Hipotonijos požymiai

Žmogų, turintį žemą kraujo spaudimą, nesunku atpažinti – ir nespecialistui pastebimas silpnumas ir tonuso sumažėjimas, veidas išblyškęs, apykaklė dažnai atsagstyta, nes trūksta oro.

Visi šie požymiai ypač ryškūs ryte, todėl atsikelti rytais hipotonikams tikra kančia. Būtent todėl tokie žmonės dažnai žiovauja – ne tik todėl, kad jiems trūksta miego, bet ir todėl, kad trūksta deguonies.

Esama ir kitų požymių, pagal kuriuos galima nustatyti hipotoniją netgi nepamatavus spaudimo. Jie panašūs į vegetodistonijos požymius: silpnumas, pėdų ir delnų prakaitavimas, pykinimas, žema kūno temperatūra.

Kalbant apie psichologinę būseną, būdingas emocinis nestabilumas, dirglumas, verksmingumas, atminties suprastėjimas, išsiblaškymas, nesugebėjimas sukaupti dėmesio, triukšmo bei ryškios šviesos vengimas.
Žinoma, esant žemam kraujo spaudimui pirmiausia reikėtų kreiptis į gydytoją ir griežtai laikytis jo rekomendacijų. Taip pat galima ir reikia vartoti liaudiškas priemones, tačiau tik kaip priedą prie pagrindinio medikamentinio gydymo.

Kaip pakelti spaudimą namų sąlygomis

Nukritusį kraujo spaudimą galima pakelti išgėrus stiprios saldžios arbatos ar kavos, suvalgius gabalėlį šokolado, skiltelę citrinos ar ko nors sūraus. Pagal galimybę galima nusiprausti po kontrastiniu dušu arba pagulėti pakeltomis aukščiau galvos lygio kojomis.

Galima pabandyti akupunktūrą – stipriai spauskite tašką, esantį virš nosies (maždaug vieną minutę). Pakartokite iki 10 kartų.

Dar keletas nesudėtingų receptų:

Užpilti dviem stiklinėmis verdančio vandens 30 g dagio žolės, palikti pritraukti, ataušinti ir gerti po pusę stiklinės tris kartus per dieną.
10 g šlamučio užpilti 20 ml verdančio vandens, gerti po 30 lašų du kartus per dieną prieš valgį.

Sumaišyti 40 g saldymedžio šaknies, 30 g cikorijos, 30 g gaivenio, 15 g kadagio, 20 g kiaulpienių šaknų. Du šaukštus mišinio užpilti 500 ml verdančio vandens, palikti 12 valandų ir nuovirą nedieliais kiekiais gerti.
Paimti 20 g kraujažolės, po 30 g saldymedžio šaknų, dėmėtosios rūgties ir šermukšnių, 40 g gudobelės. Ruošti ir vartoti taip pat, kaip ankstesnįjį antpilą.

Hipotonija nėštumo metu

Būsimos mamos būtinai turi įspėti savo ginekologą apie polinkį į hipotoniją, nes nėštumo metu kraujo spaudimas gali dar labiau pažemėti. Atminkite, kad mažyliui tai dažniausiai nekenkia, tačiau jūsų būsena gali žymiai pablogėti – didėja dirglumas, nuotaika kinta nuo depresiškos iki euforijos.

Kontroliuojant gydytojui galima vartoti kai kurias liaudiškas priemones, kurios vartojamos ir ne nėštumo metu. Paprastai ginekologai ir kardiologai rekomenduoja gerti stiprią saldžią arbatą (geriau žalią). Naudinga gerti arbatą su citrina.
Vaistažoles vartoti galima tik pasitarus su gydytoju, svarbu, kad gerai išsimiegotumėte, naudingi ilgi pasivaikščiojimai, vandens procedūros, įskaitant plaukimą.

Hipotonijos profilaktika

Atminkite, kad miegoti reikia ne mažiau kaip 8 valandas. Keltis rytais reikia lėtai, atsikėlus naudinga pasimankštinti. Didelių fizinių krūvių nereikia, pakanka, kad šiek tiek pakeltumėte organizmo tonusą. Naudingas kontrastinis dušas. Maitintis reikia tinkamai, vartojant pakankamai vitaminų. Be to, svarbu gerti daug vandens.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)