Meilė ir šokoladas

Jos motina Ella buvo Olandijos baronienė. Audrey broliai nuolat pešdavosi, o tėvai barėsi. Mergaitei niekas neturėjo laiko, todėl ji buvo įsitikinusi, kad jos niekas nemyli. Meilės ir švelnumo stoką ji kompensuodavo garsiuoju belgišku šokoladu. Motina laiku pastebėjo, kad mergaitė kaupia kilogramų perteklių ir atėmė iš jos saldumynus.

Mergaitė puolė į neviltį – kaip gi gyventi be šokolado? Bet rūpestinga mama paaiškino dukrai, kad sverti daugiau nei 48 kg yra nepadoru. Štai ji pati, Ella, sveria per daug, todėl Audrey tėvas jos nemyli, dėl to ir kyla visi barniai. Jei duktė svers per daug, tai jos taip pat niekada nemylės vyrai...

Eksperto komentaras

Kartais būtent taip, be jokių netaktiškų aplinkinių žmonių pastabų, prasideda anoreksija, žurnalui "Zdorovje" pasakoja biologė-dietologė, mokslų daktarė Olga Zaikina. Visiškas arba dalinis maisto atsisakymas būna lydimas liguisto įsitikinimo savo apkūnumu, nepaisant visiško išsekimo.

Anoreksijos priežasčių yra daug. Paprastai mergaitės save marina alkiu sąmoningai, norėdamos pasiekti idealių figūros formų. Tačiau maisto atsisakymas gali tapti ir ligos priežastimi – pavyzdžiui, gastrito, hepatito, hipotiroidizmo, inkstų nepakankamumo. Anoreksija gali kilti ir dėl tam tikrų preparatų vartojimo: pavyzdžiui, amfetamino, kofeino, antibiotikų.

Coliukė kare

Audrey buvo 11 metų kai prasidėjo karas. Tuo metu namie nuolat trūko maisto. Mergaitė per dieną suvalgydavo porą bulvių ir keletą salotos lapelių. Ji privertė save manyti, kad nėra alkana, kad negali pakęsti maisto. Tuo pačiu Audrey, sakydama, kad eina į mišką pasivaikščioti, nešiodavo maistą fašistų numuštiems lakūnams.

Tačiau kartą ji vos nepateko į pasalą: vokiečiai tiesiog gatvėse griebdavo moteris ir vydavo dirbti į Vokietiją. Mergaitė pasislėpė kažkokiame rūsyje, kuriame buvo pilna žiurkių. Kampe buvo maišas su garsiųjų olandiškų tulpių svogūnėliais – pasirodė, kad jie netgi žali yra visiškai valgomi. Savo slėptuvę Audrey paliko tik po mėnesio, kai į miestą įėjo amerikiečiai kariai. Ir iškart susirgo – iš pradžių gelta, o vėliau prasidėjo astma... Normali medžiagų apykaita jai taip ir neatsistatė.

Eksperto komentaras

Šiuolaikinių merginų anoreksija neturi tiek svarių ir liūdnų priežasčių, kaip A.Hepburn, bet pasekmės yra nė kiek ne geresnės. Dėl lėtinio nepavalgymo ir gyvybiškai svarbių medžiagų stokos gražuolėms pradeda slinkti plaukai, lūžinėja nagai, vysta oda, dingsta sveikas raudonis. Apsiblausęs veidas, ratilai po akimis, geibumas, apatija, abejingas žvilgsnis...

O viskas prasideda nuo visai nekenksmingo noro apriboti savo mitybą. Vienos pradeda badauti, kitos laikosi mažai kaloringų dietų (ne daugiau 500 kcal per dieną). Mergaitės atkakliai grumiasi su alkio jausmu, o kai joms pavyksta jį įveikti, prasideda anoreksija. Valgyti jau nebesinori. Virškinimo traktas pradeda veikti vis blogiau, prastėja skrandžio sulčių išsiskyrimas bei virškinimo fermentų gamyba, organizmas atpranta maitintis. Net nuo iki tol mėgiamiausio maisto prasideda vėmimas, o tai dar labiau sustiprina maisto keliamą šleikštulį.

