Dalis žmonių gimsta su nesveikomis kepenimis, kiti sutrikdo kepenų veiklą nuodingais chemikalais, alkoholiu, dar kitiems kepenų veiklą sutrikdo pavojingi virusai. Negalima ignoruoti pirmųjų kepenų negalavimo požymių, reikia kuo greičiau kreiptis į medikus pagalbos.

Odos pokyčiai

Vienas iš pirmų kepenų problemų – odos pokyčiai. Oda gali pakeisi spalvą, įgauti gelsvą atspalvį. Taip pat gali pagelsti nagai ar pirštų galiukai. Taip nutinka todėl, kad kepenys iki galo nepašalina iš organizmo toksinų, ir po oda ima kauptis bilirubinas.

Odą niežti ar ji pasidaro pernelyg jautri

Sutrikus kepenų veiklai, gali atsirasti niežtinčių odos plotų. Jei oda pasidarė jautri, pasikasius stipriai parausta, tai irgi gali būti signalas apie kepenų funkcijos sutrikimą. Kepenis reikia tirti ir gydyti, o odą drėkinti.

Pasikeičia šlapimas ir išmatos

Jei sutrinka kepenų veikla, gali patamsėti šlapimas. Žmonėms gali atrodyti, kad tai dehidratacijos požymis, bet jei geriama užtektinai skysčio, šlapimas turi būti skaidrus ir šviesus. Pakitusią kepenų veiklą rodo ir blyškios spalvos, kruvinos ar deguto spalvos išmatos.

Nemalonūs pojūčiai pilve

Nemalonūs, keisti pojūčiai pilvo srityje gali signalizuoti apie kepenų negalavimus. Visas gali prasidėti nuo dieglių, skausmų pilve, taip pat kaupiasi dujos, jaučiamas spaudimas. Kepenų ligai progresuojant, gali atsirasti pilvo vandenė – pilvo sienelė susikaupę skystis. Skysčio gali susikaupti tiek daug, kad jis ima spausti plaučius, todėl darosi sunku kvėpuoti. Kartais medikams tenka skystį ištraukti.

Nuovargis

Jei jaučiate silpnumą, nuovargį, chronišką nuovargį, tai irgi gali būti pirmi ženklai apie kepenų veiklos sutrikimą. Organizmui sunkiau funkcionuoti, tad jis prašo daugiau poilsio. Jei be silpnumo atsiranda ir kitų priešų tai išvardintų požymių, būtina kreiptis į medikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)