Žuvies teikiamą naudą padidina mažai druskos turintis sojos padažas ir sojos pupelių sūris arba varškė tofu, teigia mokslininkai.

Havajų Manoa universiteto mokslininkai teigia, kad žuvies nauda širdžiai gali būti nevienoda dėl žmonių lyties, etninės kilmės, genetinio paveldimumo ir hormonų.

Tyrime dalyvavo per 82 tūkstančius kuo įvairiausios kilmės vyrų ir beveik 103 tūkstančiai moterų, jų amžius svyravo nuo 45 iki 75 metų, be to, tiriamiesiems nebuvo diagnozuota kokių nors širdies susirgimų.

Mokslininkai tyrė, kiek ir kokiu būdu pagamintos žuvies vartojo žmonės, kiek jie valgė sojos produktų, kurie turi omega-3 riebalų rūgščių. Buvo nustatoma, kaip paruošta žuvis buvo vartojama: žalia, kepta, virta, kepta gruzdintuvėje, sūdyta arba džiovinta. Ant grotelių kepta žuvis į tyrimą nepateko.

Daugiausia omega-3 riebalų rūgščių suvartodavusi tiriamųjų grupė jų gaudavo vidutiniškai 3,3 gramų per dieną, o mažiausiai – vidutiniškai 0,8 gramo per dieną.

Vyrams iš pirmosios grupės rizika mirti nuo širdies ligų buvo 23 procentais mažesnė nei tiems, kas omega-3 riebalų rūgščių vartojo mažiausia.

Moterims omega-3 nauda širdžiai buvo pastebėta visose grupėse, tačiau ji nebuvo itin reikšminga, be to, sūdyta ir džiovinta žuvis moterims didino riziką susirgti širdies ligomis.

Taip pat nustatyta, kad vyrams naudos davė tai, jei jie vartojo iki 1,1 gramo sojų padažo per dieną, tačiau didesnis jo kiekis papildomos naudos širdžiai nesuteikė. Tuo tarpu moterims nustatytas aiškus atvirkštinis ryšys tarp sojos padažo vartojimo ir širdies ligų tikimybės.

Iš sojos pupelių sūrio arba varškės tofu vartojimo naudos savo širdžiai turėjo visų etninių grupių atstovai.

Tyrimo rezultatai pristatyti Amerikos širdies asociacijos mokslinėje sesijoje Orlande, praneša nutraingredients.com.

Šaltinis
Savigydos pramonės asociacija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją