aA
Bulvės – dažno lietuvio neatsiejama ypač žiemos maisto raciono dalis. Ilgą laiką joms gailėta gerų žodžių. Bulvės buvo kaltintos ir dėl tukinimo. Tačiau jau kurį laiką šios daržovės yra reabilituojamos.
Visa tiesa apie bulves: kaip pagamintas valgyti sveikiausia?
© Shutterstock nuotr.

Pasirodo, tai yra netgi vienas naudingiausių dietinių produktų. Svarbiausia – kiek jų valgoma ir kaip jos ruošiamos.

Su lupenomis išvirta bulvė turi net 5 kartus daugiau ląstelienos nei bananas, 3 kartus daugiau vitamino C nei avokadas. Geriausia jas kepti orkaitėje, virti (rudenį ir žiemos pradžioje – su lupenomis).

Mokslininkai yra nustatę, kad bulvės yra geras B2, B6, B9, PP, K, E, C vitaminų šaltinis. Jos daug naudingesnės nei dietologų rekomenduojami, tarkim, riešutai ar brokoliai. Su lupenomis išvirta bulvė turi net 5 kartus daugiau ląstelienos nei bananas, 3 kartus daugiau vitamino C nei avokadas.

Šios daržovės turi daug būtino organizmo gyvybinėms funkcijoms kalio ir kitų mineralinių medžiagų. Kai kas mano, kad reguliariai valgant bulves galima atsisakyti papildų vartojimo.

Bulves organizmas lengvai pasisavina. Jų dieta gali padėti sergantiems širdies ir kraujagyslių, inkstų, nervų ir kitomis ligomis. Bulvių krakmolas padeda reguliuoti „blogojo“ cholesterolio kiekį, kalis reikalingas normaliai širdies veiklai ir kt.

Nuo seno vienas iš svarbiausių liaudiškų vaistų – šviežių bulvių sultys. Jos naudojamos virškinimo ligoms gydyti. Nustatyta, kad bulvės turi unikalių antibakterinių molekulių, kurios padeda išgydyti skrandžio opą.

Bulvių dieta renkamasi ir norint numesti svorio. Šios daržovės pašalina iš organizmo nuodus, nereikalingas druskas ir skatina metabolizmą.

Tvirtinimai apie neigiamą bulvių poveikį sveikatai dažniausiai susiję su jų paruošimo maistui būdu: juk yra skirtumas, kai jos valgomos virtos atskirai su daržovėmis ar iškeptos riebaluose su itin kaloringu maistu.

Beje, amerikiečių mokslininkai neseniai perspėjo besilaukiančias moteris – rekomenduojama vengti kasdien valgyti bulvių ar jų traškučių, nes tuomet išauga nėščiųjų diabeto rizika. Visgi kiti mokslininkai tuo abejoja.

Galima išbandyti

3 dienų bulvių dieta, kuri gali padėti atsikratyti 3 kg. Dienos racioną sudaro 1,5 kg bulvių – virtų su lupenomis arba keptų orkaitėje (be druskos ir prieskonių). Visą normą reikia padalinti į 4–6 porcijas ir tolygiai valgyti per dieną. Dietos metu nepamiršite gerti vandens, kiek reikalaus organizmas.

Verta žinoti

100 g bulvių vitamino C yra 20 mg – beveik trečdalis dienos normos.
100 g bulvių yra net 570 mg kalio, kurio daugiau turi tik petražolės ir ankštiniai.
Pačios naudingiausios bulvės – šviežios, ekologiškai užaugintos.
Atsargiai: sudygusiose ir pažaliavusiose bulvėse yra nuodingo solanino.

Specialistės komentaras

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė:

– Bulvės – labai maistinga ir vertingomis medžiagomis – kaliu, magniu, fosforu, vitaminu C, angliavandeniais – praturtinta daržovė, taigi nebūtų teisinga kaltinti jas dėl nutukimo, diabeto ar kitų ligų. Kita vertus, tikrai nereiktų šių daržovių valgyti kiekvieną dieną.

Vartojamos saikingai 2–3 kartus per savaitę, ne vėlai vakare ir tinkamai paruoštos, bulvės organizmui atneš tik naudos. Geriausia jas kepti orkaitėje, virti (rudenį ir žiemos pradžioje geriausia – su lupenomis). Reikėtų vengti riebaluose keptų bulvių, riebių bulvinių patiekalų.

Bulvių dieta gali būti naudinga sergant kai kuriomis ligomis, tačiau bulvėse yra daug angliavandenių, kuriuos būtina kontroliuoti esant padidėjusiam cukraus kiekiui ar sergant cukriniu diabetu.

Bulvių dieta – gal ir ne pats blogiausias variantas, tačiau siekiant ilgalaikių svorio pokyčių, mitybos įpročius koreguoti reiktų kitaip: keičiant bendrą maisto racioną, režimą, atsižvelgiant į sveikos mitybos piramidę ir optimizuojant sunaudojamos ir išeikvojamos energijos kiekį.

