Ypač vertinamos vynuogių sėklos, kurios yra vienas iš stipriausių gamtoje randamų antioksidantų. Vynuogių kauliukuose yra ypatingos rūšies vandenyje tirpių bioflavonoidų, vadinamų proantocianidinais. Tyrimai parodė, kad šių ypatingų bioflavonoidų sudėtyje esančių antioksidantų aktyvumas naikinant laisvuosius radikalus yra nuo 20 iki 50 kartų didesnis, nei betakaroteno ar vitaminų C ar E, skelbia herbwisdom.com.

Vynuogių kauliukų ekstraktas maitina kraujagyslių sieneles ir atlieka kitas organizmo atnaujinimo funkcijas, jis padeda palaikyti tinkamą kraujospūdį, gerina širdies būklę ir malšina uždegimus.

Vynuogių kauliukų ekstraktas gaminamas iš mažų raudonųjų vynuogių kauliukų (ir kartais odelių). Antioksidantai užkerta kelią įvairiems negalavimams, apsaugodami ląsteles nuo nestabilių deguonies molekulių, vadinamų laisvaisiais radikalais. Vynuogių kauliukai taip pat naudojami kaip fenolių (tokoferolių), kurie slopina grybelines infekcijas, šaltinis. Be to, juose yra tam tikrų steroidų, tokių kaip kampesterolis, kuris veiksmingai sumažina „blogojo“ cholesterolio kiekį.

Patys vertingiausi vynuogių sudėtyje esantys flavonoidai yra proantocianidinai (PCO). PCO yra ne tik stiprūs antioksidantai, bet ir gerina kraujotaką bei padeda sustiprinti kraujagysles, todėl labai padeda žmonėms, sergantiems širdies bei vėžinėmis ligomis.

Europoje gydytojai išrašo vaistus, kurių sudėtyje yra PCO, ligoniams, sergantiems įvairiomis kraujagyslių ligomis ir negalavimais (kai siekiama padidinti kraujo pritekėjimą), pavyzdžiui, diabetu, kai kankina mėšlungis, nervinis tikas, išsiplėtusios venos, nutirpus galūnėms ar net kai kankina impotencija.

Kadangi vynuogių kauliukai gerina kraujotaką, jų ekstraktas vartojamas nuo raumenų distrofijos ir kataraktos.

Vynuogių kauliukai taip pat turi kepenis apsaugančių savybių.

Širdies ligos

Proantocianidinai, kurių yra vynuogių kauliukų ekstrakte, taip pat padeda stiprinti kraujagysles, stabilizuoti kolageno gamybą ir išsaugoti elastiną. Kolagenas ir elastinas yra du proteinai, randami jungiamajame organų, sąnarių ir raumenų audinyje.

Vynuogių kauliukų ekstraktas maitina kraujagyslių sieneles ir atlieka kitas organizmo atnaujinimo funkcijas, tad padeda palaikyti optimalų kraujo spaudimą, širdies veiklą bei slopina uždegimus. Jis veiksmingai stabdo retinopatiją – palaipsnį akių tinklainės irimą. Šis negalavimas dažnai kankina diabetu ar kitomis lėtinėmis ligomis sergančius pacientus, kurie dėl kraujagyslių ir kapiliarų pažeidimų tinklainėje gali turėti rimtų regėjimo sutrikimų. Vynuogių kauliukų ekstraktas taip pat gali sumažinti akių jautrumą šviesai, sulėtinti kataraktos progresavimą. Vynuogių kauliukų ekstraktas pagerina kraujo pritekėjimą į akis.

Laboratoriniai tyrimai, bandymai su gyvūnais ir pacientų atvejų pavyzdžiai parodo, kad vynuogių kauliukų ekstraktas veikia prevenciškai ir padeda užkirsti tokioms kelią širdies ir kraujagyslių ligoms bei simptomams, kaip aukštas kraujospūdis ir padidėjęs cholesterolio kiekis. Vynuogių kauliukuose esančios veikliosios medžiagos neutralizuoja enzimus, kurie iš maisto ištraukia riebalus, įskaitant cholesterolį – organizmas įsisavina mažiau riebalų, ir daugiau jų pašalina. Kiti tyrimai parodė, kad vynuogių kauliukų ekstraktas apsaugo organizmo ląsteles nuo žalos, kurią sukelia vaistai, tabakas ir kiti toksinai.

Hemorojus

Kraujagysles stiprinantis poveikis, kuriuo pasižymi vynuogių kauliukai, gali pasitarnauti ir gydant hemorojų bei lėtinį veninės kraujotakos nepakankamumą (kai venų, kuriomis kraujas teka atgal į širdį, vožtuvai yra silpni ar pažeisti).

Neseniai atliktame tyrime, kuriame dalyvavo 38 rūkantys savanoriai, išsiaiškinta, kad PCO poveikis panašus kaip aspirino, kuris neleidžia kraujo ląstelėms sulipti ir suformuoti kraujo trombus. PCO, skirtingai nei aspirinas, neturi šalutinio poveikio, kaip antai virškinamojo trakto bei žarnyno sudirginimo ar kraujavimo skatinimo. Įdomu tai, kad kitame preliminariame tyrime paaiškėjo, kad vartojant 2 arbatinius šaukštelius vynuogių kauliukų aliejaus per dieną (pakeičiant juo kitus aliejus, kai gaminame maistą), vos per keturias savaites 14 proc. padidėja gerojo cholesterolio kiekis organizme ir 15 proc. sumažėja trigliceridų kiekis.
Vėžys

Vynuogių kauliukuose yra vieno iš stipriausių antioksidantų, polifenolio resveratrolio.

