas turime rasti vietos ir erdvės kūrybingumui pasireikšti – ar tai būtų virtuvė, ar darbovietė, ar kolektyvinis sodas. Ne visi gali ką nors užauginti, bet dauguma mūsų gali valgyti maistą, užaugintą ar nupirktą tiesiai iš jį užauginusių žmonių.

Lietuvoje mes tikrai galime džiaugtis, kad vienas du – nuėjai į turgų ir perki iš žmogaus, kuris tą produktą užaugino. O ir prekybos centruose yra geros produkcijos. Mūsų savijautai labai svarbu, kokį maistą valgysime, labai svarbu žinoti, ką valgai, ir iš kur atėjo tavo maistas.

Jūs pati auginate daržoves, vaisius?

– Daržoves, vaisius man užaugina tėtis. Šiuo metu aš auginu vaikus (šypsosi). Užaugau darže, šiltnamyje, šeima augino įvairias daržoves, vištas, konservuodavo, darydavo dešreles ir kumpius, raugindavo kopūstus. Užaugau aplinkoje, kur maistas buvo užaugindamas ir pagaminamas, o ne perkamas. Todėl man truputį liūdna, kad mano vaikai auga nematydami daržo, jiems nereikia ravėti darželių, skinti pomidorų. Tačiau šiltnamį jie pamato pas senelį Kėdainiuose.

Aš pati ant palangės auginu tik prieskonius, kuriuos palaisto mano vyras. Manau, kai užaugs vaikai, įgyvendinsiu ne tik savo vienos svajonę – įsirengti nuosavą gražų šiltnamį.

Ar jūsų vaikai valgo vaisius, daržoves, uogas?

– Labai valgo ir labai tuo džiaugiuosi. Aš stengiuosi surasti lietuviškų augintojų. Vyras juokauja, kad turiu savo šparagų, naminių vištų, mėlynių ir braškių tiekėjus. Perku tiesiai iš ūkininkų, su kuriais esu užmezgusi ryšius. Mano vaikai labai daug valgo vaisių ir daržovių, o aš jiems nuolatos primenu, kad tai yra būtina gerai savijautai.

Kaip reikėtų vaikus paskatinti valgyti vaisius daržoves?

– Visuomet šalia pagrindinio patiekalo patiekite bent dvi rūšis daržovių, visada paraginkite jas suvalgyti, nebandykite siekti, kad vaikai valgytų viską. Mano vaikai nemėgsta špinatų, tačiau tai nėra tragedija. Džiaugiuosi, kad jie patys nusiskuta ir valgo morkas, pasigamina pomidorų salotų su grietine, suvalgo šparagines pupeles ir dar paprašo.

Nėra paprasta įtikinti vaikus valgyti daržoves, bet tiesiog reikia niekada nepasiduoti. Net jei vaikas valgo dvi rūšis daržovių, reikia tai laikyti pergale. Jei jūs valgote tik blynus su uogiene ir koldūnus su grietine, o vaikui liepiate valgyti daržovių troškinį, nieko nebus. Reikia rodyti gerą pavyzdį.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Sutuoktiniai po skambučio į karštąją liniją – įbauginti: sudvejojome, ar verta tikrintis (213)

Pokalbis su karštosios linijos savanore dėl koronaviruso tyrimo vyrui ir jo žmonai pasirodė labai...

Nausėda pažėrė kritikos Seimui: man visiškai neįdomu, kas yra kaltas – kalti visi papildyta (180)

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienio rytą apsilankęs Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM)...

Patarimas darbuotojams: jei sutinkate su mažesne alga, turi mažėti ir darbo krūvis (81)

Su sunkumais dėl karantino susiduriančiose įmonėse darbuotojų gali būti prašoma susimažinti...

Šiems būstams karantino metu žada aukso amžių: žmonės turi pinigų ir nori juos išleisti (41)

Nekilnojamojo turto rinka šiuo metu patiria milžinišką sąstingį. Kol NT pardavėjai stengiasi...

Mokslininkas – apie virusui atvertą užnugarį: kai kurias klaidas dar galima ištaisyti (48)

Lietuvoje jau daugiau nei pusė tūkstančio medikų turėjo izoliuotis dėl kontaktų su koronavirusu...

ULAC vadovas: 6 iš 7 koronaviruso atvejų gali likti nepastebėti (34)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas neslepia,...

Mokslininkas paaiškina: štai, ką reikėtų daryti, jei pandemijos metu norite apsipirkti saugiai (4)

Donaldas Schaffneris yra mikrobiologas ir maisto saugos ekspertas iš Rutgerso universiteto....

Koronavirusu užsikrėtusi aktorė izoliavosi psichikos sveikatos centre: norėčiau nusikeikti, bet geriau sukalbėsiu maldą (93)

„Pradėsiu pozityviai“, – pirmadienio vakarą savo mintimis dalijosi Ieva Labanauskaitė ....

Adam Tooze

Ar koronaviruso sukelta finansinė krizė bus didesnė už 2008 m. krizę? (2)

Paskutinioji ekonominė krizė buvo finansinis širdies smūgis. O ši gali būti panaši į viso...

Kaip sterilizuoti namus, jei baigėsi valikliai: šias priemones rasite ir savo spintelėje (1)

Kai išeigas tenka riboti beveik iki nulio, turime daug gražaus laiko susitvarkyti namus. Apie...

|Maža didelių žinių kaina