Tyrimą leidinyje „Morbidity and Mortality Weekly Report“ publikavo JAV ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Nors JAV traumų įrašai saugomi Nacionalinėje elektroninėje visų traumų stebėjimo sistemoje, iki šiol nebuvo jokios specifinės informacijos apie traumas, patirtas vonios kambaryje. Tyrimo autoriai pažymi, kad jų 2008 metų duomenų analizė yra pirmoji, kuria siekiama pasigilinti į ne mirtinų vonios kambario traumų atvejus tarp paauglių ir suaugusiųjų. Ištyrę duomenis, mokslininkai pranešė, kad 2008 metais 234 tūkst. vyresnių nei 15 metų žmonių buvo gydomi dėl traumų, patirtų vonioje.

Daugiau nei 80 procentų traumų patirtos krentant. Labiausiai paplitusios buvo galvos arba kaklo traumos, įprasčiausi – įsipjovimai ir nusibrozdinimai.

Maudymasis vonioje ir po dušu buvo pavojingiausia veikla; vonia ir dušo kabina užėmė pirmą vietą didžiausią pavojų keliančių vietų sąraše (65,8%). Tyrime nustatyta, kad apie pusė traumų patirta paslydus keliantis iš vonios ar einant iš dušo. Tualetas buvo antroji vieta (22,5% traumų). Tik 1,2% traumų nutiko prie praustuvės.

Moterys patyrė daugiau traumų nei vyrai, didžiausias traumų skaičius – tarp vyresnių nei 65 metų suaugusiųjų. Tyrime pažymima, kad vyresniems suaugusiesiems vonios kambarys gali tapti rimtų sužeidimų, tarp jų – klubų kaulų lūžių, vieta.

Tyrime pabrėžiama, kaip svarbu žmones, ypač vyresnio amžiaus, informuoti apie potencialius pavojus vonios kambaryje. Tarp galimų sprendimų – dizaino pakeitimai, tokie kaip turėklai šalia tualetų, dušo kabinų ir vonių, kurie galėtų apsaugoti nuo kritimų ir sužeidimų.

2008 metais JAV netyčia susižalojo apie 21,8 milijonai vyresnių nei 15 metų žmonių. Šios traumos, nors ir ne mirtinos, kainavo apie 67,3 milijardo dolerių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)