Viena iš tokių – delčios dieta. Iš kitų ji išsiskiria tuo, kad svoris metamas prisitaikius prie mėnulio fazės. Anot pastarosios dietos šalininkų, „mėnulio delčios periodu kūnas noriai atsikrato antsvorio kilogramų, nes paspartėja medžiagų apykaita, o apetitas sumažėja. Todėl delčia - pats palankiausias metas pradėti dietą.“

Dietos galima laikytis 4 arba 7 dienas. Pasirinkus labiau patinkantį laiką ir, 7 dienų atveju, valgiaraštį, galima tikėtis ir skirtingo rezultato. Valgant tik nurodytu laiku ir nurodytą kiekį maisto, manoma, galima netekti iki 4 kg svorio.

DELFI nusprendė patikrinti šios dietos veiksmingumą ir įsitikinti, ar tikrai mūsų kūno svoris priklauso ne tik nuo maitinimosi įpročių, bet ir nuo iš aukščiau diktuojamų jėgų, pavyzdžiui, mėnulio fazės.

Valgiaraščio pasirinkimas

Norint imtis eksperimento, teko nuspręsti, kurį iš valgiaraščių pasirinkti. Laikantis 4 dienų dietos pradėti valgyti pagal specialų režimą reikėjo 2 dienas prieš delčią ir 2 dienas delčioje, 7 dienų – pirmą delčios dieną.

Laikantis pasirinktos dietos, negalima nieko daugiau valgyti. Daržovės – be majonezo ar aliejaus, patariama gerti daug vandens (negazuoto) ir žolelių arbatos.

Nusprendžiau laikytis 4 dienų delčios dietos, jos meniu atrodė štai taip:

4 dienų DELČIOS MENIU

* 8 val. - puodelis arbatos (jei norisi saldžios, galima su šaukšteliu medaus)
* 10 val. - 2 virti kiaušiniai
* 12 val. - puodelis juodos kavos ar arbatos
* 14 val. - 100g virtos jautienos (veršienos, vištienos, žuvies) su daržovėmis
* 16 val. - 1-2 obuoliai
* 18 val. - 150g liesos varškės
* 20 val. - taurė raudono sauso vyno (arba arbata)

Kadangi delčia prasidėjo kovo 4 dieną, pirmuosius kiaušinius pusryčiams krimtau jau kovo 2 dieną – šeštadienį.

Pirma diena: privalau pavalgyti laiku

Šeštadienį, kovo 2 dieną Lietuvos sostinėje buvo organizuojama Kaziuko mugė, tad norėdama spėti į ją kiaušinius suvalgiau valanda anksčiau – 9 ryto. Paskaičius aktyviai apie dietą diskutuojančių moterų forume, paaiškėjo, kad toks susvyravimas, nieko baisaus. Baisiau, matyt, tai, kad kiaušinių mano skrandis net nepajuto. Nemalonus ir spragus skonis liko tik burnoje, kurioje be majonezo ar duonos valgomo kiaušinio kvapas nusprendė pasilikti ilgam.

Esu įpratusi specialaus maitinimosi režimo nesilaikyti, valgau tuomet, kai išalkstu. Tai, ko reikalauja mano organizmas. Manau, kad žmogaus kūnas pakankamai protingas, jog pat padiktuotų, kokio maisto jam tuo metu trūksta. Tačiau pusryčiai man, kaip dievobaimingiesiems rytinė malda. Juos visada valgau sočius, nes nežinau, ką teks nuveikti dienos metu ir kada teks valgyti kitą kartą. Tad pora sausų kiaušinių, nėra pats populiariausias mano pusryčių patiekalas.

Supratusi, kad kitą kartą mano lūpas lies tik juoda kava, dar labiau išsigandau. 12 valandą kavą nusprendžiau išgerti kavinėje, taip ir dietos laikytis maloniau. Tiesa, paprastai kavą geriu su pienu ir įvairiais priedais (cinamonu, kakava, vaniliniu cukrumi), tad juodos kavos puodelis ant, drįsčiau sakyti, tuščio skrandžio, tik dar labiau jį sudirgino. Žūtbūt norėjosi išgerti stiklinę vandens, mat tamsi kava pradėjo griaužti skrandį.

13:30 skubėte skubėjau namo – turėjau išsivirti pietus. Parduotuvėje nusipirkusi 400g. vištienos, ją sąžiningai padalinau keturioms dienoms. Kadangi nusprendžiau rinktis vištieną, jos paruošimas truko neilgai. Tuo labiau, kad prie jos nebuvo galima patiekti jokių padažų ar pagardų, pavyzdžiui, ryžių, bulvių ar duonos.

Pietus užpildė mano visą rytą nerimusį skrandį, tačiau labai trūko didesnio kiekio šilto maisto, pavyzdžiui, sriubos ar košės.

16 valandą nusiploviau obuolį, pasiilgtas saldumo jausmas, maloniai paveikė mano nuotaiką. Dieta nebeatrodė tokia baisi. Tačiau vietoj obuolio mieliau būčiau išsirinkusi kriaušę ar bananą. Deja, valgiaraštis – griežtas.

