Veikiausiai jau esate girdėję liaupses, skirtas kaulų sultiniui – pastaruoju metu išpopuliarėjusiam sūrokam gėrimui, kuris neretai pilamas tiesiai į kavos puodelius ir vienkartines stiklinaites. Tačiau šis madingas eliksyras nėra naujas dalykas, rašoma shape.com.

„Kaulų sultinys egzistuoja jau šimtmečiais“, – sakė dietologė, virtuvės šefė ir Mitybos bei dietologijos akademijos atstovė Sara Haas. Kinų medicinos gydytojai kaulų sultiniu stiprina inkstus bei virškinimo sistemą, o anglai jau nuo Viktorijos epochos laikų gurkšnoja jautienos „arbatą“ (kitaip tariant, iš jautienos kubelių išvirtą sultinį).

Tačiau kas iš tikrųjų yra kaulų sultinys? Ir ar tikrai kaulų sultinio nauda sveikatai nusipelno tokių liaupsių, kurių sulaukia?

Kas yra kaulų sultinys?

Viskas gana paprasta: kaulų sultinys – tai aromatingas sultinys, verdamas iš jautienos ar paukštienos kaulų bei daržovių.

Tačiau nuo kitų sriubų ir sultinių jis skiriasi paruošimo laiku. Kuo ilgiau kaulai verdami, tuo daugiau maistingųjų medžiagų ir mineralų iš jų išgaunama. Dažnai kaulų sultiniai verdami daugiau negu 24 valandas, kai kitos mėsos sriubos baigiamos virti maždaug per tris valandas ar dar greičiau. Būtent ilgas virimo laikas yra tikroji kaulų sultinio naudos paslaptis.

Kaip išsivirti kaulų sultinį

Išsivirti naminį kaulų sultinį gana paprasta – jei tik turite kaulų ir kaulų sultinio receptą. Tačiau nenustebkite, jei prekybos centro šviežios mėsos skyriuje nerasite galvijų kaulų – jų ten dažnai nebūna. Tokiu atveju kaulų ieškokite pas vietos mėsininkus arba turguje, ir rinkitės pačius „kaulingiausius kaulus“: jautienos sąnarius, vištų kakliukus, jaučių uodegas, sriubos rinkinius ir net mažas kanopas. Taip pat galite sultiniui naudoti kaulus nuo kitų patiekalų, kuriuos gaminote, pavyzdžiui, keptos vištienos ar kalakutienos.

Išbandykite šį kaulų sultinio receptą: kai jau turėsite kaulų, sudėkite juos į puodą su bet kokiomis daržovėmis ir žolelėmis, kurias tik turite. (Galite įpjaustyti vieną morką, du saliero stiebus ir tokias prieskonines žoleles kaip čiobreliai, rozmarinai, petražolės ar raudonėliai – visas ar tik kurias nors iš jų.) Tada užpilkite kaulus vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies mažiausiai 20 valandų. Toks sultinys skleis nuostabų aromatą, o jūs pasigaminsite maistingą gėrimą arba pagrindą gardžiai sriubai. (Skaitykite toliau ir sužinosite, kaip galima vartoti kaulų sultinį.)

Kaulų sultinys

Kur įsigyti kaulų sultinio

Nenorite patys virti kaulų sultinio? Nekaltiname jūsų. Gera žinia ta, kad daugėja vietų, kuriose galima įsigyti jau paruošto kaulų sultinio. Įvairiuose miestuose atsiranda kavinių, kuriose sultinys pardavinėjamas tarsi kava. Paruoštų kaulų sultinių galima rasti specializuotuose maisto prekių parduotuvių skyriuose arba užsisakyti iš internetinių parduotuvių.

Kaulų sultinio nauda sveikatai

Kaulų sultinys turi begalę privalumų sveikatai. Pirmiausia, tai puikus baltymų (maždaug 6 g puodelyje) šaltinis, turintis tokių mineralų kaip kalcis, fosforas (naudingas kaulams ir dantims) bei kalis, kuris padeda į ląsteles patekti maistingosioms medžiagoms ir pasišalinti šalutiniams produktams. Ir tai dar ne viskas. Skaitykite toliau ir sužinokite, kokios dar naudos turi kaulų sultinys.

1. Gydo žarnyną

Itin daug naudos kaulų sultinys turi žarnynui. Pasak holistinės mitybos ekspertės ir „Healthful Elements“ įkūrėjos Jill Grunewald, puodelis kaulų sultinio per dieną padeda nuo pralaidaus žarnyno sindromo, tačiau jis taip pat saugo ir nepralaidų žarnyną. Teigiama, kad kaulų sultinyje esanti želatina užtaiso žarnų pažeidimus (žmonėms, kurie kenčia nuo pralaidaus žarnyno sindromo, būdinga porėta žarnyno gleivinė). Toks „užlopymas“ gali palengvinti lėtinį viduriavimą, vidurių užkietėjimą ir net kai kurių maisto produktų netoleravimą. Nekalbame jau apie tai, kad sultinys yra lengvai pasisavinamas, todėl dietologai rekomenduoja sultinį kaip vieną geriausių maisto produktų vaduojantis nuo pagirių arba tiems pacientams, kurie yra itin jautrūs maistui.

