Moteris sako jaunystėje aktyviai sportavusi net devynerius metus ir iki 25 metų neturėjusi svorio ir sveikatos problemų. Tačiau pradėjus dirbti ir pasikeitus gyvenimo ritmui, atsisakius sporto, įtemptas darbas bei pasyvus gyvenimo būdas grįžo bumerangu. Eksperimentai su savimi ir svoriu keitė vienas kitą, kol galiausiai sveikata pašlijo galutinai ir 2009 m. moteris svėrė beveik 106 kg.

„Tada apmąsčiau visą savo gyvenimą, išsitraukiau savo literatūrą ir pradėjau žiūrinėti, ką buvau eksperimentavusi anksčiau ir kas pasisekdavo. Buvau užsirašiusi, kaip koks maistas veikdavo mano organizmą. Per mėnesį, pakeitus mitybą, mano savijauta žymiai pagerėjo. Tada pradėjau sportuoti. Po metų svoris nukrito nuo 106 iki 79 kg, o šiuo metu svyruoja tarp 83-85 kg beveik metus“,- sako Gražina.

„Šis pasikeitimas lėmė, kad vėl pajutau tikrą gyvenimo skonį, atsivėrė naujos galimybės ir įvyko teigiamų pokyčių,o tai yra neapsakomas pojūtis. Dabar vėl jaučiu didelį poreikį judėti toliau ir nesustoti vietoje, kad vėl pajusčiau energijos antplūdį ir išnaudočiau savo galimybes“.

Gražina Kondratovičienė
Moteris sako įsitikinusi, kad perpratus savo organizmą ir žinant tam tikrus niuansus apie savo sveikatą, viską įmanoma pakeisti. „Svarbiausia yra judėjimas ir saikas – geriau vieną dieną pabadauti, negu persivalgyti.“

Pažiūrėjus į mūsų kaimynines valstybes, estų sveiko gyvenimo įpročiai yra geriausi iš visų Baltijos šalių – pusė jų sveikai maitinasi, o daugiau nei trečdalis nuolat sportuoja. Tuo tarpu nuolat sportuojančių lietuvių – tik ketvirtadalis, o labiau nepatenkinti savo sveikata yra tik Latvijos ir Lietuvos gyventojai.

Europos Komisijos surengto gyventojų sveikatos būklė tyrimo rezultatai rodo, kad gera savo sveikatą laiko 51 proc. Estijos gyventojų, nei gera, nei bloga - 36 proc., o bloga - 13 procentų. Pagal šiuos rodiklius Estija užima trečiąją nuo galo vietą tarp visų Europos šalių. Priešpaskutinę vietą užimančioje Latvijoje šie rodikliai yra atitinkamai 50, 39 ir 11 proc., o paskutinėje vietoje atsidūrusioje Lietuvoje - 44, 42 ir 14 proc.

Lietuvos gyventojų mirtingumas yra vienas didžiausių tarp Europos Sąjungos gyventojų, lietuviai taip pat yra tarp mažiausiai besirūpinančių sveika gyvensena europiečių, rodo naujas tyrimas apie ES gyventojų sveikatą ir jos pokyčius.

„Prieš 50 metų, pasak medikų prognozės, suomiams grėsė tautos išnykimas dėl jų netaisyklingo gyvenimo būdo, bet dabar situacija radikaliai pasikeitė: šalyje 95 % gyventojų yra sportuojančių ir dabar jie tapo sveikiausia tauta, o už tai suomiai dėkingi savo vyriausybei, kuri net darbdavius paskatino darbuotojams pirkti sporto abonementus, siūlydama mokesčių lengvatas. Estijoje ir Latvijoje viršsvorio turinčių žmonių procentas yra mažesnis, manau, kad mes irgi galime jį sumažinti ir tapti sveikesne tauta, kaip tai padarė suomiai. Tačiau visuomenę šviesti reikėtų pradėti nuo mokyklos“,- mano G.Kondratovičienė.

Gražina prisipažįsta norinti suburti norinčių sulieknėti moterų grupę ir pasidalinti savo žiniomis. Be to, lieknėti drauge – daug linksmiau, galima palaikyti morališkai vienai kitą sunkią minutę.

„Mano idėja - susirinkti, padaryti testavimą ir paskui susitikti su treneriu, kuris gali skirti savo laiką tokiems dalykams. Atsižvelgus į tai, kokia yra fizinė norinčių lieknėti forma, paskiriami pratimai, kuriuos darytume susirinkusios 2-3 kartus per savaitę. Kitas dalykas – privalomas dienoraštis bei pusvalandis fizinio aktyvumo kasdien. Priklausomai nuo galimybių, galimas ir normalus fizinis aktyvumas, pavyzdžiui, susirinkus kartą per savaitę pažaisti tinklinį ar pan. Žinoma, būtina sąlyga – pakoreguoti savo mitybą. Turiu sudariusi tokią lentelę, kurioje nurodyti produktai bei jų poveikis organizmui – virškinimui, inkstams, smegenims, hormonų apykaitai, odai“,- pasakoja moteris ir priduria, kad visa tai – neatlygintinai.

G.Kondratovičienės svajonė – sukurti centrą, kur moterys galėtų nemokamai, tik už simbolinį nario mokestį lankyti paskaitas, treniruotes, pratinti prie aktyvaus gyvenimo savo vaikus, šeimos narius bei dalintis žiniomis aktualiomis temomis bei kartu mesti svorį vardan sveikatos ir puikios savijautos. O šiais metais siūlo dailiosios lyties atstovėms tai padaryti kartu, todėl kviečia vilnietes atsiliepti iki rugsėjo 26 d. el.p. moteruklubasamk@gmail.com .

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją