Mokslininkai 140 ligonių stebėjo 4 mėnesius ir nustatė, kad tie, kas turėjo aktyviai veikiantį geno FOHL1 variantą, geriau įsisavino folio rūštį ir B12 vitaminą palyginti su tais, kieno tas genas buvo pasyvus.

„Šis genas faktiškai kontroliuoja folio rūgšties patekimą į kraujotaką“, sako tyrimo vadovas dr. Joshua Roffman iš Masačusetso klinikų.

B vitaminų grupei priklausanti folio rūgštis (B9) dalyvauja gaminant neurotransmiterius, kurie žmogaus organizme perduoda smegenų signalus.

Pasak dr. J. Roffman, jau pusė šimtmečio folio rūgšties nepakankamumas siejamas su šizofrenija, ir mokslininkai, pavyzdžiui, istoriniuose šaltiniuose yra aptikę protinių susirgimų protrūkių po bado Kinijoje ir Nyderlanduose.

Tačiau naujausias tyrimas yra pirmasis, kuris apėmė didelį kiekį būtent šizofrenija sergančių žmonių, praneša „Reuters Health“. Tyrimai buvo atliekami Masačusetse, Niujorke ir Mičigane, jų ataskaitą paskelbė Amerikos medicinos draugijos žurnalas „JAMA Psychiatry“.

Mokslininkai nagrinėjo tokius šizofrenija sergančių asmenų simptomus kaip apatija, užsisklendimas ir nesugebėjimas reikšti emocijas. Šie simptomai yra švelnesni nei šizofrenijai būdingos haliucinacijos, kliedesiai ir paranoja, tačiau vis dėlto lemia svarbius sutrikimus ir neįveikiami gydant tradiciniais vaistais nuo psichozės.

„Nėra sukurta nieko, kas būtų visuotinai pripažįstama kaip galintis padėti. Todėl tokių tyrimų labai reikia“, sako dr. Scott Stroup, Niujorko Kolumbijos universiteto profesorius, kuris šiame tyrime nedalyvavo.

140 šizofrenija sergančių asmenų buvo atsitiktinai paskirstyti į dvi grupes, ir vienos jų nariai keturis mėnesius kasdien gaudavo po 2 miligramus folio rūgšties ir 400 mikrogramų vitamino B12, kuris sustiprina folio rūgšties poveikį. Kontrolinės grupės nariai gaudavo placebo, visi tiriamieji gaudavo įprastinių jiems skirtų vaistų.

Pradedant tyrimą, pagal 100 balų skalę buvo įvertinti ligonių simptomai, ir abiejų grupių vidurkis buvo tarp 30 ir 40 balų. Pasak dr. J. Roffman, pacientų simptomai buvo nuo švelnių iki itin ryškių.

Apskritai, papildų gavusiųjų grupėje po 4 mėnesių ligos simptomai sušvelnėjo, tačiau tas pokytis dar labiau išryškėjo, kai mokslininkai išsiaiškino, kokio tipo FOLH1 geną turi kiekvienas tiriamasis.

Paaiškėjo, kad aktyviai veikiantį geno FOHL1 variantą turėję ligoniai papildus įsisavino geriau, o jų neigiami simptomai sumažėjo penkiais punktais palyginti su tokį pat geno variantą turėjusiais kontrolinės grupės nariais.

Pasak dr. J. Roffman, šis skirtumas nedidelis, tačiau pastebimas, be to, tyrimo pradžioje visų aktyviai veikiantį geno FOHL1 variantą turėjusių ligonių kraujyje buvo daugiau folio rūgšties.
Taip pat nustatyta, kad papildus vartojusių ligonių su pasyviu geno FOHL1 variantu folio rūgšties kiekis kraujyje galiausiai susilygino su aktyvų geno variantą turėjusių ligonių, ir galbūt šių ligonių simptomai būtų irgi sušvelnėję, jei tyrimas būtų trukęs ilgiau nei keturis mėnesius.

Prof. S. Stroup sako manąs, kad dar nėra pakankamai mokslo duomenų, kad folio rūgštis ir vitaminas B12 būtų naudojami šizofrenijai gydyti, tačiau gerai, kad mokslininkai tai tyrinėja.

JAV mokslininkai tyrimui naudojo žymiai didesnes dozes, nei jos rekomenduojamos kasdieniam vartojimui sveikiems žmonėms. Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, rekomenduojama folio rūgšties paros norma yra 200 mikrogramų, o vitamino B12 – 2,5 mikrogramo.

B grupės vitaminų atsargos turi būti papildomos kiekvieną dieną, o perteklius pašalinamas per šlapimo sistemą. Folio rūgšties daugiausia turi visos žalialapės daržovės, mėsa (kepenys, inkstai), kiaušiniai, pienas, alaus mielės. Vitamino B12 irgi turi mėsa, žuvis, pienas ir kiaušiniai, tačiau jo beveik nėra augaluose, todėl vegetarams būtina vartoti papildus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)