2. Saugo sąnarius

Žmonės, kenčiantys nuo sąnarių skausmų, yra įpratę vartoti gliukozamino papildus, tačiau pasirodo, kad kaulų sultinys taip pat turi gliukozamino. Kitaip negu piliulės, sultinys pasižymi kitomis maistinėmis ir sveikatai naudingomis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti skausmą. Pavyzdžiui, įrodyta, kad chondroitino sulfatas, kurio yra sąnarius saugančiose kremzlėse, padeda išvengti osteoartrito.

3. Aprūpina kolagenu

San Francisko įlankos rajone įsikūrusio holistinės medicinos gydytojo Danielio Auero teigimu, tikroji kaulų sultinio nauda yra susijusi su lėtu virimo procesu, kuris suardo kaulus ir jungiamuosius mėsos audinius. Gurkšnodami sultinį, gaunate kolageno (ląstelių statybinės medžiagos, kuri aptinkama visur, pradedant oda bei kaulais ir baigiant smegenimis) ir želatinos (kolageno formos, kuri padeda virškinimui) – šios abi medžiagos pasižymi neįtikėtinu gydomuoju poveikiu.

Tiesa, ekspertai nesutaria, ar vartojant kolageną per burną, galima gauti odą stangrinančios ir sąnarius stiprinančios naudos, tačiau tyrimai rodo, kad vartojant kolageno papildus, pagerėja odos elastingumas ir dingsta smulkios raukšlelės.

4. Pagerėja miegas

Dar viena (kiek netikėta) kaulų sultinio nauda: tyrimai rodo, kad kaulų sultinyje esantis glicinas gali pagerinti miegą ir užkirsti kelią nuovargiui.

5. Palaiko imuninės sistemos sveikatą

Dėl didelės mineralų koncentracijos knygos „The Primal Blueprint“ autorius Markas Sissonas kaulų sultinį vadina „supermaistu“, galinčiu sustiprinti imuninę sistemą.

6. Stiprina kaulus

Fosforas, magnis ir kalcis iš galvijų kaulų patenka į sultinį, o jūs galite gurkšnoti šias svarbias maistines medžiagas, stiprindami savo pačių kaulus.

7. Aprūpina baltymais

Mes nesiūlome laikytis vien tik kaulų sultinio dietos. Šis produktas negali (ir neturėtų būti) vienintelis pagrindinių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, aminorūgščių, šaltinis. Tačiau jei jūs reguliariai nevalgote mėsos, vienas iš kaulų sultinio privalumų yra tas, kad jis gali padėti aprūpinti organizmą aminorūgštimis, kurios per kaulus gaunamos iš gyvūninių baltymų. Aminorūgštys yra svarbios raumenims ir energijai – dviem svarbiems veiksniams, lemiantiems jūsų treniruočių pasiekimus.

8. Užtikrina sveiką mitybą

Nors nė vienas maisto produktas nėra stebuklingas bilietas bandant numesti svorio ar rūpinantis savo sveikata, kaulų sultinys turi mažai kalorijų ir daug maistinių medžiagų, todėl yra puikus pasirinkimas, jei stengiatės sulieknėti ar trokštate maitintis sveikiau. Tiksli kaulų sultinių maistinė vertė ir nauda bus nevienoda, tačiau paprastai vienas puodelis kaulų sultinio turi tik 30 – 50 kcal.

Kaulų sultinys

Kaip vartoti kaulų sultinį

Jei idėja siurbčioti kaulų sultinį iš kavos puodelio jums atrodo keistoka, nesirūpinkite: egzistuoja daugybė būdų, kaip galite panaudoti kaulų sultinį maistui.

· Tiesiog gerkite. Supilkite sultinį į termosą ir gurkšnokite vieną arba prie pietų patiekalo.

· Naudokite košėms ruošti. Gamindami košes iš vertingų grūdų, vietoje vandens naudokite kaulų sultinį – taip košė įgaus daugiau skonio ir naudos sveikatai.

· Užšaldykite vėlesniam suvartojimui. Supilstykite kaulų sultinį į ledo kubelių indelius ir užšaldykite. Turėsite sultinio gatavomis porcijomis.

· Panaudokite sriubai. Tai išbandytas ir patikimas būdas, kaip panaudoti kaulų sultinį. Pradėkite virti sriubą iš to, ką turite, ir naminį ar pirktinį sultinį naudokite kaip bet kokios sriubos ar troškinio pagrindą.

· Panaudokite tirštiems kokteiliams. Taip, perskaitėte teisingai. Iš kaulų sultinio galima pasigaminti puikų tirštą kokteilį. Naudokite jam tokius priedus kaip lapiniai ar žiediniai kopūstai, avokadas, imbieras, kokosų ar migdolų pienas ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją