Mokslininkams nepavyko tiksliai nustatyti, iš kur kilę putinai, o išplitę jie daug kur – Sibire, Kazachstane, Kaukaze, Rusijoje, Kanadoje, Baltijos šalyse ir t. t. Putinai nebijo pavėsio, mėgsta drėgmę, tad gamtoje jie auga tankiuose miškuose, proskynose, ežerų ir upių pakrantėse. Putinai žydi gegužės pabaigoje, birželio pradžioje.

Putinai susiję su daugeliu liaudies tradicijų, legendų. Slavų tautose putinai – meilės, šeimyninės laimės, merginų grožio, skaistumo simbolis. Putino uogomis puošia vestuvinius pyragus, vainikus. Senovėje sakydavo, jei mergina žūsta netekėjusi, iš karto pavirsta putino krūmu.

Kada rinkti ir kaip laikyti

Putino uogas reikia skinti sausu oru, atsargiai, kad nepažeistumėte. Iš jų galima virti uogienę, galima sušaldyti, galima sudžiovinti. Prieš šaldant uogas reikia nuplauti, nusausinti, nuskabyti kotelius, uogas sudėti į maišelius.

Jei šaldiklyje yra greitojo užšaldymo funkcija, ją reikėtų įjungti pusvalandžiui. Taip uogos išsaugo struktūrą, nesideformuoja, dingsta kartumas. Prieš džiovinant uogas reikia kelias dienas palaikyti gryname ore, paskui baigti džiovinti 60 laipsnių karštumo orkaitėje. Nuskabykite nuo sudžiūvusių uogų kotelius ir suberkite jas į drobinius maišelius. Juose cirkuliuos oras.

Naudingosios putinų ypatybės

Putino uogų minkštime yra daug vitaminų C ir P, todėl jos valgomos, jei organizmui trūksta vitaminų. Jose taip yra organinių rūgščių, pektinų, karotino ir rauginių medžiagų.

Naudojimas gydymui

Putinai turi šlapimą varančių ypatybių, jų skiria sutrikus inkstų, šlapimo takų ir širdies veiklai. Antiseptinės ir surišamosios ypatybės padeda greičiau sugyti žaizdoms, skrandžio opoms. Po ligos putinų valgo, kad greičiau sustiprėtų imunitetas. Padeda putinų arbata: 1 šaukštą putino uogų užpilti 1 stikline karšto vandens ir palikti 1 – 2 val. pritraukti. Reikia gerti 2 kartus per dieną po pusę stiklinės.

Užpilui reikės džiovintų putinų (20 g), juos sumalti, užpilti verdančiu vandeniu, palaikyti 4 val. Tokios koncentracijos užpilas padeda sergant ateroskleroze, hipertonija, gastritu, nuo kraujagyslių spazmų, nuo kolito ir skrandžio opų. Užpilą reikia gerti prieš valgį po 100 ml.

Išoriškai užpilas vartojamas, jei iš nosies bėga kraujas, jei beria. Peršalus gaminamas mišinys iš 40 g uogų ir 200 g iki 50 laipsnių pakaitinto medaus. Jį reikia vartoti keturis kartus per dieną po 1 šaukštą. Mišinį reikia laikyti burnoje ir pamažu ryti kartu su seilėmis.

Šviežios putinų sultys geriamos sergant bronchine astma, jei skauda širdį, kepenis. Sergant angina, kraujuojant dantenoms, jomis galima skalauti burną.

Nėštumo metu putino uogos didina raudonųjų kraujo kūnelių kiekį ir atitinkamai – hemoglobino lygį.

Putinai kosmetologijoje

Putino uogos valo, tonizuoja, jaunina, taigi jų dedama į kaukes veidui.
Sausai odai tiks kaukė iš sutrintų uogų (1 šaukštas), medaus (1 šaukštelis), glicerino (1 šaukštelis), aliejaus (1 šaukštelis) ir avižinių miltų. Riebiai odai reikės sulčių (1 šaukšto), šiek tiek išplakto baltymo ir citrinos sulčių (1 šaukštelio). Kaukes prieš tepant reikia išmaišyti, laikyti užtepus ne ilgiau nei 15 min. Likučius nuplaukite šiltu vandeniu, paskui patepkite veidą kremu.

Kulinarijoje

Putinų deda į nuovirus, iš jų verda uogienę, kisielių, daro vyną, saldainius, įvairius desertus, valgo su mėsos patiekalais.

Kam negalima naudoti

Žmonėms, kurių padidėjęs kraujo krešumas ir kuriems padidėjusi venų trombozės rizika, putinus vartoti draudžiama.

Putinai didina skrandžio sulčių sekreciją, todėl esant gastritui ar opoms, vartokite saikingiau.

Putino uogose yra purino, kuri kenksminga sergant podagra, artritu, inkstų akmenlige.

Žinomi atvejai, kai uogoms kilo alergija, nes jose daug vitamino C. Be to, valgyti galima tik raudonuosius putinus, juodieji – nuodingi.

Nėščiosioms putinų valgyti ir vartoti jų preparatų nepatartina, nes gali kilti alergija.

Piktnaudžiauti putino uogomis negalima esant hipotonijai, nes putinai mažina kraujospūdį, taigi žmogus gali net nualpti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)