Savęs beieškant

Po karo staiga pasirodė, kad prie ankstesnio gyvenimo grįžti nebeįmanoma. Tėvas pateko į kalėjimą už bendradarbiavimą su Anglijos fašistais. Nusigyvenusi baronienė Ella dirbo namų tvarkytoja, virėja ir tarnaite. Audrey svajojo apie tai, kaip kada nors ji būtinai ištekės, pagimdys du-tris vaikus ir vyras juos visus mylės. Bet tai tik paskui, o kol kas reikia gerokai padirbėti.

Pradžiai ji išsirinko baletą ir jam atidavė visas savo jėgas, bet šlovės taip ir nesulaukė. Audrey šoko respektabiliame klube, uždarbiavo būdama fotomodeliu, filmavosi reklamose ir epizodiniuose vaidmenyse. Ir galų gale ją pastebėjo: Prancūzijos romanistė Colette pareikalavo priimti ją vaidinti pagrindinį vaidmenį „Gigi“ Brodvėjaus pastatyme.

O po to A.Hepburn gyvenime įvyko lūžis: amerikietis režisierius Wyleris nusprendė ją nufilmuoti princesės Anos vaidmenyje filme „Roman Holiday“.

Ir filmas, ir miuziklas buvo be galo populiarūs. Gavus Oskarą už vaidmenį filme „Roman Holiday“, ją pradėjo vadinti Holivudo princese. Ir ne veltui: Audrey buvo protinga, jos manieros buvo nepriekaištingos, o valia labai stipri. Ir taip pat ji niekada nebuvo veidmainė, neieškojo pigaus populiarumo, nekeitė vyrų kaip pirštinių.

Eksperto komentaras

Nenuostabu, kad Audrey nesugebėjo būti profesionalia balerina – jai tiesiog nepakako jėgų alinančioms treniruotėms. Anoreksikėms su stažu sulėtėja pulsas ir sumažėja arterinis kraujospūdis. Kartais būna sutrikusi skydliaukės veikla ir pagrindinių hormonų, taip pat augimo hormono, balansas.

Kitos anoreksijos „grožybės“ – eroziniai-opiniai virškinimo trakto pažeidimai, išorinio dantų emalio eroziniai pažeidimai dėl dažno vėmimo, veido kapiliarų pažeidimai. O jei mergina dar vartoja ir laisvinamuosius preparatus, padidėja ir taip jau nemažas kalio bei natrio trūkumas, o dėl to gali kilti rimtas širdies nepakankamumas ir aritmijos. Be to, anoreksija neretai atima iš moterų motinystės laimę.

Iškentėta motinystė

Galų gale Audrey turėjo daug darbo ir pakankamai pinigų. Pats laikas pagalvoti apie šeimą. Bet pačią paprasčiausią svajonę – atrasti mylintį vyrą ir pagimdyti vaikų – įgyvendinti buvo sunkiausia.

Romantiškos komedijos „Sabrina“ filmavimo metu ji susipažino su aktoriumi Billy Holdenu – ir įsimylėjo. Jos nejaudino tai, kad B.Holdenas buvo vedęs, turėjo vaikų, kad buvo pagarsėjęs donžuanas ir alkoholikas. Tačiau B.Holdenas prisipažino Audrey, kad po patirtos operacijos jis niekada daugiau nebetaps tėvu. Jaunoji Audrey verkė ištisą naktį, o ryte paskelbė apie skyrybas: kokia gi gali būti laimė be vaikų?

Po metų ji ištekėjo už aktoriaus ir režisieriaus Melo Ferrero. Bet prieš tai išvyko gydytis į Šveicariją – darbas, šlovė ir meilės pergyvenimai visiškai ją nualino. Vėl paūmėjo astma, aktorė beveik nekalbėjo ir negalėjo priversti savęs valgyti.

Apsigydžiusi ji nusprendė priimti Melo, kuris buvo vyresnis už ją 12 metų, pasiūlymą tuoktis. Atrodytų, kad ji jau rado savo ramią įlanką. Bet jaunoji moteris niekaip negalėjo pastoti, o vyras vis labiau nervinosi dėl to, kad jo aktoriaus karjera ridenosi žemyn, o talentingoji Audrey atvirkščiai, buvo labai populiari, bet daugiau galvojo apie vaikus nei apie kino studijų siūlomus kontraktus.

Audrey stengėsi kaip galėdama padėti vyrui. Ji sutikdavo vaidinti naujuose filmuose tik su sąlyga, kad juose vaidmenį gaus ir Melas. Dėl to ji kartais vaidindavo prastuose filmuose, o gerų atsisakydavo. Ji su žurnalistais kalbėdavosi frazėmis, kurias paruošdavo vyras, o dėl to kartais atrodydavo kvaila ir užrietusi nosį.

Kino žvaigždė suprato, kad gadina sau karjerą, bet nuoširdžiai tikėjosi sutvirtinti savo santuoką.

Tačiau nieko gero iš to neišėjo. Pirmasis ilgai lauktas nėštumas baigėsi persileidimu. Audrey nesugebėjo iki galo kūdikio išnešioti ir antrą kartą – per filmavimą nukrito nuo arklio. Vėl maisto atsisakymas, du pakeliai cigarečių per dieną ir gydymasis prie Šveicarijos ežerų.

Ir Audrey nusprendė sudaryti sandėrį su likimu – atsisakyti kino tikintis, kad likimas jai padovanos vaikų. Sandėris įvyko: 1960 metais ji pagimdė berniuką. Trisdešimtmetė Audrey prieš gimdymą svėrė vos 50 kg, o jos naujagimis – net 4,5 kg.

Eksperto komentaras

Anoreksijos pasekmė – mėnesinių ciklo sutrikimas ir galimas visiškas mėnesinių išnykimas (amenorėja). Laiku pradėjus gydymą mėnesinių ciklas palaipsniui normalizuojamas. Tačiau ilgą laiką badaujant gali įvykti negrįžtami pokyčiai, dėl kurių moteris gali tapti nevaisinga.

Oro pilių griuvimas

Gyventi be kino Audrey negalėjo. Jos filmai „Breakfast at Tiffany's“, „My Fair Lady“, „How to Steal a Million“, „Charade“, „Two for the Road“ buvo ypač sėkmingi. O štai asmeninis gyvenimas niekaip nesiklostė. Ji patyrė dar tris persileidimus bei skyrybas su vyru, kuris taip ir nesusitaikė su neblėstančiu žmonos populiarumu.

Audrey vėl nusprendė palikti kiną ir atiduoti visą save sūnui. Atostogaujant likimas suvedė ją su Andrea Dotti – italu aristokratu, linksmuoliu psichoanalitiku, kuris buvo įsimylėjęs ją kaip aktorę. Jis tapo antruoju A.Hepburn vyru. Jai tuomet buvo 39, jam – 30. Jie gyveno Romoje ir Audrey pirmą kartą gyvenime, kaip ir kadaise jos herojė, galėjo valandų valandomis klajoti po Amžinąjį miestą. Pailsėjus Audrey vėl pastojo ir sėkmingai pagimdė berniuką, kurį pavadino Luca.

Bet ir ši santuoka nebuvo sėkminga. Aktorė stengėsi užmerkti akis ir nematyti vyro neištikimybės, bet gandų buvo vis daugiau, bulvarinėje spaudoje pasirodė vyro nuotraukos su kitomis moterimis... Audrey vėl liovėsi valgiusi ir galų gale pareikalavo skyrybų.

Eksperto komentaras

Anoreksija gali išsivystyti ir brandesnio amžiaus moterims. Pavyzdžiui, dėl stipraus emocinio streso, dažnai – po skyrybų. Tokia anoreksija paprastai baigiasi kartu su stresu.

