aA
Adventas – susikaupimo ir tylos metas, kuomet prieškalėdiniame šurmulyje bandome rasti nusiraminimą namuose, artimųjų apsuptyje.
© Shutterstock nuotr.

Būtent Advento laikotarpis ragina mus iš naujo pažvelgti į senas tradicijas, kurių laikėsi mūsų senoliai. Gal išties atėjo metas prisiminti, kas yra Advento pasninkas, saldaturgis ir kokią reikšmę turi tie 12 patiekalų ant Kūčių stalo?

Pasninkas – ne tik penktadieniais, bet tris dienas per savaitę

Mūsų protėviai Adventą laikė itin šventu laikotarpiu, kurio metu buvo svarbus susikaupimas, buvo vengiama linksmybių ir, žinoma, laikomasi pasninko.

Jei šių dienų dažnas žmogus Advento laikotarpiu pasninko laikosi tik penktadieniais, tai seniau žmonės pasninko laikydavosi tris dienas per savaitę – trečiadienį, penktadienį ir sekmadienį. Tomis dienomis jie stengdavosi nevalgyti mėsos ir pieno produktų.

Šių laikų žmogui tokie seni Advento papročiai – pasninkas – tik į naudą. Žinoma, pieniški produktai reikalingi žmogaus organizmui, lygiai taip pat, kaip ir mėsa, bet kurį laiką jų atsisakydami ir nevalgydami mes tikrai nieko neprarasime, o štai jei per daug dažnai valgysime riebią mėsą, rizikuojame padidinti „blogojo cholesterolio“ kiekį kraujyje, susirgti II tipo cukriniu diabetu.

Taigi, puikiai galime ištverti be mėsos ne vieną, bet tris dienas per savaitę. Kaip ir be pieno: nuo didelio kiekio pieno gali atsirasti pilvo pūtimas, be to pienas yra sunkiai virškinamas produktas, tad jo atsisakydami mes palengviname organizmo virškinimo procesus, prieššventiniu laikotarpiu nereikės ieškoti, kas padeda nuo pilvo pūtimo.

Seniau apsilankymas turguje, dabar – prekybos centruose

Ar žinote, kas seniau buvo saldaturgiai? Tai specialūs turgūs, kuriuose prekiaudavo įvairiomis prekėmis, paruoštomis pačių moterų.

Dar XIX a. Vincas Kudirka rašė, kad tokie saldaturgiai sutraukia žmones dėl to, jog juose galima pasidalinti Adventinio laikotarpio dirbiniais, pajusti tą tikrą prieššventinę nuotaiką. Tokie turgūs buvo paskutiniai tų metų, o moterys tą žinodamos jiems ruošdavosi ištisus metus.

Aguonos, kanapės, linų sėmenys, žirniai, pupos, medus, spanguolės, obuoliai, šiaudiniai žaisliukai ir įvairios kitos gėrybės, kurios buvo pagamintos namuose, būdavo pardavinėjamos saldaturgiuose. Kiekviena šeimininkė prieš Kūčias važiuodavo į saldaturgį nusipirkti trūkstamo maisto Kūčių stalui.

Šiais laikais mes taip pat turime turgus, tačiau vietoj to, kad skubėtume į turgų, skubame į prekybos centrą. Chaotiškai braunamės pro žmonių minias, stovime eilėse – ir visa tai tik tam, kad nusipirktume vieną ar kitą (dažnai net nelabai sveiką) produktą. Jei atsigręžtumėme į Advento tradicijas ir apsilankytume turguje, tai nereikėtų stovėti tokių didelių eilių kaip prekybos centruos, o ir pinigų, tikriausiai, išleistume daug mažiau.

Kūčių laikas – metas skanauti 12 patiekalų

Po beveik mėnesį trukusio Advento laikotarpio ateina metas sėsti prie Kūčių stalo. Kūčių stalas mums, lietuviams, asocijuojasi su 12 patiekalų, simbolizuojančiu dvylika mėnesių. Kūčiukai, spanguolių kisielius, silkė, žuvis, raudona pupelių mišrainė, juoda duona – atrodo, jog visi tokie patiekalai seniau buvo itin reikšmingi, tačiau dabar juos išstumia kitokie patiekalai.

Vietoj paprastos lietuviškos žuvies atsiduria iš Norvegijos pagauta lašiša, raudoną pupelių mišrainę keičia krevečių salotos, o namuose seniau gamintą spanguolių kisielių drąsiai išmainome į iš parduotuvės nusipirktą sintetinį aviečių ar kokio kito skonio kisielių.

Susėdę prie Kūčių stalo skubame puotauti, net nesusimąstydami, jog patiekalai turi būti ragaujami, o ne valgomi pilnomis lėkštėmis. Besaikis valgymas gali sukelti daug sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuo kūčiukų, kurie yra gaminami iš mielių, gali atsirasti skrandžio rūgštingumas, nes mielės skatina refliuksą ir dėl to kyla rūgštys.

Atsigręžkime į savo senas tradicijas ir Advento metu laikykimės pasninko, užsukime į turgų, o Kūčių dienai atėjus sustokime, neskubėkime, paruoškime tokį šventinį stalą, prie kurio prisėdus svarbiausia būtų ne persivalgyti, bet patirti tą laimę būti kartu su artimaisiais.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (364)

Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...

RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (150)

NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....

Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasėkmes (7)

Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....

VU rektorius: dabartiniam valstybės „establišmentui“ reikia radikalaus atnaujinimo – jie nebesupranta, ką daro (4)

„Mūsų protesto akcijos nesibaigs per visus rinkiminius metus. Mūsų tikslas yra nauja karta –...

Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (19)

Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...

Rūta Steponavičienė

Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (2)

Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...

Automobilių gamintojams – vieni blogiausių metų: naikina 80 tūkstančių darbo vietų (53)

Automobilių pramonės darbuotojams visame pasaulyje tai bus vieni blogiausių metų: mažėjanti...

Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (45)

Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...

Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį

Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...

Afrodiziakas ne tik moterims: veikia geriau nei šokoladas

Saldžiavaisio pupmedžio sirupas yra natūralus pakaitalas šokoladui, kuris turi savo specifinį...