O kaip moters atveju, kokios jos ribos? Kiek vaikų per gyvenimą gali susilaukti moteris? Juk net vieno vaiko dovanojimas šiam pasauliui – fiziškai sekinantis dalykas, rašo thevintagenews.com.

Guinnesso pasaulio rekordų knygoje teigiama, kad daugiausia vaikų pagimdė XVIII amžiuje Rusijoje gyvenusi moteris. Jos vardas nėra aiškus, žinoma tik tiek, kad ji buvo valstiečio Fiodoro Vasiljevo žmona. Kai kurių šaltinių duomenimis, galimai tos moters vardas buvo Valentina.

Taigi, jeigu sunkiai tikėtini to meto įrašai yra tikslūs, Valentina Vasiljeva gimdė 27 kartus. Šešiolika kartų jai gimė dvyniai, septynis – trynukai, keturis – ketvertas vaikų. Tad iš viso gaunasi 69 kūdikiai, iš kurių 67 išgyveno ankstyvą vaikystę, kas savaime skamba įtartinai, mat kūdikių mirtingumas senovėje buvo labai didelis. Tad ar gali būti, jog V. Vasiljeva turėjo 69 vaikus?

Istoriją dar labiau komplikuoja tai, kad Valentinos sutuoktinis galiausiai paliko ją ir vedė antrą kartą. Jo seksualinis potraukis vis dar buvo neišblėsęs, kaip ir prokreacijos noras, tad Fiodoras su antrąja žmona susilaukė dar aštuoniolikos atžalų.

Šią informaciją pateikė Nikolsko vienuolynas, registravęs gimimus Rusijos kaime, kuriame ir gyveno Vasiljevų šeima. Pasak vienuolyno įrašų, 1782 metais F. Vasiljevas iš viso turėjo 87 vaikus. Tuo metu jam turėjo būti apie 75 metus ir tariamai tuo metu buvo gyvi 82 jo vaikai.

Net XVIII ir XIX amžiuose žmonės sunkiai tikėjo šia istorija. Prancūzijos akademija pabandė patvirtinti šį atvejį ir užklausė Sankt Peterburgo akademijos atstovų apie tikslų šios šeimos vaikų skaičių. Rusijos pusė atsiuntė šaltą atsakymą, kad nėra reikalo tikrinti informacijos, ir pridūrė, kad šios šeimos vaikus aprūpino Maskvos valdžia.

Tad lieka neaiškus klausimas, ar gali moteris gimdyti 27 kartus, ir per savo gyvenimą susilaukit tiek daug vaikų?

V. Vasiljeva savo palikuonių turėjo susilaukti per keturis dešimtmečius nuo 1725 iki 1765 metų. Turint omenyje tai, kad trejetukai ir ketvertukai dažniausiai gimsta nesulaukę devynių mėnesių termino, galima daryti prielaidą, jog tai įmanoma.

Apie mokslą rašantis Adamas Hadhazy pabandė matematiškai paskaičiuoti V. Vasiljevos atvejį. BBC jis rašė: „… ponia Vasiljeva turėjo būti nėščia 18 iš 40 metų – pusę laiko arba du dešimtmečius norėjosi raugintų agurkėlių ir ledų“.

Pabandykite tik įsivaizduoti, kokiu iššūkiu turėjo būti tokios vaikų armijos auginimas. Sunku suvokti net dvigubai mažesnio skaičiaus vaikų auginimą, jau nekalbant apie tiek.

A. Hadhazy taip pat abejoja, ar rusė galėjo tokį ilgą laiko tarpą būti vaisinga. Kai moteris pradeda skaičiuoti penktą dešimtį, tikimybė pastoti drastiškai sumažėja. Baigiant penktą dešimtį pastoti tampa bemaž neįmanoma.

Guinnesso pasaulio rekordų interneto svetainėje V. Vasiljeva pristatoma kaip visų laikų „vaisingiausia motina“, tačiau patariama šį atvejį vertinti „skeptiškai“. Svetainėje toliau rašoma, kad V. Vasiljeva galėjo turėti „genetinį polinkį į hiperovuliaciją (vieno ciklo metu suformuoja daugiau nei viena kiaušinėlis), kas reikšmingai padidina tikimybę susilaukti dvynių ar kelių vaikų“.

Tačiau visai kitas dalykas yra gimdymai. Ar gali būti, kad moteris net 27 kartus ištvėrė ir išgyveno šį skausmingą procesą? Nors atrodo keistai, kad net 67 iš 69 vaikų liko gyvi didelio kūdikių mirtingumo laikais, ne mažiau keista ir tai, kad pati motina pakėlė tiek daug gimdymų tais laikais, kai gimdyvių mirtingumas buvo kur kas didesnis nei šiandien.

Susumavus visa tai, kas buvo pasakyta, panašu, kad mažai tikėtina, jog moteris galėjo išnešioti ir pagimdyti 69 vaikus. Nėra įrodymų, leidžiančių tvirtinti, kad būtent taip ir buvo, tačiau niekas niekada nepasakė, kad tai neįmanoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)