18 valandą pasiruošiau pakelį varškės. Kadangi valgyti ją vieną pasirodė labai nepatogu, varškė nuolat vėlėsi aplink liežuvį, ją pagardinau šaukšteliu medaus. Pasiskolinau jį iš pusryčių arbatos porcijos.

Vakare ruošiausi eiti į koncertą, kurio pradžia buvo numatyta 20 val. Deja, būtent šią valandą turėjau išgerti stilinę vyno arba arbatos. Kadangi vykau į tokią vietą, kur būtent raudono sauso vyno, kažin ar kada bus, nusprendžiau išgerti valanda anksčiau. Nors įrodyta, kad būtent tokios rūšies vynas mažina riziką susirgti širdies ligomis, vėžiu, diabetu, Alzhaimerio liga ir mažina antsvorį, retai kur galima rasti įspėjimą, kad jis skatina skrandžio rūgščių išsiskyrimą, o tai pusbadaujančiam žmogui ne pats geriausias pasirinkimas.

Savo pirmąją dietos dieną baigiau alkana. Kadangi juoda kava, obuolys ir raudonas vynas profilaktiškai, kas keturias valandas sudirgindavo mano skrandį, patikėjau, kad svorio neteksiu, tačiau puikiai taip pat nesijausiu.

Pirmą dieną pavyko netekti 1 kg svorio.

Antra diena: pasiilgau tavęs, šokolade

Kadangi po koncerto grįžau vėlai, ryte teko statytis žadintuvą vien tam, kad suvalgyčiau tuos du kiaušinius. Būdama soti vėl nuėjau miegoti.

Likusios dienos metu meniu išliko toks pat, tačiau sekmadienį nuo tikslių valgymo valandų pavyko nenukrypti.

Bendra savijauta nebuvo gera. Dėl to, kad suvartojau mažiau kalorijų nei įprastai, darėsi šalta. Nuotaika taip pat suprastėjo, atrodė, kad visi negeri, dėl visko pikta ir niekas manęs nesupranta. Visą dieną praleidau namuose, pilvui karts nuo karto sugurgiant. Į kavinę eiti negalėjau, žiūrėti filmo, kur manęs būtų laukę kukurūzų spragėsiai ir saldūs gėrimai, taip pat, į parduotuvę eiti nesinorėjo, reikalingo maisto turėjau šaldytuve.

Labiausiai organizmas norėjo saldumynų, šokolado, jogurto, įvairesnių vaisių, užkandžių (tarkime, sausainių, džiovintų vaisių, ryžių trapučių), buvau pasiilgusi ir košių, kurias buvau įpratusi valgyti rytais bei miltinių patiekalų. Supratau, kad net paprasčiausios duonos dar neteks matyti kelias dienas. Iš pykčio vietoj vakarinės taurės vyno pasirinkau arbatą.

Pavyko numesti dar 0,4 kg.

Trečios ir ketvirtos dienos vargai

Trečia ir ketvirta diena iš pirmų maitinimosi dienų išsiskyrė tik tuo, kad besilaikant maitinimosi režimo, teko dirbti (buvo pirmadienis ir antradienis). Tiesa, teko atsisakyti pietų kavinėje bei draugės prie arbatos siūlomo namuose mamos kepto šokoladinio pyrago. Skrandis verkė, tiksliau, riaumojo. Tiesa, prie maisto rėžimo beveik pavyko įprasti, išalkusi pasijusdavau būtent prieš kiekvieną valgymą.

Vis dar krėtė šaltis, raižė skrandį, pradėjo džiūti lūpos. Nors vandens stengiausi gerti kuo daugiau, jis tarsi praskiesdavo skrandyje pasilikusį maistą, tad nuolatos jaučiausi alkana. Ypač, vakarais, kuomet visi dienos darbai būdavo baigti. Nuo kiaušinių ir virtos vištienos kvapo pradėjo pykinti, tad šalia visada pasistatydavau puodelį kvapnios arbatos.

Labiausiai padėdavo ankstesnių pasisakymų skaitymas dietos gerbėjų forume. Pasirodo, ne man vienai taip blogai. Trečią dieną palūžau, pasidaviau dviejų saldainių pavidalo nuodėmei. Tačiau svarstyklės to, matyt, nesureikšmino, ketvirtos dienos ryte jos rodė minus 0,6 kg.

Ketvirtą dieną pavyko numesti dar kilogramą. Tačiau dienos pabaigoje akyse vis pasirodydavo juodos dėmelės ir nepaprastai traukė prigulti.

Dieta tik turintiems griežtą grafiką

Susumavus visų keturių dienų rezultatą, dietos metu man pavyko netekti 3 kilogramų. Tačiau dėl to teko atsisakyti kavinių, aplenkti prekybos centrus ir nustoti varstyti šaldytuvą.

