Hormonų disbalansas būna skirtingų tipų. Pavyzdžiui, nuovargis ir miego sutrikimai rodo, kad gali būti problemos su antinksčiais. Tai liaukos, gaminančios streso hormonus. Nuovargis, vidurių užkietėjimas, trapūs nagai ir svorio augimas byloja apie problemas su skydliauke. Menopauzės ir menstruacijų klausimai gali būti susiję su estrogeno, progesterono ir testosterono – lytinių hormonų – disbalansu. Svorio augimas ir nuovargis dažnai yra visų šių trijų hormonų disbalansų kombinacija.

Vis dėlto, svoris augti gali ir dėl to, kad jūsų mityboje yra per daug saldumynų ir krakmolo. Labai dažnai dėl to gali būti kaltas angliavandenių netoleravimas, kas reiškia, kad insulinas neveikia taip kaip turėtų. Medikai pastebi, kad didžioji dauguma su didėjančiu svoriu susiduriančių pacientų, ypač vyresniame amžiuje, tampa „atsparūs“ insulinui ir valgo per daug angliavandenių, kurių jų organizmas negali veiksmingai pasisavinti.

Įprastas tyrimas gali neatskleisti tikros situacijos

Trumpai tariant, apskritai prasta išvaizda ir savijauta nėra gerai, tai taip pat nėra normalus senėjimo procesų šalutinis poveikis. Tai rodo, kad gali būti išsibalansavusi jūsų hormonų pusiausvyra ir reikia tam skirti daugiau dėmesio. Net jeigu gydytojas patikrino jūsų antinksčius, skydliaukę ir cukraus kiekį kraujyje, ir taikydamas įprastines priemones „nieko blogo“ nerado, išlieka didelė tikimybė, kad jūsų hormonų balansas nėra optimalus.

Jeigu nenorite su tuo susitaikyti ir priimti šios situacijos kaip, kai kurių medikų manymu, neišvengiamo senėjimo šalutinio poveikio, turite imtis veiksmų ir netrukus pasijausite geriau. Kai pašalinsite sutrikimų priežastis, tai jūsų hormonų pusiausvyrą paveiks teigiamai, nesvarbu, koks jūsų amžius.

Taigi, štai dešimt būdų, kaip pašalinti hormonų sutrikusios hormonų pusiausvyros priežastis.

1. Sumažinkite saldumynų ir krakmolų kiekį

Per didelis saldumynų ir krakmolų kiekis gali neigiamai paveikti hormonų balansą. Pabandykite dviem savaitėms iš savo raciono visiškai pašalinti saldumynus ir krakmolą, ir stebėkite, kaip jūsų organizmas reaguos.

2. Bandykite dviem savaitėms sumažinti grūdų, ankštinių augalų ir daug cukraus turinčių vaisių kiekį

Gali būti, kad jūsų organizmas netoleruoja angliavandenių, o jūs to net nežinote. Per didelis šių angliavandenių kiekis gali sukelti medžiagų apykaitos problemas tiems, kurie yra atsparūs insulinui, arba kurių organizmai efektyviai neapdorojo angliavandenių.

3. Valgykite daugiau sveikų riebalų ir atsikratykite riebalų baimės

Per mažas riebalų kiekis lėkštėje gali sutrikdyti organizmo gebėjimui gaminti hormonus, kurie kelia energiją, suteikia sotumo jausmą ir slopina apetitą.

4. Rūpinkitės žarnyno flora

Pasirūpinkite, kad jūsų žarnynas gautų užtektinai imunitetą stiprinančių fermentuotų maisto produktų ir ląstelienos. Taip pasirūpinsite gerosiomis organizmo bakterijomis ir kontroliuosite blogąsias. Tai ne tik palaikys virškinimo ir šalinimo sistemas, bet ir padės išlaikyti normalų hormonų funkcionavimą.

5. Venkite uždegimus keliančių maisto produktų

Venkite cukraus, glitimo, perdirbto maisto ir šlamštmaisčio, nes jie apkrauna jūsų imuninę sistemą, žarnyną ir endokrininę sistemą.

6. Stenkitės ilgiau miegoti

Nepakankamas arba prastos kokybės miegas gali išbalansuoti jūsų organizmą, apriboti jo gebėjimą gaminti hormonus, kurie būtini ląstelėms atstatyti, atnaujinti ir sutaisyti. Koks galimas rezultatas? Daug greičiau senstantis organizmas ir smegenys. Būtinai miegokite per parą septynias ar aštuonias valandas, kad jūsų hormonai galėtų atlikti savo darbą.

7. Ribokite stimuliatorius

Per daug kofeino bet kokia forma (kava, energetiniai gėrimai, sodos vanduo), o kartais net arbata ar šokoladas kenkia hormonams, kurie skatina atkuriamąjį miegą.

8. Venkite chemikalų

Hormonų pusiausvyrai palaikyti tikrai nepadeda nuolatinis bendrų cheminių medžiagų, esančių maisto produktuose, ore, vandenyje, buitiniuose valikliuose, asmeninės priežiūros produktuose ir kosmetikoje, poveikis. Iš tiesų, jie trikdo optimalią hormonų funkciją. Todėl pasistenkite pereiti prie kaip įmanoma mažiau toksiškų produktų, kad kaip galima apribotumėte chemikalų poveikį.

9. Sumažinkite medikamentų vartojimą

Nuolatinis medikamentų, parduodamų be recepto ir su juo, poveikis, gali neigiamai atsiliepti žarnyno florai ir išbalansuoti hormonų pusiausvyrą. Venkite hormonus trikdančių vaistų, o jeigu privalote vartoti receptinius medikamentus, prašykite gydytojo išrašyti mažiausias įmanomas gydomąsias dozes.

10. Bandykite atsipalaiduoti

Stenkitės atsipalaiduoti tokiais būdais, kurie skatina sveiką hormonų funkcionavimą. Nesvarbu, tenka susidoroti su nuolatiniais gyvenimo iššūkiais ar protarpiniu stresu, nepamirškite, kad būtina reguliariai „nuleisti garą“. Susiraskite linksmą filmą ir gerai pasijuokite, įsijunkite mėgstamą muziką ir „išsišokite“, arba išeikite iš namų ir kaip reikiant pašėlkite!

Prie viso to pridėkite reguliarų meditavimą ir paprastą atkuriamąją jogą, ir netrukus jausite subalansuotos hormonų pusiausvyros naudą. Be to, jausitės labiau atsipalaidavę ir geriau nusiteikę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)