aA
Ekspertai apskaičiavo, kad daiguose yra iki šimtą kartų daugiau fermentų nei vaisiuose ir daržovėse, kurie puikiai veikia sveikatą ir lengvina virškinimą. Būtent dėl to jie rekomenduojami visiems, kurie nori aprūpinti organizmą reikalingomis medžiagomis. Apie daigų naudą ir auginimą pasakoja garsi žaliavalgė Dženifer Tomson.
Žaliavalgė D. Tomson: vitaminų užtaisas – daigai
© Vida Press

Daugelis žmonių klausia, kaip sustiprinti organizmą ir jį aprūpinti naudingosiomis medžiagomis. Daigai yra pigus ir skanus būdas paversti bet kokį patiekalą maistingu ir skaniu. Mano mėgstamiausi daigai – saulėgrąžų, pupelių ir žirnių.

Pavyzdžiui, saulėgrąžų daigai – vieni vertingiausių žemėje. Juose galime aptikti net 30 proc. baltymų, taip pat daug A, C, K, B grupės vitaminų. Teigiama, kad juose yra dukart daugiau baltymų nei pačios geriausios kokybės špinatuose. Taigi, jeigu žvelgtume į saulėgrąžų daigus kaip į salotas, jie yra kur kas vertingesni už lapinius kopūstus ir špinatus. Aišku, kad gautumėte visą šią naudą, privalote kiekvieną dieną įtraukti daigus į meniu.

Kaip daiginti

Dažniausiai žmonės renkasi saulėgrąžų daigus. Norint juos daiginti, iš pradžių reikėtų įsigyti saulėgrąžų su lukštais. Jos turėtų būti termiškai neapdorotos – nekepintos, nesūdytos. Tuomet iš vakaro užmerkite jas 3 litrų stiklainyje, o ryte vandenį nupilkite. Skalauti saulėgrąžas reikėtų ryte ir vakare. Kai pamatysite, kad jos pradėjo leisti mažas šakneles, perkelkite saulėgrąžas į padėklus su žemėmis. Žemės sluoksnis padėkluose turėtų būti iki centimetro.

Supilkite išdygusias saulėgrąžas į padėklą ir palaistykite. Vėliau saulėgrąžas reikėtų užspausti kitu padėklu ir prislėgti sunkiu daiktu. Taip užspaustas ir laistant kiekvieną dieną saulėgrąžas būtina laikyti maždaug keturias dienas. Paskui padėklą su sudygusiomis saulėgrąžomis perkelkite ant palangės ir auginkite. Maždaug 7–11 dieną auginimo dieną jau galima džiaugtis ir skanauti šviežių saulėgrąžų daigais.

Naudingiausi 7-11 dienomis

Daigus reikėtų auginti iki antro vainikėlio atsiradimo, nes paskui augalas atsiskiria nuo sėklos ir praranda maistines savybes. Kol jis mažas ir neturi antro vainikėlio, augalas maitinasi ir iš sėklos, ir iš žemės. Maždaug 7–11 auginimo dieną jis yra pats maistingiausias. Užsiauginti daigų yra visiškai nesudėtinga, tačiau, norint gero rezultato, teks įdėti pastangų. Tokiu pačiu būdu galite sudaiginti žirnius, pupeles, grikius.

Įdomu:

Daigai yra vertingas ir sveikas maisto produktas, kurį atrado... kinai. Prieš 5 000 metų kinų jūreiviai, ieškodami naujų žemių, plaukė Jangdzės upe aukštyn. Po didelės audros pristigę maisto, jie ėmė maitintis išlikusiomis pupelėmis, kurios nuo drėgmės buvo pradėjusios dygti.

Jūreiviai pastebėjo, kad sudygusios pupelės ne tik skanios, bet ir suteikia jūreiviams jėgų. Taip buvo atrastas naujas ir sveikas maisto produktas – daigai. Nuo tada pradėta daiginti ne tik pupeles, bet ir kitas ankštines, grūdines bei aliejines kultūras. Tokiu būdu buvo praturtinta žmonių mityba.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Valinskas įvertino maršistų norą kalbėtis su valdžia: iš jų pusės net nėra žmonių, kurie gali tai normaliai daryti (931)

„Kaip šauksi, taip atsilieps. Jiems nepatinka, kad kai kurie aštriau kalbantys politikai leidžia...

Dalia Vaitkutė-Šiaulienė | D+

Unikali vieta Vilniuje, kurioje suvaldoma visa griaunanti vandens stichija: anksčiau čia skendo ir namai, ir karvės

Tam, kad Vilnius suvaldytų stichiškai besiveržiantį lietaus vandenį, beveik po kiekviena gatve...

Gausėjant COVID–19 susirgimų premjerė neatmeta naujo karantino galimybės (345)

Premjerė Ingrida Šimonytė neatmeta galimybės, kad šalyje augant susirgimų nuo COVID-19...

Pirmoji šalis Europoje nusprendė COVID paso reikalauti iš visų darbuotojų (288)

Italija tapo pirmąja šalimi Europoje, kuri nusprendė privalomai taikyti šalies kovos su...

Batsiuviai iš mažo Lietuvos miestelio nepasikuklino: parodė, kokius batus avėsime šiemet ir laukia pasaulinio pripažinimo (45)

Lietuviškų batų namai „Mas Laus“ pristato rudens/žiemos kolekciją „Inspiration“ (liet....

Naujas užmojis – apmokestinti tekantį upių vandenį (435)

Prasidėjus naujam politiniam sezonui grįžtama ir prie naujų mokesčių. Vienas iš jų –...

Pergalingai žengianti Maksvyčio kariauna – per žingsnį nuo FIBA Čempionų lygos turnyro (1)

Kazio Maksvyčio treniruojama Permės „Parma“ komanda su Adu Juškevičiumi ir Eigirdu Žukausku...

Julija Leimonė | D+

Baras, kuriame vyko tikrasis Vilniaus rokenrolas: čia po vienu stogu tilpo ir sostinės banditai, ir homoseksualai (1)

Ėjo penkti metai po to, kai Lietuvoje buvo atkurta nepriklausomybė. Vilniuje, dar pilname...

Natalijos Bunkės ir Edgaro Eidėjaus vestuvių liudininkai Nainiai neslėpė ašarų: jautriausias momentas – sūnaus Kristupo žodžiai vaizdo įrašas (320)

Rugsėjo 16-ąją, ketvirtadienį, Natalija Bunkė ir Edgaras Eidėjus vienas kitam prisiekė...

Įsismarkaujantis šiaurės rytų vėjas prišauks vėsų rudenį (2)

Penktadienį Lietuvos orus lems per Lenkiją ir Baltarusiją slenkančio ciklono šiaurinis...