JKLB pirmininkė šiuo metu yra Dalia Asanavičiūtė – ji mielai sutiko ANGLIJA.today skaitytojams papasakoti apie JKLB veiklą, projektus ir ateities planus.

Papasakokite trumpai apie Anglijos lietuvių Bendruomenę, kiek metų ji jau gyvuoja?

– JKLB kitais metais minės 70-ąjį jubiliejų. Ši bendruomenė, ko gero, yra viena seniausių organizacijų Anglijoje, įskaitant ir skautus. Ją įkūrė žmonės, atvykę čia po Antrojo pasaulinio karo. Emigravusieji turėjo vienytis, norėjo kažkur rasti tą lietuvybę, kadangi grįžti namo negalėjo, jiems vienintelis lietuviškas kampelis buvo tai, ką turėjo susikūrę čia, Anglijoje. Tad šventė kartu šventes, tos pačios Sekminės tada gimė, tuo metu ir sodybą įsigijo, suvažiuodavo šeimomis, skautai ten savo vasaras leisdavo. Įkurtos bendruomenės tikslas buvo suvienyti visoje Jungtinėje Karalystėje gyvenusius lietuvius.

Teko girdėti, kad atsirado problemų su bendruomenės turėta sodyba. Kokia situacija yra šiuo metu?

– Iš tikrųjų, šiuo metu sodyba yra „pakibusi“, tačiau, mes, valdyba, stengiamės visais būdais ją išsaugoti lietuvių rankose, advokatai jau dirba, vyksta teismai, dar nėra viskas prarasta.

Kokia veikla užsiimate? Kokius renginius organizuojate?

– Paskaičiavome, kad praeitais metais suorganizavome 12 renginių. Tik du iš jų yra mokami, tai Sekminės ir kalėdinis vakarėlis, visi kiti – nemokami. Mums labai padeda ambasada, bendruomenės nariai, pasirašę projektus gauname finansavimą iš Lietuvos. Tad galime sakyti, kad kartą per mėnesį suorganizuojame kažkokį renginį ir bendruomenės nariams, ir aplinkiniams lietuviams. Kai kurie renginiai skirti tik organizacijų vadovams, glaudžiai bendradarbiaujame ir su kitomis draugijomis, turime bendrų projektų.

Ar JK gyvenantys lietuviai aktyviai dalyvauja Bendruomenės organizuojamoje veikloje?

– Tie žmonės, kurie yra tvirtai apsisprendę aukoti savo laiką, yra labai aktyvūs. Aš kartais net stebiuosi, nes už tai niekas nemoka. Džiaugiuosi tais žmonėmis, kad jie skiria savo laiką, pastangas tam, kad išsaugotų lietuvybę ir padarytų čia gyvenančiam lietuviui šventę. Aišku, yra ir pasyvesnių bendruomenės narių, tačiau visada organizacijoje būna branduolys aktyviausių, tuo labiau yra 9 skyriai, jie savarankiškai veikia, organizuoja savo renginius. Visur kažkas vyksta, tad visoje Jungtinėje Karalystėje gyvenantys lietuviai gali jungtis prie mieste esančio skyriaus ar bendruomenės.

Labai aktyvios yra lituanistinės šeštadieninės mokyklėlės, jų visoje šalyje yra daugiau kaip 45, jos atlieka tikra gražų darbą. Bendruomenė turi Švietimo tarybą, kasmet, šiemet jau 11-ą kartą, bus surengtas didžiulis Jungtinės Karalystės lietuvių mokytojų seminaras, sulaukiame svečių ir iš Airijos.

Pernai metais buvo jubiliejinis suvažiavimas, tai susirinko virš 100 pedagogų. Kviečiame pranešėjus, kurie kalba aktualiomis temomis – dažnai tai būna svečiai iš Švietimo ministerijos, universitetų. Pernai metais organizavome kiekvienai grupei atskirus užsiėmimus – darželių auklėtojoms, mokytojams ir kt., kad būtų įdomu, praktiška. O šiemet viename suvažiavime bandysime surengti tris seminarus, kurių specifika bus labai skirtinga.

Kaip manote, kokie yra pagrindiniai Bendruomenės tikslai?

– Jie yra labai paprasti: lietuvių kalbos, kultūros puoselėjimas, valstybinių švenčių šventimas, kad čia gyvenantys lietuviai nepamirštų savo šaknų. JKLB priklauso Viso pasaulio lietuvių organizacijai, tai yra didžiulė struktūra, tikslai yra tokie patys – išsaugoti lietuvybę ir kovoti už emigracijoje gyvenančius tautiečius.

