Kaip tinkamai puoselėti savo plaukus ir galvos odą bei kokios yra dažniausiai pasitaikančios klaidos, pranešime spaudai atskleidžia ilgametę patirtį turinti įvaizdžio dizainerė bei stilistė-kirpėja, lektorė, knygos „Jei nori keisti gyvenimą, keisk – šukuoseną!“ autorė Džiuljeta Vėbrė.

Šąlant orams – daugiau iššūkių plaukų priežiūrai

Šąlant orams moterims neretai tenka susidurti su daugiau iššūkių nei įprastai. D. Vėbrė pasakoja, kad dėl temperatūros skirtumo lauke ir namuose, gali pradėti varginti plaukų išsausėjimas, lūžinėjimas, elektrinimasis ar blizgesio praradimas, o plaukų būklę gali bloginti ir per dažnas jų plovimas.

„Kadangi žiemą dėvime kepures ar kitus galvos apdangalus, plaukų šaknys labiau išskiria riebalą, todėl tenka plaukus bei galvos odą trenkti dažniau, o tai taip pat neigiamai veikia ne tik plaukų grožį, bet ir galvos odos būklę. Dažnai trenkant plaukus, pasitaiko, kad yra netinkamai išskalaujamas šampūnas, o nuo jo likučių ant galvos odos atsiranda pleiskanų, ji ima niežėti, išsausėja“, – apie žiemos keliamus iššūkius pasakoja pašnekovė ir priduria, kad, jei trenkti plaukus tenka dažnai, ypatingai svarbu pasirinkti tinkamas plaukų priežiūros priemones, tokias kaip maitinimo kaukės, drėkinimo ampulės ar sausiems, pažeistiems, ploniems, besišiaušiantiems plaukams tinkantis šampūnas.

Naudoti plaukus tausojantį šampūną nepakanka

Specialistė atskleidžia, kad per ilgametę darbo patirtį pastebėjo, jog, deja, dauguma moterų visgi nemoka pasirinkti tinkamų plaukų priežiūros priemonių: „Dažnai girdžiu sakant – trenku plaukus paprastu šeimos šampūnu ir kartais praskalauju juos kondicionieriumi. Arba dar blogiau – naudoju plaukus tausojantį šampūną ir tiek“, – apie netinkamus klienčių įpročius pasakoja moteris.

Visgi, anot plaukų stilistės Džiuljetos, šampūno paskirtis yra ne tausoti, o išplauti plaukus. Tuo tarpu apsaugoti juos nuo išorės poveikio, tokio kaip saulė, vėjas ar šaltis, galima kondicionieriaus pagalba, tačiau jis nėra tinkama priemonė plaukų maitinimui, drėkinimui ar gydymui – tam rinktis reikėtų kaukes, losjonus bei kitas specialias priemones.

Plaukų priežiūra

Tarp dažniausiai daromų klaidų – per karštas vanduo

Kitos dažnai pasitaikančios plaukų priežiūros klaidos, kurias mini pašnekovė, yra plaukų trenkimas itin karštu vandeniu bei jų tiesinimas žnyplėmis ar fenu.

„Toks trenkimas taip pat kaip ir galvos apdangalai skatina greitesnį galvos odos riebalavimąsi, o nuo dažno trenkimo plaukai pradeda ne tik sausėti ar lūžinėti, bet ir trupėti, veltis bei šiauštis. Daugelio moterų Lietuvoje plaukai yra pasišiaušę ir drėgname ore ima garbanotis, banguotis – tuomet moterys ima juos tiesinti žnyplėmis arba fenu. Tokie formavimo prietaisai ypatingai kenkia plauko struktūrai, degina, sausina plauką. Nuo karštų įrankių plaukų galai ima skilinėti, dar labiau pūstis, trupėti, – apie žalą plaukams pasakoja specialistė ir sako, kad tuomet kelio atgal jau nėra. – Plaukus tenka vis dažniau lyginti tiesinimo žnyplėmis, kitaip jie atrodo tarsi šluota. Sudeginto plauko struktūros neatstatys jokios gydomosios priemonės ir juos teks tiesiog nukirpti.“

Netinkamas vanduo gali pakeisti plaukų spalvą

Be tinkamai plaukų priežiūrai parinktų priemonių, anot D. Vėbrės, ne mažiau svarbus yra ir vanduo. Nors jis turi didžiulę įtaką sveikam plaukų vaizdui, specialistė pabrėžia, kad Lietuvoje plaukų trenkimui jis yra tinkamas ne visur – dažnai būna pernelyg kietas. Kadangi nuo netinkamo vandens plaukai tampa kieti, pasišiaušę ar susivėlę, jį patariam minkštinti namų sąlygomis.

