Regint akivaizdžiai nusigręžiančią sėkmę, o kartais – katastrofinį žlugimą, pasąmonėn braunasi vienui vienintelis klausimas – kaip šitaip apskritai galėjo atsitikti. Tiktai ieškoti atsakymo į jį, deja, jau būna per vėlu.

Svetainės brightside.me leidėjai sumanė paskelbti ypač karčiai atsirūgusių klaidų sąrašą. Į jį įtraukti liapsusai, esą, laisvai galėtų figūruoti tarp daugiausia finansinių nuostolių atnešusių klaidų per visą žmonijos istoriją.

14. Daugiaaukščio griūtis

Brangiausios klaidos

Šanchajaus gyvenamųjų namų kvartale Lotus Riverside iš pat pradžių buvo 11 daugiaaukščių, bet vieną gražų rytą vienas iš trylikos aukštų pastatų ėmė ir sugriuvo, tik per stebuklą neužvirsdamas ant greta esančių namų. Kad kiek, ir būtų kilęs domino efektas. Griūties priežastimi tapo statybas reglamentuojančių standartų pažeidimai ir kokybės normų nesilaikymas klojant pamatus.

13. Per atsitiktinumą sudaužyta 150 metų senumo gitara

Gitara, kuria Quentino Tarantino režisuotame filme „Grėsmingasis aštuonetas“ („The Hateful Eight“) skambino aktorė Jennifer Jason Leigh, buvo tikrų tikriausias beveik 150 metų senumo reliktas. Instrumentas buvo pasiskolintas iš vieno gitarų muziejaus. Pagal planą, prieš filmuojant paskesnį epizodą, šešiastygis XIX a. instrumentas turėjo būti pakeistas butaforiniu. Panašu, kad aktorius Kurtas Russellas šio fakto nežinojo ir be jokių skrupulų sudaužė muziejaus eksponatą į smulkiausius šipulius.

12. Per platūs vagonai ir per siauros platformos

2014 metais įmonė SNCF nutarė modernizuoti geležinkelių transporto tinklą ir pateikė užsakymą 2 tūkst. naujų traukinių, kurio vertė – 15 mlrd. eurų. Kaip neužilgo paaiškėjo, užsakyme buvo nurodyti per tris pastaruosius dešimtmečių suprojektuotų stočių erdvių matmenys, o daugelis platformų juk buvo pastatytos kiek anksčiau ir yra šiek tiek siauresnės. Neliko kitos išeities, kaip tik skubiai jas paplatinti, o tai atsiėjo dar 50 mln. eurų.

11. Milijoniniai nuostoliai dėl klaidingai įvestų duomenų

Japonijos įmonė „Mizuho Securities“ Tokijo vertybinių popierių biržoje vieną akciją norėjo parduoti už 610 tūkst. jenų (maždaug 4,4 tūkst. eurų). Tačiau nežinia, ar dėl miego stygiaus, ar dėl kitų priežasčių, makleris tą rytą klaidingai įvedė duomenis. Išėjo taip, kad biržoje atsirado 610 tūkst. akcijų įsigijimo vos už 1 jeną pasiūlymas. Kad ir kaip įmonė protestavo, tas užsakymas buvo realizuotas. Ši apmaudi klaida sukėlė 197,7 mln. eurų siekiančius nuostolius.

10. Rizikingai sunkus povandeninis laivas

Ispanijos vyriausybė net 1,94 mlrd. eurų investavo į naujo povandeninio laivo „The Isaac Peral“ statybos projektą. Darbams įsibėgėjus, paaiškėjo, kad laivas – akivaizdžiai per sunkus ir gali neiškilti į vandens paviršių. Dėl šios nesėkmės buvo kalta kažkieno iš pat pradžių padaryta skaičiavimo klaida. Siekiant eliminuoti su būsimu laivu susijusią riziką, teko spręsti perteklinio svorio problemą – kiek pailginti korpusą.

9. Aliaskos pardavimas

Brangiausios klaidos

XIX a. pabaigoje Rusijos imperatorius Aleksandras II Aliaską vertino tik kaip ledo skydo dengiamą žemės plotą. 1867 metų kovą šią nemažą teritoriją už niekingą 7,2 mln. dolerių sumą buvo nutarta parduoti Jungtinėms Valstijoms. Kadangi rublio ir dolerio kursai tada beveik sutapo, Rusijai tas sandėris tikrai nebuvo pelningas. Atvirkščiai – dėl prarastų gamtinių išteklių būtų galima kalbėti apie milijardines sumas siekiančius nuostolius.

