Jos neatsiranda ir dėl streso (tačiau jei jau turite opą, šie veiksniai gali pabloginti jūsų simptomus), rašo svetainė womenshealthmag.com.

„Dvi pagrindinės opų priežastys Jungtinėse Valstijose yra bakterinė infekcija, vadinama H. Pylori, ir ilgalaikis aspirino bei vaistų nuo skausmo (ibuprofeno bei naprokseno) vartojimas“, – teigia gastroenterologė Shipla Ravella iš Niujorko presbiterionų ir Kolumbijos universiteto medicinos centro.

Skrandis yra padengtas tirštu gleivių sluoksniu, kuris saugo nuo itin rūgščių virškinimo sulčių. Jei tik gleivės išdžiūna, virškinimo sultys pradeda graužti skrandžio audinius ir sukelia opaligę.

Manote, kad jums galėjo atsirasti skrandžio opa? Pirminiai simptomai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, yra gana nespecifiniai ir gali būti sukeliami ne tik opų, pažymi Sh. Ravella. Taigi jums reikėtų kreiptis į gydytoją, jei pasireiškia bent vienas iš šių penkių požymių.

Skrandžio skausmai

Nieko nuostabaus, kad dažniausias skrandžio opos simptomas yra skrandžio skausmas – paprastai jis būna bukas, panašus į deginimą vidurinėje pilvo srityje.

„Kadangi opos yra ne kas kita, kaip žaizdos skrandžio ar plonosios žarnos audiniuose, skausmas pasireiškia dėl rūgščių sekrecijos žarnose“, – aiškino gastroenterologė ir klinikinės medicinos profesorė Rusha Modi iš Kecko medicinos centro Kalifornijoje.

Skausmas paprastai sustiprėja tarp valgymų ir naktį, kai skrandyje išsiskiria rūgštys. Tačiau maisto produktų, kurie saugotų nuo rūgščių, nėra. Skausmą laikinai gali numalšinti antacidai (rūgštingumą neutralizuojantys preparatai), bet skausmas sugrįš, kol opa nebus užgydyta profesionalų.

Deginimo jausmas/atrijimas

Kadangi opa nuolat mirksta rūgštyse, skrandžio skausmą dažnai gali lydėti nuolatinis deginimas širdies plote ir atrijimas (nemalonus jausmas, kai rūgštys patenka į stemplę). Jus taip pat gali kankinti kiti simptomai, pavyzdžiui, pilvo pūtimas, atsirūgimas ar nuolatinis sotumo jausmas, teigia Sh. Ravella. Jei antacidai simptomus numalšina tik laikinai, ar skausmą pajuntate valgydami bet kokį maistą, jums reikėtų kreiptis į gydytoją.

Pykinimas/vėmimas

„Pykinimas ir vėmimas kyla dėl uždegimo, kuris pasireiškia kaip opos vystymosi rezultatas“, – teigė R. Modi. Pats skrandžio sienelių uždegimas kelia protarpinius susitraukimus (pykinimo ženklas), ir jei skrandžio sienelės susitraukinėja pakankamai stipriai, jos gali sukelti vėmimą, sakė gastroenterologas Rudolphas Bedfordas iš Šv. Jono sveikatos centro Kalifornijos Santa Monikos mieste.

Kai kuriais atvejais šie simptomai puola dėl to, jog opa skrandyje sukelia blokadą ir maistas negali lengvai patekti į plonąją žarną. Jūsų gydytojas gali nustatyti tikrąją opaligės priežastį ir veikiausiai gydys ją antacidiniais vaistais. Tačiau jei bus blokavimo požymių, jums teks gultis į ligoninę tolesniam gydymui, pažymėjo R. Modi.

Vėmimas ar tuštinimasis su krauju

Opos gali kraujuoti ir sukelti vėmimą – vėmimą krauju ar į kavos tirščius panašia medžiaga (tai bus suvirškintas kraujas, susikaupęs skrandyje), sako gastroenterologė, profesorė Sophie Balzora iš Niujorko Langone`o medicinos centro. Jūsų išmatos taip pat gali tapti juodos spalvos – tai ženklas, kad jose taip pat yra suvirškinto kraujo.

„Pasireiškus šiems simptomams, reikia nedelsiant ieškoti medicininės pagalbos“, – pabrėžia ji.

Skausmas krūtinėje arba nugaroje

Skrandžio opos keliamas skausmas gali keliauti ir plisti į krūtinę ar nugarą. „Jei opa prasiskverbė pro žarnos sienelę, skausmas bus intensyvesnis, ilgesnis ir sunkiau palengvinamas“, – teigia Sh. Ravella. Opos taip pat gali prakiurdyti skrandžio sienelę. Tokiu atveju pajusite staigų ir aštrų skausmą, kuris pamažu tik stiprės – jei taip įvyktų, skubėkite į ligoninės priėmimo skyrių.

Jei jūs nejuntate simptomų, kuriems reikėtų skubaus medikų dėmesio, vis tiek pasikalbėkite su gydytoju dėl geriausio veiksmų plano. „Jei jus kankina įtarimai dėl opaligės, jums gali būti atlikta
endoskopija, kuri padės formaliai diagnozuoti ligą ir skirti gydymą“, – teigė S. Balzora. Opos pirmiausia gydomos rūgštingumą mažinančiais vaistais, ir, jei bus aptikta bakterija H. pylori, antibiotikais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)