Besilaikantis griežtos, tiksliomis valandomis paremtos dietos žmogus turėtų būti labai disciplinuotas. Abejoju, ar būtent tokios dietos reikėtų laikytis, pavyzdžiui, žurnalistams. Spaudos konferencijoje, virtos vištienos, ištrauktos iš atsinešo maišelio juk nevalgysi. Bene labiausiai šios dietos laikytis tiktų biuruose sėdintiems darbuotojams arba namų šeimininkėms.

Labiausiai dietos metu trūko maisto įvairovės. Keturias dienas valgyti tą patį gali tik visiškai maisto nesureikšminantis žmogus.

Specialistai: kvepia spekuliacijomis

Anot gydytojos dietologės Daivos Pipiraitės, dirbančios dietologijos klinikoje „Dietos sistema“, kurios buvo paprašyta pakomentuoti šios dietos valgiaraštį, pasikliauti paslaptingomis, mistifikuotomis ir su mėnulio fazėmis ar žvaigždžių padėtimi susietomis dietomis, neverta. Dietologės teigimu, dažniausiai tokios dietos būna paremtos spekuliacijomis ir apgaule, nes dietų veikimą galima paaiškinti ne gamtos reiškinių, o mokslo dėka.

Pasak D. Pipiraitės, delčios dietos meniu vyrauja baltymai, daug cholesterolio. „Trūksta daržovių, mineralinių medžiagų, apsauginių fitochemikalų, vitaminų, sudėtinių angliavandenių. Ši dieta monotoniška, nes kasdien reikia valgyti tą patį, maistas ne ypač skanus, rekomenduojamas vynas. Žinoma, metančiajam svorį kartais galima vartoti alkoholio, tačiau specialiai rekomenduoti kaip dietos sudėtinę dalį – neteisinga. Nieko naujo, kad laikantis šios dietos nukrenta svoris – svoris mažėja tuomet, kai su maistu gaunama mažiau kalorijų, o su šia dieta taip ir yra – kalorijų kiekis labai mažas“ , - pasakojo gydytoja.

Neverta tikėti paslaptingomis dietomis

Dietologė įžvelgė, kad kiekvieną pavasarį moterys vis atranda ar išgirsta kokią nors naują dietą ir pradeda jos laikytis, neįvertindamos pasekmių. „Dažnai laikydamiesi įvairių tokių dietų, ilgainiui rizikuojate sutrikdyti sveikatą. Ši ir visos kitos trumpalaikės dietos, kai nesirūpinama įpročių keitimu, nepadeda numesti svorio, o atvirkščiai – skatina svorio didėjimą.

Deja, turime nemažai pavyzdžių, kai po tokių savarankiškų dietų ar įvairių organizmo „valymų” sutrinka virškinimas, atsiranda akmenų tulžies pūslėje, susergama opalige, sutrinka širdies veikla, dar labiau padidėja svoris. Tuomet tenka klientus gydyti nuo dietų laikymosi komplikacijų, skirti specialias profesionalias dietas“, - žmonių nenuovokumu stebėjosi D. Pipiratė.

Gydytojos teigimu, svoris šios dietos metu krenta ne dėl mėnulio padėties, o dėl baltyminės dietos pasekmių. Pasirodo, tokios dietos per daug apkrauna kepenis, inkstus, didina lipidų kiekį kraujyje. Labai svarbu – tokia dieta negreitina medžiagų apykaitos, o atvirkščiai – ją lėtina.

Svarbiausia – reikiamas kalorijų ir subalansuotas maistinių medžiagų kiekis

Gydytojos dietologės teigimu, vienos, visiems tinkančios ir sėkmingos dietos ieškoti neverta.

„Reikiamas kalorijų ir maistinių medžiagų kiekis svoriui mesti yra individualus ir priklauso nuo daugelio dalykų: amžiaus, lyties, ūgio, svorio, fizinio aktyvumo. Deja, nėra universalių dietų, tinkančių visiems arba visoms. Svorio mažinimas – tai dalies savo kūno netekimas. Tai yra tam tikra intervencija į organizmą. Todėl intervencija turi būti atlikta profesionaliai, vadovaujant gydytojui dietologui, net ir norint netekti 4 kg. Juolab, kad gydytojas teikia ir įpročių bei teisingo požiūrio formavimo rekomendacijas.

Šiuolaikiniam žmogui dieta – tai jam individualiai dozuotas maistas, taip kaip vaistai. Nereikia manyti, kad asmeninės dietos sudarymas – tai prabangos dalykas. Atvirkščiai – kai tiksliai žinai ką valgyti, kiek valgyti, kai asmeninė dieta pritaikyta pagal finansines galimybes, šeimos įpročius ir poreikius, tuomet taip maitintis yra net pigiau. Nėra maisto pertekliaus šaldytuve, perkamas paprastas, bet maistingas maistas. Ir asmeninė dieta greit atsiperka. Viskas yra tam, kad kristų riebalai, o ne raumenys arba vanduo. Dar labai svarbu pakeisti žmogaus santykį su maistu, juk svoris turi negrįžti“, - savo pastabomis dalijosi dietologijos klinikoje dirbanti gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)