aA
Ekspertai apskaičiavo, kad daiguose yra iki šimtą kartų daugiau fermentų nei vaisiuose ir daržovėse, kurie puikiai veikia sveikatą ir lengvina virškinimą. Būtent dėl to jie rekomenduojami visiems, kurie nori aprūpinti organizmą reikalingomis medžiagomis. Apie daigų naudą ir auginimą pasakoja garsi žaliavalgė Dženifer Tomson.
© Vida Press

Daugelis žmonių klausia, kaip sustiprinti organizmą ir jį aprūpinti naudingosiomis medžiagomis. Daigai yra pigus ir skanus būdas paversti bet kokį patiekalą maistingu ir skaniu. Mano mėgstamiausi daigai – saulėgrąžų, pupelių ir žirnių.

Pavyzdžiui, saulėgrąžų daigai – vieni vertingiausių žemėje. Juose galime aptikti net 30 proc. baltymų, taip pat daug A, C, K, B grupės vitaminų. Teigiama, kad juose yra dukart daugiau baltymų nei pačios geriausios kokybės špinatuose. Taigi, jeigu žvelgtume į saulėgrąžų daigus kaip į salotas, jie yra kur kas vertingesni už lapinius kopūstus ir špinatus. Aišku, kad gautumėte visą šią naudą, privalote kiekvieną dieną įtraukti daigus į meniu.

Kaip daiginti

Dažniausiai žmonės renkasi saulėgrąžų daigus. Norint juos daiginti, iš pradžių reikėtų įsigyti saulėgrąžų su lukštais. Jos turėtų būti termiškai neapdorotos – nekepintos, nesūdytos. Tuomet iš vakaro užmerkite jas 3 litrų stiklainyje, o ryte vandenį nupilkite. Skalauti saulėgrąžas reikėtų ryte ir vakare. Kai pamatysite, kad jos pradėjo leisti mažas šakneles, perkelkite saulėgrąžas į padėklus su žemėmis. Žemės sluoksnis padėkluose turėtų būti iki centimetro.

Supilkite išdygusias saulėgrąžas į padėklą ir palaistykite. Vėliau saulėgrąžas reikėtų užspausti kitu padėklu ir prislėgti sunkiu daiktu. Taip užspaustas ir laistant kiekvieną dieną saulėgrąžas būtina laikyti maždaug keturias dienas. Paskui padėklą su sudygusiomis saulėgrąžomis perkelkite ant palangės ir auginkite. Maždaug 7–11 dieną auginimo dieną jau galima džiaugtis ir skanauti šviežių saulėgrąžų daigais.

Naudingiausi 7-11 dienomis

Daigus reikėtų auginti iki antro vainikėlio atsiradimo, nes paskui augalas atsiskiria nuo sėklos ir praranda maistines savybes. Kol jis mažas ir neturi antro vainikėlio, augalas maitinasi ir iš sėklos, ir iš žemės. Maždaug 7–11 auginimo dieną jis yra pats maistingiausias. Užsiauginti daigų yra visiškai nesudėtinga, tačiau, norint gero rezultato, teks įdėti pastangų. Tokiu pačiu būdu galite sudaiginti žirnius, pupeles, grikius.

Įdomu:

Daigai yra vertingas ir sveikas maisto produktas, kurį atrado... kinai. Prieš 5 000 metų kinų jūreiviai, ieškodami naujų žemių, plaukė Jangdzės upe aukštyn. Po didelės audros pristigę maisto, jie ėmė maitintis išlikusiomis pupelėmis, kurios nuo drėgmės buvo pradėjusios dygti.

Jūreiviai pastebėjo, kad sudygusios pupelės ne tik skanios, bet ir suteikia jūreiviams jėgų. Taip buvo atrastas naujas ir sveikas maisto produktas – daigai. Nuo tada pradėta daiginti ne tik pupeles, bet ir kitas ankštines, grūdines bei aliejines kultūras. Tokiu būdu buvo praturtinta žmonių mityba.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Atvirkštinis PVM elektronikos prekėms palies ne kiekvieną: paaiškino, kaip atrodys naujoji tvarka (10)

Trečiadienį Vyriausybė posėdyje pritarė atvirkštinio pridėtinės vertės mokesčio ( PVM )...

Mažeika: lietuviai turės atsisakyti senų automobilių, plastikinių indų ir lauko tualetų (294)

Aplinkos ministerija , praėjus 4 mėnesiams po to, kai iš aplinkos ministro pareigų buvo...

Iš aikštelės su BMW iškritusios moters būklė sunki: liudininko teigimu, ji buvo keleivio vietoje (459)

Iš prekybos centro „Europa“ automobilių stovėjimo aikštelės su BMW iš trečio aukšto...

Nauja tvarka Seime: kiekvienam parlamentarui steigiamos trijų Seimo nario padėjėjų pareigybės (83)

Atsižvelgiant į pernai gruodį priimtas Valstybės tarnybos įstatymo pataisas, Seimo statute...

Kaunietis parodė, kiek erkių surado grįžęs iš miško: kartais nurenka net 300 (30)

Kauno marių regioninio parko direkcijos vyriausiasis specialistas Mindaugas Kirstukas gamtoje ir...

Šią savaitę siautę gaisrai užgesinti, tačiau pavojus išlieka didelis (1)

Šią savaitę Lietuvoje siautusius gaisrus pavyko užgesinti, tačiau gaisrų pavojus išlieka...

Vilniaus gatvės perpildytos – kiekvieną dieną „karštuose“ taškuose eismą reguliuos pareigūnai Tvarkaraštis (10)

Nuo balandžio mėnesio pradžios visame Vilniuje, siekiant užtikrinti saugias eismo sąlygas,...

Mitybos specialistė paaiškino, kokią duoną rinktis, kad ji nepelytų

Populiarumo nestokojanti sveikesnės mitybos tendencija iš esmės pakeitė daugelio vartotojų...

Tenerifėje – kraupi šeimos tragedija: kas nutiko, papasakojo 5-erių mažylis (1)

Populiarioje tarp poilsiautojų Tenerifės saloje rasti nužudyti motina ir mažas jos sūnus, dar...

„Žalgirio“ kovingumo sužavėti „Fenerbahče“ krepšininkai: jie privertė mus atidirbti savo atlyginimus (7)

„Bang bang! Jis mane nušovė. Bang bang!“, – tokia daina ketvirtadienį suskambo...