Brangiausios klaidos

8. Šokantis Tūkstantmečio tiltas

Brangiausios klaidos

2000 metais Londone buvo atidarytas per Temzę nutiestas Tūkstantmečio tiltas. Deja, jį teko kuo skubiau uždaryti, mat paaiškėjo, kad paleidus eismą ir plūstant minioms žmonių jis ima pavojingai siūbuoti. Pradinę tilto kainą, t. y. 20,1 mln. eurų, teko papildyti dar 5,5 mln. suma, nes kaip tik tiek atsiėjo jo rekonstrukcija ir stabilizavimas. Dabar jis jau tikrai saugus.

7. Erdvėlaivio praradimas

Brangiausios klaidos

Kosminis zondas „Mars Climate Orbiter“ – tai vienas iš NASA palydovų, turėjusių pasitarnauti Marso klimato tyrimams. Deja, dėl neįtikėtinos klaidas kontaktas su paleistu erdvėlaiviu netikėtai nutrūko. Viena NASA komanda perduodama koordinates naudojo angliškus matavimo vienetus (pėdas ir jardus), o kita – metrus, todėl palydovas pernelyg priartėjo prie Marso ir sudužo.

6. „Apple“ akcijų pardavimas

„Apple“

Ronaldas Wayne‘as buvo vienas iš įmonės „Apple“ įkūrėjų. Tai jis nubraižė pirmąjį logotipą ir parengė „Apple I“ naudojimo instrukcijas. Tačiau 1976 metais jis už 800 dolerių pardavė sau priklausiusį 10 proc. akcijų paketą, mat turėjo aktyvų, kurių bendrovės bankroto atveju būtų netekęs. Jam iš tiesų turėtų būtų apmaudu – jei ne tada padarytas sprendimas, šiandien R. Wayne‘as galėtų būti milijardierius!

5. Automobilius lydantis dangoraižis

Brangiausios klaidos

Dėl įgaubtos formos ir stiklinių sienų Londone iškilęs dangoraižis „Walkie Talkie“ tapo tikru gigantišku veidrodžiu. Jo metami atšvaitai buvo tokie ryškūs, kad nuo jų lydėsi greta esančioje aikštelėje pastatyti automobiliai. Transporto priemonės tiek įkaisdavo, kad, kaip įrodė keli įžūlūs entuziastai, ant jų beveik pavykdavo išsikepti kiaušinienę. Siekiant užkirsti kelią tolesniam automobilių gadinimui, prie pastato buvo pritvirtintas nuo saulės spindulių apsaugantis ekranas.

4. Nuleistas ežero vanduo

Brangiausios klaidos

1980 metais ieškant naftos buvo nuleistas visas ežeras, o tai yra daugiau nei 13 mlrd. litrų vandens. Dėl skaičiuojant padarytos klaidos gręžinį gręžęs grąžtas pramušė po vienu ežeru Jungtinėse Valstijose buvusį druskos šachtos kupolą. Druska ir vanduo nedidelę kiaurymę po kurio laiko pavertė didžiule anga. Susiformavo savotiškas piltuvas, į kurį buvo įtraukti gręžimo įrenginiai, 11 baržų, vilkikas, keletas sunkvežimių ir net sala. Tik per laimingą atsitiktinumą žmonės nenukentėjo.

3. Sąvartyne atsidūrę bitkoinai

2009 metais bitkoinai buvo ką tik pasirodę, todėl jų pavykdavo gana nesunkiai užsidirbti. Tuo pasinaudojo vienas Anglijos pilietis: jis sukaupė net 7,5 tūkst. bitkoinų. Tiesa, tada ši skaitmeninė valiuta buvo praktiškai bevertė, tačiau iki 2013 metų monetų vertė išaugo iki 7,5 mln. dolerių (6,6 mln. eurų). Kai vaikinas suprato, kaip jam nuskilo, paaiškėjo, kad diską, kuriame buvo įrašyti bitkoinai, jis išmetė į sąvartyną.

2. Laivo „Vaza“ katastrofa

Brangiausios klaidos

Karaliaus užsakymu pastatytas laivas „Vaza“ turėjo tapti XVII a. Švedijos jūrų laivyno flagmanu, tačiau neišplaukė net iš Stokholmo įlankos – pradėjo skęsti vos išleistas iš laivų statyklos. Dėl projektavimo klaidų laivas išėjo ypač nepatvarus. Stebint tūkstančiams miestelėnų nuo pirmo vėjo gūsio laivas pradėjo svirti ir labai greitai nugrimzdo po vandeniu.

1. Atitrūkusi tilto dalis

Brangiausios klaidos

1994 metais rytinio piko valandą sugriuvo per Hano upę Seule nutiestas tiltas. Centrinė tilto dalis neišlaikė apkrovos, atitrūko ir nukrito į upę su ant jos buvusiais automobiliais, maršrutiniu transportu ir keleivių pilnu autobusu. Įvardijant griūties priežastis buvo minimos nekokybiškai suvirintos plieno konstrukcijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt