aA
Žalieji kokteiliai – išspaustų įvairių daržovių, vaisių bei kitų žalumynų mišiniai – jau kuris laikas užkariavęs ne tik vegetarišką mitybą propaguojančių žmonių, bet ir tiesiog sveika gyvensena besidominčiųjų virtuvę. Vadinamieji žalieji glotnučiai (ang. smoothies) – lengvai virškinami ir labai maistingi. Be to, teigiama, kad naudingųjų medžiagų koncentracija tokiame maiste yra didesnė nei daržovėse.
© Shutterstock nuotr.

Glotnučių entuziastai pateikia ne vieną argumentą, kodėl verta rinktis šį maistą: tai ne tik padės pagerinti virškinimo sistemos veiklą, padidins organizmo šarmingumą, bet ir gali palengvinti lėtinio nuovargio, depresijos simptomus. Teigiamą poveikį greitai pajus oda, plaukai, nagai, sustiprės rega.

Žalieji kokteiliai ypač giriami dėl organizmą valančių savybių, jų dietos laikosi ne vienas siekiantis numesti svorio žmogus. Glotnučiai ypač patogūs skubantiems žmonėms, tinka kaip užkandis nusinešti į darbą ar įsidėti kelionėn. Tai – puikus variantas tiesiog ieškantiems naujų skonių ir maisto pateikimo formų.

Specialistės komentaras

Žaliuosius kokteilius galima vartoti be jokių apribojimų?

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

- Produkto sveikumas dar neapsprendžia jo galimų suvartoti kiekių. Visur reikalingas saikas. Tarkim, vienam kokteiliui normalu sunaudoti po 100–150 gramų vaisių ir daržovių. Be to, nereikėtų pamiršti, kad toks maistas yra gana kaloringas ir sotus, ypač jei maišoma daug ingridientų, dar įdedama sėklų ar riešutų. Beje, itin pasotina avokadas.

Gaminant tokius kokteilius nereikėtų piktnaudžiauti vaisiais. Juose gausu fruktozės, tai stipriai apkrauna kasą, todėl mišinį būtinai reikėtų skiesti vandeniu. Tokių kokteilių, kaip ir per dažnas šviežių vaisių sulčių vartojimas, ilgainiui gali būti padidėjusio cukraus kiekio kraujyje ar cukrinio diabeto priežastis.

Geriau į kokteilį dėti ir vaisius, ir daržoves. Taip gaunama mažiau ir cukraus, ir kalorijų. Vartojant skirtingų spalvų vaisus ir daržoves gaunama didesnė įvairovė naudingų maistinių medžiagų.
Aišku, prioritetą reikėtų teikti vietinei produkcijai, atsižvelgti į sezoną. Abejojantiems dėl prekybos centruose perkamų daržovių kokybės, galimai juose esančių toksinių medžiagų, verta žinoti, jog kuo įvairesnius daržoves ir vaisius naudosime, tuo labiau tuos toksinus „praskiesime“.

Sulčių nerekomenduojama gerti per dažnai – kasdieną ar net kelis kartus per dieną.

Vis dėlto sveikiau yra valgyti nesmulkintus vaisius ir daržoves. Kramtant gaunamas didesnis skaidulų kiekis, pajuntamas didesnis sotumo jausmas. Žalieji kokteiliai galėtų būti vartojami dėl įvairovės, tačiau tai toli gražu nėra panacėja.

Verta žinoti

Prieš pradėdami vartoti žaliuosius kokteilius, iš pradžių išmėginkite nedidelį jų kiekį. Stebėkite organizmo reakciją, ar nėra alergijos ir pan.

Lapinių daržovių kokteilį galima praskiesti vaisių sultimis, sula, vandeniu.

Kviečių ar miežių želmenų sultyse yra daug vadinamųjų augalinių augimo hormonų, kurie gali padėti sveikti po insultų, sunkių operacijų. Bet jų negalima vartoti įtariant piktybinį naviką, po jo operacijos, taip galima kaip tik paskatinti piktybinių ląstelių dauginimąsi.

Kokių daržovių sultis išsirinkti?

Renkantis žaliojo kokteilio ingridientus verta žinoti, kad kuo daržovė yra sodresnės žalios spalvos, tuo daugiau joje chlorofilo ir vitamino K bei geležies. Pastarosios nemažai yra špinatuose, petražolėse, rūgštynėse, brokoliuose, svogūnų laiškuose. O kai kurie šių augalų (špinatai, petražolės, rūgštynės) turi ir nemažai vitamino C, kuris būtinas tinkamam geležies įsisavinimui.

Kopūstų sultys padeda šalinti riebalus. Ypač baltieji gūžiniai kopūstai pasižymi riebalus tirpdančiomis savybėmis. Ši daržovė naudinga ir tokių onkologinių susirgimų kaip storosios žarnos vėžys profilaktikai. Vertingesni yra išoriniai, žalesni kopūsto lapai.

Vartojant petražolių sultis pagerinsite virškinimą, šalinimo procesus. Šis augalas skatina šlapimo išsiskyrimą, lengvina vidurių skausmus. Beje, petražolėse yra tris kartus daugiau vitamino C nei bendra dienos norma.