Įdomu tai, jog vanduo gali netgi paveikti plaukų atspalvį: „Vandenyje kartais būna per daug geležies – tuomet plaukai, ypatingai šviesūs, gali įgauti nepageidaujamą gelsvą atspalvį, kurio neįmanoma išimti jokiomis priemonėmis. Nuo kieto vandens sausėja ir kūno oda, ji ima pleiskanoti, traukti, niežėti. Kietam vandeniui ypač jautri yra kūdikių oda“, – apie vandens poveikį plaukams pasakoja Džiuljeta.

Gudrybės, padedančios suminkštinti vandenį namuose

Plaukų priežiūra

D. Vėbrė dalinasi keliomis gudrybėmis, kurios gali praversti, siekiant suminkštinti vandenį bei pagerinti jo būklę namų sąlygomis: „Vandenį suminkštinti galima įbėrus į jį geriamosios sodos – maišyti reikia maždaug 1/4 arbatinio šaukštelio sodos 1 litrui vandens. Taip pat vandens minkštinimui tinka ir actas arba citrinos sultys ar rūgštis, “ – apie vieną iš sprendimų pasakoja specialistė. Tiesa, soda, actas ar citrinų rūgštis gali padėti siekiant suminkštinti vandenį, tačiau minusas tas, kad šios priemonės nėra naudingos kovojant su geležimi ar rūdimis, kurios taip pat lemia plaukų bei galvos odos būklę.

Dar vienas būdas, norint išlaikyti sveikus, gražios ir nepakitusios spalvos plaukus, anot specialistės, yra jų plovimui naudoti geriamą vandenį didelėse pakuotėse. Taip pat, puiki išeitis, kurią tikina neseniai atradusi ir pat D. Vėbrė, yra visai neseniai rinkoje pasirodę vitaminizuoti dušo filtrai, kurie ne tik valo vandenį, bet ir praturtina jį daugybe vitaminų bei kitų svarbių mikroelementų.

„Jie turi teigiamą poveikį tiek plaukų, tiek ir odos būklei, nes leidžia minkštinti ir drėkinti odą, normalizuoti jos mikroflorą. Karantino metu tokie filtrai yra tikras išsigelbėjimas, nes yra tinkami prie bet kurio dušo, o jų montavimas yra itin paprastas, todėl nereikia baimintis dėl papildomų kontaktų, nes santechniko pagalbos tikrai neprireiks“, – pasakoja Džiuljeta ir priduria, kad filtrai taip pat skleidžia raminančius aromaterapinius kvapus, padėsiančius sukurti SPA tiesiog savo duše.

Daugybę metų grožio sferoje dirbanti specialistė D. Vėbrė teigia, kad visas naujoves ji pirmiausia išbando pati ir tik tvirtai įsitikinus jų nauda, rekomenduoja savo klientėms.

Specialistė atkreipia dėmesį, jog karantino metu patiriamas stresas ar įtampa gali neigiamai paveikti visą mūsų kūną – ne išimtis ir oda ar plaukai, kurie, pablogėjus viso organizmo būklei, ima slinkti.

„Nuo patiriamo streso, įtampos, galvos oda taip pat gali imti sausėti bei pleiskanoti, pradeda slinkti plaukai. Po pirmojo karantino daugybę tokių nusiskundimų išgirdau iš savo klienčių. Galiu pasakyti, kad tai yra vienas iš požymių, kada derėtų sustoti, atsikvėpti ir pasirūpinti savimi, randant laiko atsipalaiduoti bei pasirūpinti ne tik savo fizine, bet ir emocine būsena“, – pataria specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)