Sukelia galvos skausmą

Tel Avivo universiteto (Izraelis) mokslininkai nustatė, kad apie 87  paauglių, dažnai kramtančių gumą, vargina galvos skausmas. Manoma, kad šį nemalonų pojūtį sukelia kramtomojoje gumoje esantis dirbtinis saldiklis aspartamas. Tačiau kita moksliškai įrodyti versija rodo, kad migrenai įtaką daro smilkininio apatinio žandikaulio sąnarių nuovargis, kuris atsiranda ilgai kramtant, pavyzdžiui, gumą. Nuo nepaliaujamo kramtymo žandikaulis ir veido raumenys pavargsta, todėl gali pradėti skaudėti netgi skruostus.

Anot tyrimo autoriaus Nathanʼo Watembergʼo, gautos išvados gali padėti žmonėms, kenčiantiems nuo migrenos ar stipraus galvos skausmo. Pacientai, atsisakę šio įpročio, greitai pasijusdavo geriau. Iš 30 paauglių, mėnesį nekramčiusių gumos, 19 prisipažino, kad galvos skausmas liovėsi, 7 – susilpnėjo. Pradėjus kramtyti gumą, skausmas atsinaujindavo. Tačiau, anot mokslininkų, pamažu atsisakant šio įpročio ir gumą kramtant ne ilgiau nei 20 min. per dieną, galvos skausmas išnyksta.

Pagilina raukšles

Grožio specialistai pataria moterims vengti kramtyti gumą. Ji pašalina blogą burnos kvapą ir padeda negalvoti apie rūkymą, tačiau taip pat palieka raukšlių ant veido. Plastinės chirurgijos specialistas ir dermatologas Joelʼis Schlessingerʼis teigia, kad dailiosios lyties atstovių, dažnai kramtančių gumą, burnos srityje yra daugiau raukšlių. Pastarosios aplink burną formuojasi dėl sumažėjusio audinių elastingumo ir nuolatinio raumenų apkrovimo. Be to, atliktos injekcijos, padedančios išvengti raukšlių, tampa ne tokios veiksmingos, jeigu moteris nuolatos kramto gumą.

Dirgina skrandį 

Anot JAV gastroenterologijos asociacijos vadovo Josephʼo Sumnerʼio Bellʼo , gumos kramtymas daro neigiamą įtaką virškinimui ir skrandžio veiklai. Kai žmogus išvynioja gumos popierėlį, smegenys gauna ženklą, kad prasideda virškinimas, todėl išsiskiria fermentai. Tačiau maisto žmogus negauna, todėl apgautas skrandis sudirgsta, pradeda kilti rūgštys.
Po gumos kramtymo skrandyje jaučiate nemalonų jausmą aba pučia pilvą? „Nesistebėkite, – sako mokslininkai. Kramtant gumą į kūną patenka daugiau oro, todėl jaučiate, kad pilvas yra išsipūtęs.“
J. S. Bellʼas nerekomenduoja kramtyti gumos ir tiems, kuriuos vargina rėmuo, nes mėtos dirgina stemplės raumenis. Gumoje be cukraus yra maisto priedo sorbitolio, kuris sukelia virškinimo problemų. 

Šiame baltame gumulėlyje nėra maistingų medžiagų. Priešingai, jame gausu maisto priedų, dažiklių, nenaudingų organizmui. Todėl kuo rečiau mėgaujatės kramtomąja guma, tuo esate sveikesni.

Gastroenterologas žmonėms, kurie nenori atsisakyti šio įpročio, pataria rinktis gumą be cukraus ir ją kramtyti tik po valgio. Jeigu asmuo kramto gumą, kai dar nėra valgęs, rizikuoja susirgti gastritu ar skrandžio opa.

Lavina atmintį

Nustayta, kad kramtomoji guma turi ir teigiamų savybių. Northumbria universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai teigia, kad šis įprotis padeda lavinti atmintį. Žmonės, kramtantys gumą, labiau sutelkia dėmesį ir įsimena kur kas daugiau informacijos.
St. Lawrence universiteto (Niujorkas) mokslininkai apskaičiavo, kad studentai, prieš egzaminą porą minučių pakramtę gumos, gavo geresnius pažymius. Tyrimo dalyviams ypač gerai sekėsi atlikti atminties reikalaujančius ir atpasakojimo testus. Šis gumos poveikis trunka apie 20 min. Jeigu ji kramtoma per egzaminą – geresnio rezultato tikėtis neverta. Tuomet patiriamas priešingas poveikis – žmogus negeba susikaupti. Teigiama, kad kramtymas skatina kraują plūsti į smegenis. Tai pagerina atminties veiklą.

Gerina seksualinį gyvenimą

Kramtomoji guma, kurios sudėtyje yra gvaraninės paulinijos sėklų, suteikia daugiau energijos. Pietų Amerikoje gydymui ir ritualinėms apeigoms naudojamas augalas prilygsta kofeino poveikiui. Jo poveikis trunka ilgiau nei kavos. Tačiau būtina stebėti, kaip organizmas reaguoja į šį augalą. Todėl tokia kramtomąja guma nederėtų piktnaudžiauti.

Kai kuriose šalyse galima rasti gumų, kurios pagerina žmonių lytinį gyvenimą. Į jų sudėtį įeina afrodiziakais vadinamos medžiagos, pavyzdžiui, paprastasis geismis, gvaraninė paulinija. Norint pajausti šios gumos poveikį, ją derėtų kramtyti 2–3 kartus per dieną.

Važiuojant automobiliu ar viešuoju transportu pykina? Kramtomoji guma, sudėtyje turinti imbiero, padeda išvengti šio nemalonaus jausmo. 3–4 kartus per dieną kramtant gumą, pagamintą iš pueraria mirifica ekstrakto, sumažėja stresas bei agresyvumas. Šį skanėstą itin mėgsta japonai, kurie tiki, kad jis gali padėti padidinti ir sustangrinti krūtis.

Padeda lieknėti

2009-aisias nustatyta, kad gumos kramtymas padeda numesti svorio, nes šis veiksmas skatina mažiau užkandžiauti ir suvartoti nedaug kalorijų. Tačiau J. S. Bellʼas tuo abejoja ir teigia, kad šis įprotis gali sukelti dar didesnį norą valgyti. „Kaip matant, uostant ar ragaujant maistą, taip ir kramtant gumą išsiskiria fermentai, kurie paskatina norą valgyti. Todėl žmogus pamažu išalksta“, – sako gastroenterologas. Tad vieningos išvados dėl kramtomosios gumos poveikio svoriui medikai nepriėjo.

Vaikų odontologė Vilma Brukienė:

Kramtant gumą išsiskiria daugiau seilių, todėl būtent tuomet jaučiamas teigiamas poveikis dantims, nes nuo jų nuvalomi maisto ar gėrimų likučiai. Jeigu dantys sugedę, kramtomoji guma jo nepašalins. Prekyboje yra kramtomųjų gumų su cukrumi, kurios kenkia dantims. Tačiau jose esanti medžiaga ksilitolis saugo dantis nuo karieso susidarymo. Kramtomoji guma turi būti be cukraus arba su jo pakaitalais.

Mėtinio skonio kramtomoji guma gali tik trumpam pašalinti nemalonų burnos kvapą. Ji nepadeda apsaugoti nuo dantų ir dantenų problemų. Kramtomąją gumą rekomenduojama kramtyti po valgio ir užkandžiavimo, jeigu nėra galimybės išsivalyti dantų.
Gumą kramtyti patariama apie 10 min., nes vėliau smilkininio apatinio žandikaulio sąnariai perkraunami, o tai nėra sveika. Tėvams patariama bent retkarčiais vaikus pamaloninti ne saldainiais, o kramtomąja guma be cukraus. Jeigu alkanas žmogus pakramto gumos, tuomet išsiskiria skrandžio sultys, kurios dirgina skrandį. 

ĮDOMU

Žmonėms po žarnyno operacijos patariama kramtyti gumą. Taip organizmas greičiau įpranta atlikti įprastas funkcijas.
Kramtomoji guma masažuoja dantenas, todėl padeda išvengti parodontozės.
Gumą dažniau kramto mergaitės.
Mitas, kad praryta guma iš skrandžio pasišalins tik po 7 m., klaidingas. Kramtomosios gumos priedai suyra skrandyje arba, tačiau jos visos jis neįstengia įveikti. Tiesa, ji iš organizmo pasišalina su maistu per 1–2 dienas.