Todėl šiuolaikinė keistuolių mada – tikrai ne naujiena. Atrinkome dešimt barzdotų moterų, gyvenusių skirtingu laiku per pastaruosius 500 metų ir metusių iššūkį visuomenei ir egzistuojantiems stereotipams.

1. Julia Pastrana

Julia Pastrana

Julios Pastranos istorija – viena liūdniausių ir labiausiai širdį draskančių istorijų apie piktnaudžiavimą ir dehumanizavimą šou verslo istorijoje. 1834 metais Meksikoje gimusi Julia dėl jos neįprastų bruožų ir plaukuoto veido bei kūno buvo vadinama „moterimi-beždžione“, „moterimi-meška“, „moterimi-babuinu“ ar „pačia bjauriausia moterimi pasaulyje“. Po mirties jai buvo diagnozuota hipertrichozė, dėl ko ji ir buvo tokia plaukuota. Taip pat dantenų hiperplazija, dėl ko lūpos ir dantenos buvo storos ir atsikišusios.

Julia buvo neįtikėtinai protinga ir sėkminga moteris. Ji kalbėjo trim kalbomis, taip pat mokėjo šokti ir atlikti operos arijas, beje, labai meistriškai. Ją iš vaikų namų Meksikoje paėmė Sinaloa valstijos gubernatorius, vėliau ją išvežęs į Niujorką. Netrukus mergaitė jau turėjo asmeninį vadybininką ir pradėjo keliauti po visą pasaulį. Per šešerius metus ji įgijo neįtikėtiną populiarumą.

Julios pasiekimus ir gebėjimus žiūrovai vertino dar labiau dėl jos išvaizdos. Ji ištekėjo už savo vadybininko ir netrukus pastojo. Kūdikis paveldėjo motinos hipertrichozę, tačiau praėjus vos trims paroms po gimimo mirė. Motina jį kiek pergyveno – Julia nuo gimdymo komplikacijų mirė praėjus penkioms dienoms. Jai tebuvo 26 metai. Po to jos sutuoktinis iš savo žmonos ir sūnaus kūnų padarė iškamšas ir toliau jas demonstravo, tarsi jie būtų ne žmonės, o muziejaus eksponatai.

2. Josephine Clofullia

Josephine Clofullia

Josephine Boisdechene gimė 1831 metais Šveicarijoje. Jos visas kūnas buvo padengtas plaukais nuo pat gimimo, o vos dvejų metų mergaitei užaugo barzda. Nežinodami, ką daryti su dukra, jos tėvai išsiuntė ją į internatinę mokyklą, kur ji ir įgijo išsilavinimą. Pabaigusi mokyklą Josephine pradėjo viešai demonstruoti savo „ypatumus“, o jos pirmuoju agentu tapo tikras jos tėvas. Vėliau mergina susipažino su labai barzdotu vyru Fortune Clofullia ir pora susituokė.

Netrukus Josephine tapo motina. Jos pirmagimė dukra mirė, o antras – sūnus – liko gyvas ir turėjo puikią barzdą jau kūdikystėje. Moteris su savo barzdotu sūnumi pradėjo pasirodymus su garsiuoju amerikiečių šoumenu ir verslininku Phineasu Tayloru Barnumu. Josephine pagarsėjo po skandalo, kai buvo apkaltinta tuo, esą ji iš tikrųjų yra sukčius vyras. Tai, kad ji nekalta, patvirtino trys gydytojai.

Apie tolimesnį Josephine gyvenimą nieko nežinoma, tačiau jis, reikia tikėtis, buvo geresnis nei J. Pastranos gyvenimas.

3. Helena Antonia

Helena Antonia

Šiandien išlikę labai mažai informacijos apie Heleną Antonią – barzdotą damą, gimusią XVI amžiuje, tačiau jos statusas ir vaidmuo šventosios Romos imperatorės Marijos dvare šią paslaptingą barzdotą moterį paverčia daugiau nei verta įtraukti į šį sąrašą. Barzdota neužauga Helena Antonia savo aplinkoje taip vertinta, kad savo portrete buvo pavaizduota kaip karališkųjų rūmų narė.

Nepaisant jos vešlios barzdos, ji vilkosi to meto moteriškais drabužiais. Nežinia, Helena Antonia buvo laikoma „pilnaverte“ moterimi ir karališkųjų rūmų nare, ar ji tik atliko juokdarės vaidmenį. Kad ir koks buvo jos statusas, Helenos Antonios portretas įėjo į istoriją.

4. Annie Jones

Annie Jones

Annie Jones gimė 1865 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose. Barzda mergaitei pradėjo formuotis dar motinos įsčiose ir aiškiai matėsi vos jai gimus. Kai jai sukako metai, Annie pradėta demonstruoti Ph. T. Barnumo „apsigimėlių šou“. Kai jai buvo pasiūlyta 150 dolerių per savaitę (tuo metu tai buvo didelė suma), Annie motina su dukra persikėlė gyventi į Niujorką.

Annie Jones

Annie atliko profesionalios apsigimėlės vaidmenį ir keliavo po visą pasaulį. Mergina tapo muzikante ir pati pradėjo pabrėžti savo išvaizdą, išauginusi plaukus iki 1,8 metro ilgio. Annie buvo ištekėjusi du kartus ir mirė sulaukusi 37 metų. Išlikusiose nuotraukose ji atrodo kaip švelni ir gerai apsirengusi moteris su prabangia prižiūrėtų plaukų barzda.

5. Clementine Delait

Clementine Delait

Clementine Delait buvo prancūzė, garsėjusi savo gražia prižiūrėta barzda. Būdama barzdota nuo paauglystės, Clementine buvo ištekėjusi už kepėjo ir valdė kavinę bei kepyklą Lotaringijoje. Iš pradžių ji nusiskuto barzdą, tačiau pamačiusi dar vieną barzdotą moterį, įkalbėjo savo vyrą, kad jis leistų atsiauginti nedidelę barzdą. Pora pritraukė daug naujų klientų į savo įstaigą, pervadinę ją „Barzdotos moters kavine“.

1904 metais Clementine gavo vyriausybės leidimą vilktis vyriškais drabužiais, ką ji kartais ir darė. Nepaisant to, moteris mėgo vaikščioti su sijonu. Clementine buvo atsidavusi žmona ir motina įvaikintam mažyliui. Jau prieš mirtį, neturėdama galimybės rašyti, ji padiktavo savo memuarus ir paprašė, kad ant jos antkapio būtų užrašyta: „Čia guli Clementine Delait, barzdota dama“.

6. Jane Barnell

Jane Barnell

Jane Barnell įgijo šlovę atlikusi barzdotos moters vaidmenį 1932 metų juostoje „Išsigimėliai“ („Freaks“). Motina ketverių metų mergaitę pardavė cirkui, kai jos tėvas buvo išvykęs į komandiruotę. Netrukus šis cirkas iškeliavo į Europą, kur susirgusi Jane buvo atiduota į prieglaudą Vokietijoje. Kai mergaitei sukako penkeri, tėvas kažkaip sugebėjo ją rasti ir išgelbėti.

Nepaisant nesėkmingos pradžios šou versle, suaugusi Jane grįžo į pasirodymus ir buvo išreklamuota kaip pačios ilgiausios barzdos (ji siekė 33 centimetrus) savininkė. Ji pasirodydavo su slapyvardžiu „Ledi Olga“, „Madam Olga“ ar „Ledi Olga Roderick“. Jane rengdavo pasirodymus ant trapecijos, kol jos karjerą nutraukė geležinkelio avarija. Paskui ji tapo fotografe. Moteris kelis kartus buvo ištekėjusi ir susilaukė dviejų vaikų, kurie mirė anksčiau nei ji.

7. Vivien Wheeler

Vivien Wheeler

Vivien Wheeler gimė 1948 metais. Priešingai nei kitos šiame sąraše esančios moterys, Vivien gimė interseksuale ir, norėdama tapti moterimi, ryžosi genitalijų keitimo operacijai. Motina mylėjo Vivien, o štai tėvas paprasčiausiai norėjo už ją gauti pinigus. Jau nuo penkerių Vivien didžiąją metų dalį dirbo, pasirodydavo „apsigimėlių šou" ir siųsdavo pinigus namo.

Turų metu ją globojo senos barzdotos moterys, o kai ji grįždavo namo, čia ji buvo verčiama nusiskusti. Užaugusi Vivien pakeitė savo vardą į Malindos Maxey ir tapo tikinčia. Ir nors ji nebuvo laikoma patrauklia, du kartus ištekėjo ir turėjo dar dvejus ilgalaikius santykius.

8. Harnaam Kaur

Harnaam Kaur

Harnaam Kaur – barzdota moteris, tapusi „Instagram“ žvaigžde. Nepaisant turimos didelės barzdos, kurią lėmė policistinių kiaušidžių sindromas, Harnaam dirba modeliu ir yra tikra „Instagram“ numylėtinė. Paprastai ji renkasi ryškius turbanus, puošnius drabužius ir daug papuošalų, taip pat mėgsta ryškius lūpdažius. Britė yra tikras pozityvumo ir grožio įvairovės pavyzdys pasauliui, kuriame paprastai naudojami tam tikri rėmai, kaip turi atrodyti ir elgtis moterys.

9. Jennifer Miller


Jennifer Miller yra šiuolaikinė barzdota moteris, dalyvavusi savo pačios cirko „apsigimėlių šou“. Nusprendusi nesiskusti barzdos, Jennifer visą gyvenimą propagavo „nestandartinį grožį“ ir feminizmą, beje, visą tai darydama su nemaža humoro doze. Jennifer ne tik priklauso cirkas „Circus Amok“, jis dar yra ir rašytoja, dramaturgė, atlikėja bei aktyvistė.

10. Kore Bobisuti


Kore Bobisuti – motina, kuri gyvena, atrodytų, pakankamai įprastą gyvenimą, išskyrus tai, kad turi vešlią barzdą, kurią noriai demonstruoja barzdočių vyrų konkursuose. Ji kenčia nuo alinančios ligos – policistinių kiaušidžių sindromo. Nepaisant pasididžiavimo savo barzda, ji su šeima dažnai patiria nemalonias patyčių akimirkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt