Atsako specialistė

Klaipėdos Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė:

– Įvardytų simptomų su herpes virusu susieti nepavyktų. Tačiau išplitęs bėrimas rodo sunkią ligą, kai kurios jų pakankamai retos. Galima būtų galvoti ir apie juostinę pūslelinę. Tačiau ji daugiau yra lokali, išplitusi pagal nervų šaknų eigą. Yra daug kitų panašių ligų, tačiau jos nebūtinai sukeliamos viruso, gali būti ir streptokokas, stafilokokas, taip gali pasireikšti ir alerginė reakcija. Bet kuriuo atveju nuodugniai neapžiūrėjus ligonio tikslios diagnozės nepavyktų nustatyti.

Herpes virusas dažniausiai pasireiškia lūpų, smakro srityse, vaikams dažnai ir šalia nosies landų. Kita vieta – genitalijų sritis. Tuomet iškyla niežtinti pūslelė. Tačiau greitai susidaro šašelis ir liga paprastai praeina negydoma. Yra ir palengvinančių tepalų, vaistų, tačiau juos turėtų paskirti gydytojas, savigyda geriau neužsiimti. Kadangi herpeso sukeltos ligos linkusios kartotis, žmonės išmoksta ją valdyti ir gydyti, kad liga neplistų į kitus odos plotus, žmogus neužkrėstų šeimos narių ar draugų.

Verta žinoti

Norėdami geriau kontroliuoti pūslelinę į kasdienį maisto racioną įtraukite daugiau daržovių, pieno produktų, žuvies. Yra nustatyta, kad maisto produktai, turintys daugiau lizino (pavyzdžiui, kietųjų rūšių sūriai, jogurtas, pienas, kiaušiniai, vištiena, jautiena, abrikosai, obuoliai, avokadai, burokėliai) slopina viruso gyvybingumą ir mažina ligos paūmėjimo tikimybę.

Užtat geriau venkite kavos, šokolado, riešutų, avižų, razinų, sėklų, viso grūdo duonos, rudųjų ryžių, kokosų, lęšių. Šie produktai turi daug arganino, kuris maitina virusą ir gali stabdyti gijimą. Atsisakykite ir rūgčių vaisių – apelsinų, greipfrutų.