Ar visi gali tapti Bendruomenės nariais, gal yra tam tikros taisyklės?

– Turi būti lietuvių kilmės ir pilnametis. Užpildžius narystės anketą, tampi pilnateisiu nariu. Tiesa, pas mus yra metinis narystės mokestis – apie 10 svarų, pinigėlius skiriame organizacijos veiklai, šventėms ir viskam kitam. Kviečiame visus norinčius prisijungti, jei turite klausimų, galite su mumis susisiekti per feisbuko puslapį, (čia rasite ir daugiau informacijos bei renginių nuotraukų), el. paštu info@jklb.org, taip pat turime ir interneto svetainę www.jklb.org, kur galite rasti daugiau informacijos apie mūsų veiklą. Mielai priimame naujas idėjas.

Pavyzdžiui, pernai metais pirmą kartą pagerbėme Anglijos lietuvių mokytojus, jie labai stebėjosi ir džiaugėsi, organizavome ir senjorų šventę – su prisiminimais, koncertu.

Su kokiomis organizacijomis bendradarbiaujate?

– Yra kelios labai didelės organizacijos, su kuriomis bendradarbiaujame, tai – Lietuvių jaunimo sąjunga, Pasaulio jaunimo sąjunga, Komercijos rūmai Jungtinėje Karalystėje (jie mus ir remia finansiškai tikrai nemažai, organizuojame kartu su jais šventes), taip pat Londono Sičio lietuvių klubas, skautų organizacija, Baltų taryba, vienijanti visus Baltijos šalių gyventojus, jie rengia daugiau kultūrinę programą – su jais teko organizuoti susitikimus su A. Tapinu, Ž. Pavilioniu. Ateityje dar ketiname kartu organizuoti diskusiją dėl „Brexit“.

Prakalbus apie „Brexit“, ar žmonės kreipiasi į jus, klausia, kas bus toliau?

– Masiškai žmonės kreipiasi į ambasadą, nes bet kuriuo atveju tai yra vieta, kur gaus teisingą atsakymą, nes mes, mūsų organizacija, nesame profesionalai šiuo klausimu. Su pažįstamais mes diskutuojame, tačiau nereikia panikuoti, tai nieko nepakeis, na, o vėliau viskas bus matyt, viskas kaip nors tikrai išsispręs.

Balandžio mėnesį buvo atidaryta lituanistinė mokykla nuotoliniu būdu „Tiltas“, kaip sekasi šiam projektui?

– Tai yra vienas iš mūsų rengiamų projektų, kurio nepaminėjau anksčiau. Mokykla yra skirta vaikams, kurie neturi galimybių lankyti šeštadieninius užsiėmimus. Tad su Švietimo tarybos pirmininke Daiva Lydeikiene įkūrėme mokyklą „Tiltas“. Kol kas viskas vyksta gana pasyviai, specialiai apie projektą paskelbėme anksčiau, kad visi apie jį sužinotų, nes anketas užpildę yra nedaugelis. Mokykloje dirbs profesionalios mokytojos su tikrai įdomia programa. Gaila, kad kol kas norinčių vaikų dar nedaug.

Labai kviesčiau dalyvauti renginiuose, tiek valstybinėse šventėse, kalėdiniuose vakarėliuose, tiek ateinančiose Sekminėse – tai didžiausia mūsų organizuojama šventė, šiemet puikiai pavyko, tik gaila, kad nedaug žmonių susirinko. Raginčiau žmones stoti į bendruomenę, prisidėti savo idėjomis.

Nuo rugsėjo prie ambasados esančiose patalpose norime atidaryti Psichologinės pagalbos ir informacinį centrą, kuris veiks kas antrą šeštadienį. Centre dirbs profesionalus psichologas, vertėjas, bendruomenės atstovai. Gaila, kad šiam projektui negavome finansavimo, tačiau vėlgi, mus gelbėja ambasada.

Taip pat rugsėjo 19 dieną kartu su JK Lietuvių Jaunimo Sąjunga kviečiame pas mus atvažiuoti Lietuvos politikus, kurie kandidatuos būti išrinkti į seimą. Apskritai, reikėtų raginti žmones dalyvauti rinkimuose, kad registruotųsi, nes tai yra mūsų pilietinė pareiga. Reikėtų parodyti, kad mes esam, kad mes aktyvūs ir politiniame gyvenime.