Receptai

Bulvės su kumpiu ir šalavijais

4 porcijoms reikės:
12 nedidelių bulvių,
12 juostelių kumpio,
12 lapelių šalavijo,
alyvuogių aliejaus,
žiupsnelio druskos ir pipirų.

Bulves (rinkitės nebirias) nuskuskite ir virkite apie 15 min. Svarbu nepervirti, kad nepradėtų byrėti. Išvirtas ir gerai nusunktas bulves palikite pravėsti. Tada kiekvieną bulvę ištepkite alyvuogių aliejumi, uždėkite po šalavijo lapelį ir apvyniokite kumpio juostelėmis. Viską pašlakstykite aliejumi ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min. Galima patiekti su petražolėmis, krapais ir įvairiomis salotomis. Skanaus!

Bulvių ir moliūgų tarkainis

Reikės
400 g bulvių,
400 g moliūgo,
200 g šoninės,
2 kiaušinių,
2 svogūnų,
žiupsnelio druskos ir pipirų.

Bulves ir moliūgą nulupkite, nuplaukite ir sutarkuokite stambia tarka. Svogūnus ir šoninę supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje. Tada suberkite į tarkuotą masę. Išplakite ir supilkite kiaušinius, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į kepimo indą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 30 min. Galima patiekti su varškės ir grietinės padažu, pagardintu peletrūnu. Skanaus!

Bulvės su kanapėmis

Reikės:
8 didesnių bulvių,
500 g varškės,
300 g silkės,
60 gramų kanapių sėklų,
žiupsnelio druskos,
grūstų pipirų (įvairių),
grietinės,
krapų,
alyvuogių aliejaus.

Bulves su lupena labai švariai nuplauname (arba nulupame jas – priklauso nuo luobelės storio), sudedame į puodą ir truputį apverdame, pabarstome druska ir pašlakstome aliejumi. Skardą išklojame kepimo popieriumi, sudedame bulves ir pavartydami kepame 180 laipsnių temperatūroje.

Kol kepa bulves, pasūdome varškę ir ją sumaišome su pipirais bei grietine, silkę supjaustome juostelėmis, kanapių sėklas paskrudiname sausoje keptuvėje (iki 5 min.).

Šiek tiek pravėsusias bulves išilgai įpjauname ir sukrečiame varškę, ant viršaus uždedame susuktą silkę, apibarstome kanapių sėklomis ir krapais.

Skanaus!

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
3.0000

Top naujienos

Aplankė vieną uždariausių pasaulio valstybių: pažįstamiems buvo sunku patikėti, kad ten keliauju (121)

„Welcome to Arabia! “, – karts nuo karto išgirstu iš nuoširdžiai besišypsančių...

Tikra legenda, kuri aikštėje lietuvius skriaudė, o už jos ribų – glostė laida „Krepšinio zona“ (43)

2020-ieji krepšinio pasauliui prasidėjo tiesiog tragiškai: po ilgamečio NBA komisaro Davido Sterno...

Giedrius Drukteinis

Du būdai, kaip mums atsikratyti nepakantumo svetimam turtui ir sėkmei (1)

Kai išmintingi žmonės pradeda kalbėti apie Lietuvos visuomenės problemas, greitai galima...

Birutė Navickaitė pakliuvo į absurdišką situaciją: neturėdama vairuotojo pažymėjimo ir automobilio pradėjo gauti baudas (58)

Palangiškė Birutė Navickaitė sako, kad sunku ir patikėti, į kokią absurdišką situaciją ji...

Orai: naujas ciklonas atneš eilinę kritulių bangą

Šiandien prie mūsų krašto iš vakarų priartės naujas Atlanto ciklonas. Vakariniuose rajonuose...

Darželyje sriuba apsipylusi trimetė patyrė antro laipsnio nudegimą: mama netiki darželio direktorės versija (319)

Į darželį trimetę dukrą nuvedusi mama nė neįtarė, kad po kelių valandų su ja dėl patirto...

Stilistė papasakojo, į ką reikia atsižvelgti renkantis džinsus: viena detalė gali sugadinti visą įvaizdį (34)

Jei paprašytume jūsų įvardinti pagrindinį spintos drabužį, kas tai būtų? Mes nemirktelėję...

Lietuvis sukūrė už širdies griebiantį vaizdo klipą apie Bryantą (89)

Lietuvis Giedrius Šiškovas , interneto platybėse žinomas „Gidranity“ pseudonimu, sukūrė už...

Kameros įamžino neįtikėtiną vairuotojų žioplumą: situacijos primena veiksmo filmus (9)

Pašalinė veika prie vairo ir išsiblaškymas neretai vairuotojams sukelia nemažai streso, kai...