Kitas brandaus amžiaus anoreksijos variantas vystosi po 40 metų, kai prasideda natūralus su amžiumi susijęs svorio didėjimas. Moteris pradeda panikuoti, bijo lieknų konkurenčių, pavydi lieknesnėms, sėkmingesnėms bendraamžėms. Ji liguistai reaguoja į įžeidžiančias vaikų ar vyro pastabas... ir valios pastangomis atpratina save valgyti. Tokia anoreksija gydoma lygiai taip pat, kaip ir paaugliška. Tik štai sulaukus 45 metų organizmas jau nebe tas, kaip buvo dvidešimties ir į panašius stresus reaguoja pagreitintu senėjimu.

Paskutinis angelo vaidmuo

Audrey buvo jau beveik 50 metų, kai gyvenimas galų gale jai suteikė ramią įlanką. Robertas Waldersas – ramus ir švelnus žmogus, buvęs aktorius ir prodiuseris, našlys ir, be to, olandas, aktorės tėvynainis. Tarp jų buvo per daug bendro, kad jie liktų vieniši. Robertas nebuvo skurdžius, jo nedomino žmonos finansinė padėtis. Jie įsikūrė nuošaliame name Šveicarijoje, ji vėl filmavosi – filmuose „Robin and Marian“, „Love Among Thieves“, „Wait Until Dark“, „They All Laughed“. Aktorė savo sode augino pakalnutes ir dažnai dalyvaudavo aukštuomenės renginiuose – elegantiška ir laiminga.

Sūnūs augo, o savo jėgas aktorė skyrė padėti kitiems vaikams, tapusi specialaus JTO fondo specialiąja ambasadore: važinėjo į misijas Bangladeše, Sudane, Etiopijoje, Vietname, Salvadore. Per penkis metus darbo UNICEF Audrey aplankė 128 šalių vaikų ligonines, prieglaudas ir pabėgėlių stovyklas. Kartais jos pakeleiviai, sveiki jauni vyrai, krisdavo nuo kojų iš nuovargio bei vaikų vargų reginio, o lieknutė nejauna moteris ėjo iš palatos į palatą, dovanojo vaikams dovanas, bučinius ir savo meilę. Juk ji gerai prisiminė, kas yra karas ir alkis.

Paskutinis jos darbas kine buvo simboliškas – angelo vaidmuo filme „Always“. 1992 metais grįžus iš Somalio Audrey buvo diagnozuotas skrandžio vėžys. Ji mirė po metų, Šveicarijoje, nesulaukusi 64 gimtadienio.

Audrey Hepburn niekada nebuvo sekso simbolis. Bet jos gyvenimas prabėgo po meilės ženklu – tokios pat dvasingos ir nuoširdžios, kaip ir jos siela.

P.S. Kaip apsaugoti dukterį nuo anoreksijos

► Svarbiausia taisyklė motinoms – prie vaikų neaptarinėti asmeninių ar kieno nors kito su svoriu susijusių problemų. Kuo vėliau vaikas sužinos žodį „dieta“, tuo geriau.

► Atkreipkite dėmesį, jei dukrelė staiga pradeda laikytis dietų, bėga į pamokas prarijusi tik salotos lapelį ar apskritai nevalgo jums matant – atsikalbinėja, kad jau pavalgė arba nėra alkana.

► Atlikite tyrimą, jei pastebėjote, kad mergaitei pradėjo slinkti plaukai, lūžinėja nagai, pablyško oda, mėnesinės būna nereguliarios.

► Jei po valgymo duktė nedelsiant bėga į tualetą, tėvai įtarinėja nėštumą ar problemas su narkotikais – ir nusiramina sužinoję, kad tai nei viena, nei kita. O reikia suklusti: anoreksija yra ne ką mažesnė problema.

► Jei problemą pastebėsite pačioje jos pradžioje, nuo jos neretai galima apsisaugoti kulinarinėmis vingrybėmis – lengvais, bet skaniais patiekalais. Įtikinkite dukterį, kad jos figūra yra nuostabi. Nuveskite ją į sporto klubą ir parodykite, koks gražus yra tvirtas, treniruotas kūnas.

► O štai bauginti paauglį ligomis ir netgi mirtimi yra bergždžias reikalas. Šiame amžiuje jie dar nesugeba įsisąmoninti rizikos realumo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)