Salotų sultys sustiprins kraujagysles. Nustatyta, kad jas vartojant randėja skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos. Salotų sultis rekomenduojama gerti sergantiems kraujotakos ligomis, cukriniu diabetu, nusilpusiems ligoniams, nėščiosioms. Gražgarstės pagerins kaulų būklę ir smegenų veiklą.

Labai vertingos ir špinatų sultys. Teigiama, kad šios daržovės turi labai daug junginių, kurie užkerta kelią vėžinių ląstelių dauginimuisi ir plitimui. Tačiau dėl gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio šių sulčių nerekomenduojama vartoti labai dažnai ir dideliais kiekiais.

Savo kokteilį galite paskaninti ir šiuo metu daugiausiai vertingųjų savybių turinčiais dilgėlių ar pienų lapeliais, taip pat – tuoj pasirodysiančiais jų žiedais.

Receptai

Žaliasis pavasarinis kokteilis

Reikės:

1 banano,
1 obuolio,
saujos vynuogių,
saujos garšvų,
saujos dilgėlių ir kiaulpienių lapų (abiejų po panašų kiekį)

Į plaktuvą sudedame visus išvardintus ingredientus. Patartina pirmiausia sudėti žalėsius, o ant viršaus dėti uogas ir vaisius. Pradžiai įpilame nedaug vandens, kad plaktuvas galėtų suplakti viską kuo smulkiau, o po to pilame vandens iki norimos konsistencijos. Skanaus!

Kokteilis „Energijos gurkšnis“

Reikės:

1 banano,
1 kivio,
saujos šviežių špinatų,
pusės sultingo apelsino,
šlakelio kokosų pieno,
vandens (pagal poreikį).

Nuo vaisių nulupkite žievę. Špinatus gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuvarvinkite. Visus išvardintus produktus suberkite į elektrinį smulkintuvą. Įpilkite šlakelį kokosų pieno – jis kokteiliui suteiks malonaus prieskonio ir aromato. Pagal tai, kokio norite tirštumo, įpilkite į kokteilį vandens. Geriau iš pradžių įpilti mažiau nei per daug. Pernelyg skystas kokteilis nebus toks skanus.

Jei išplakus pasirodys per tirštas, tuomet įpilkite reikiamą kiekį vandens ir dar truputį paplakite. Kokteilį galite gardinti ir įvairiais prieskoniais (žiupsneliu tarkuoto muskato, kardamono, cinamono ir kt.). Skanaus!

Sotus žaliasis kokteilis

Reikės:

didelės saujos mėgstamų salotų,
2 bananų,
2 v. š. smulkintų linų sėmenų,
2 v. š. alyvuogių aliejaus,
100 ml negazuoto mineralinio vandens.

Po tekančiu vandeniu kruopščiai nuplaukite salotas. Nulupkite bananus. Tada visus produktus dėkite į elektrinį smulkintuvą ir išplakite iki vientisos masės. Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Po protesto akcijos mokytojai lieka ŠMM: nuotaikos dabar kitos (78)

Prieš protesto akciją ministerijoje budintys mokytojai su ašaromis akyse kalbėjo, kad nuotaika...

Kuria naują tvarką: nepatenkinti gydytojų darbu galės reikalauti pinigų (6)

Sveikatos apsaugos ministerijos siūlomas „žalos be kaltės“ modelis pacientams leistų...

Orai: lietų ir šlapdribą pakeis sniego pusnys (10)

Pirmadienį orus lems ciklonas keliaujantis nuo Atlanto vandenyno . Dangumi plauks niūrūs,...

„Paskutinis skambutis“ praėjo ramiai, tačiau tuo viskas dar nesibaigia (590)

Sekmadienį Vilniuje vykusioje masinėje protesto akcijoje „Paskutinis skambutis“ susirinko apie 6...

Kad pritrauktumėte šio milijardieriaus dėmesį, jums reikia iškristi iš mokyklos (41)

Kadaise sėdėjęs kalėjime už automobilių vagystę, Tally Fofana dabar sulaukia paramos iš...

Gabriela Spanic švenčia jubiliejų: 45 metai buvo kupini dramų, detektyvu ir ne itin sėkmingų plastinių operacijų

Gruodžio 10 dieną puikiai serialų mėgėjams žinoma aktorė Gabriela Spanic švenčia 45-ąjį...

Ir Jasikevičius, ir Adomaitis turi prastų naujienų (69)

Sunku prisiminti, kada paskutinį kartą mūšis tarp Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“...

Kaunietis pasipiktino ligoninės darbu: numirėliui juk nėra kur skubėti (29)

„ Kas vyksta Kaune “ redakciją pasiekė Kauno klinikinės ligoninės administracijos darbu...

Pro šalį šaudęs Valančiūnas ir „Raptors“ nervų kare antrą kartą krito prieš „Bucks“

NBA pirmenybėse dar vieną nesėkmę patyrė lygos lyderiai Toronto „Raptors“ (21-7). Kanados...

Šapoka: bandoma pažadinti Marxo šmėklą priešinsis bet kokiam pinigų mokytojams didinimui (557)

Finansų ministras Vilius Šapoka LRT TELEVIZIJOS laidos „ Savaitė “ studijoje teigė, kad...