Laboratoriniuose bandymuose ir bandymuose su gyvūnais paaiškėjo, kad resveratrolis iš vynuogių kauliukų slopina vėžinių ląstelių augimą ir dalinimąsi, taip pat skatina spartesnį kai kurių piktybinių ląstelių skaidymą.

Be to, jis taip pat blokuoja enzimus, kurie ilgina kai kurių tipų vėžinių ląstelių gyvavimo laikotarpį, todėl navikai arba nustoja augti, arba ima trauktis, nes žūva daugiau vėžinių ląstelių, nei įprastai. Pateikiama preliminari išvada, kad resveratrolis turi priešvėžinių savybių. Vynuogių kauliukuose esantys antioksidantai padeda ląstelių genetinėje medžiagoje sukontroliuoti ląstelių pažeidimus, susekdami ir neutralizuodami mutacijas, dėl kurių gali pradėti formuotis navikai. Antioksidantai sustabdo plaučių, krūties, skrandžio, prostatos, žarnyno, odos ir kitų organų vėžio vystymąsi ir progresavimą.

Jie taip pat gali sustiprinti teigiamą vėžio chemoterapijai naudojamų vaistų poveikį ir (arba) sumažinti jų šalutinį poveikį. Dar vienas teigiamas resvertrolio vartojimo chemoterapijos metu poveikis – jį vartojant, pakanka mažesnių priešvėžinių vaistų dozių, todėl mažėja sekinančių šalutinių poveikių rizika.

Panašus rezultatas gautas, laboratorijoje tiriant vynuogių kauliukų ekstrakto poveikį ŽIV virusui, kuris sukelia AIDS. Nors kol kas iki galo neišsiaiškinta, kaip konkrečiai vynuogių kauliukų ekstraktas kovoja su ŽIV ir kitais virusais, spėjama, kad jis neleidžia virusams daugintis, greičiausiai, užkirsdamas kelią virusui prisitvirtinti prie ląstelių. Kol kas nežinoma, kokį poveikį didelės resveratrolio ir kitų cheminių medžiagų dozės gali turėti normalioms žmogaus organizmo ląstelėms.

Fibromialgija

Fibromialgija yra gana paslaptinga liga, kuriai būdingas lėtinis raumenų skausmas ir skausmingi raumenų įtempimo taškai. Antioksidantai, esantys vynuogių kauliukuose, sumažina fibromialgijos žalą, apsaugodami raumenų ląsteles.

Endometriozė

Endometriozę sukelia hormonus primenančios medžiagos prostoglandinai, o vynuogių kauliukuose esančios veikliosios medžiagos slopina šių medžiagų gamybą. Vynuogių kauliukų ekstraktas turi antioksidacinių savybių, todėl veiksmingai prasiskverbia pro organizmo ląstelių membranas. Jis net gali patekti į smegenis ir apsaugoti smegenų ląsteles nuo potencialios laisvųjų radikalų žalos.

Odos ligos – psoriazė ir egzema

Sveiką odą palaikyti padeda tam tikri joje esantys komponentai – kolagenas, elastinas ir hialurono rūgštis. PCO padeda išlaikyti šias medžiagas, blokuodami enzimus, kurie gali suardyti jų cheminę sandarą. Todėl vynuogių kauliukų ekstraktas gali būti naudingas gydant uždegimines odos ligas, tokias kaip psoriazė. Jame esantys flavonoidai taip pat slopina alergines reakcijas, kurios gali išsivystyti į egzemą.

Mažina alergijų simptomus

Kadangi vynuogių kauliukų ekstraktas yra natūralus antihistaminas, jis gali padėti sumažinti alerginių reakcijų simptomus – čiaudulį, nosies užsikimšimą ir kt. Be to, ekstraktas stabdo organizme prostoglandinų, kurie gali sukelti alerginį uždegimą, gamybą. Ekstraktas palengvina dilgėlinės, šienligės ir egzemos simptomus.

Skatina plaukų augimą

Atlikus tyrimus išsiaiškinta, kad vynuogių kauliukų ekstraktas mažina hormono dihidrotestosterono (DHT), kuris stabdo plauko folikulo augimo ciklą, kiekį. Tad vynuogių kauliukų ekstraktas skatina sveikų plaukų augimą.

Kaip vartoti

Norint pajusti vynuogių kauliukų ekstrakto poveikį, jį reikia vartoti reguliariai. Praėjus parai po to, kai išgėrėte papildą, organizme lieka tik 30 proc. PCO.

Prieš vartojant vynuogių kauliukų ekstraktą, visų pirma pasikonsultuokite su gydytoju, jei:

turite kraujotakos ar kraujo krešėjimo sutrikimų,
vartojate vaistus nuo kraujo krešulių susidarymo ar preparatus, turinčius poveikį kraujo krešėjimui,
vartojate nesteroidinius priešuždegiminius vaistus,
vartojate kitus vaistus, vaistažoles, antioksidantus ar maisto papildus, kurie gali veikti kraujo krešėjimą,
esate nėščia, maitinate krūtimi ar planuojate nėštumą, kadangi nėra žinoma, ar veikliosios vynuogių kauliukų medžiagos nekenkia negimusiam ar krūtimi maitinamam kūdikiui.

Dėl vynuogių kauliukų poveikio vaikams informacijos nėra, todėl prieš duodami jų preparatų vaikams, pasikonsultuokite su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)