Štai vieni jų – kiaulpienių lapai. Kiaulpienių lapuose gausu vitaminų ir mineralų: C, E, karotino, geležies, kalcio, kalio, fosforo, magnio. Liaudies medicinoje kiaulpienių lapai rekomenduojami esant inkstų nepakankamumui, celiulitui, nutukimui, taip pat esant odos susirgimams, avitaminozei, mažakraujystei gydyti.

Dar vienas nuostabus augalas – dilgėlė. Dilgėlių lapuose yra C, A, K ir B grupės vitaminų. Daug vertingų mikroelementų: kalcio, kalio, natrio, mangano. Liaudies medicinoje dilgėlėmis gydyta daug susirgimų: mažakraujystė, aterosklerozė, kepenų ir tulžies pūslės ligos, inkstų akmenligė, reumatas, odos ligos, skrandžio spazmai. Kuomet nėra šviežių dilgėlių lapų – puikiai tinka džiovintų lapų arbata.

Rūgštynės gerina virškinimą, slopina rūgimo procesus žarnyne, skatina tulžies išsiskyrimą. Šiuose lapuose gausu vitaminų A, C, E, folio rūgšties, kalio, kalcio, fosforo, geležies. Geriausiai maistui tinka maži rūgštynių lapeliai, kol dar nėra susiformavę žiedynai.

Balandų lapeliai gerina virškinimą, tonizuoja ir stiprina organizmą, gydo avitaminozę, pavasarinį nuovargį, išsekimą ir net nutukimą.

Kalbant apie visus augalus, kurių lapus galime valgyti, svarbu paminėti juose esantį chlorofilą. Chlorofilo molekulė (žalias pigmentas) yra labai panaši į homoglobino molekulę žmogaus kraujyje. Pasak daktarės Ann Wigmore, chlorofilo vartojimas, tai lyg sveiko kraujo perpylimas. Nauja atgaiva organizmui, lengviausias būdas atsistatyti ir atsinaujinti.

Vis dėlto yra viena svarbi taisyklė, kurios būtina laikytis valgant žalumynus – juos reikia nuolat keisti. Pavyzdžiui, jei 1–2 dienas renkatės kiaulpienes, kitą dieną rinkitės rūgštynes, tuomet – balandos lapelius ir t.t.

Nuolat keisti žalumynus būtina, nes juose yra alkaloidų. Alkaloidai augalams tarnauja kaip apsaugos priemonė nuo įvairių išorinių veiksnių, pradedant parazitiniais grybais, apninkančiais augalus, ir baigiant medžiagomis, saugančiomis nuo kenksmingo UV spinduliavimo. Štai, pavyzdžiui, aporfino eilės alkaloidas liriodeninas, susidarantis tulpėse, yra aktyvi medžiaga prieš daugelį rūšių parazitinių grybų.

Daugelis alkaloidų yra toksiški. Jie aptinkami įvairiose augalo dalyse: sėklose, lapuose, žievėje, šaknyse, vaisiuose. Šiuo metu išskiriama daugiau kaip 10000 skirtingų alkaloidų rūšių.

Nedidelės dozės alkaloidų nekenkia organizmui, tuo tarpu vartojant tuos pačius žalumynus kasdien, galima apsinuodyti.

Atsižvelgiant į tai, rekomenduojama kasdien rinktis vis kitus žalumynus. Šią taisyklę galima taikyti ir kitiems augalinės kilmės produktams – kasdien renkantis skirtingus vaisius ir daržoves bei žalumynus gausime maksimalios naudos. Tokiu būdu ne tik papildysite organizmo atsargas gausybe vitaminų ir mineralų, bet ir išvengsite apsinuodijimo simptomų.

Keletas idėjų žaliesiems kokteiliams su žalumynais:

1. Bananas, kriaušė, kiaulpienių lapeliai ir stiklinė vandens.

2. Mangas, braškės, balandos lapeliai ir stiklinė vandens.

3. Bananas, du nektarinai ar persikai, vanduo ir rūgštynių lapeliai.

4. Dviejų apelsinų sultys, pusė stiklinės vandens, šviežių dilgėlių lapeliai, kivis.

Visus ingredientus suplakti maisto plaktuvu-kokteiline iki vientiso kokteilio. Geriausia kokteilį gerti pirmoje dienos pusėje: ryte arba po pusryčių praėjus porai valandų, kad skrandis būtų tuščias.

Į kokteilį geriausia dėti tik vaisius, žalumynus ir vandenį. Daugelis kitų ingredientų, kurie dažnai randami žaliųjų kokteilių receptuose (pavyzdžiui, sėklos ar riešutai) lėtina kokteilio pasisavinimą virškinamajame trakte, gali sukelti dirginimą ir dujų kaupimąsi. Todėl geriausia formulė yra vanduo, 1–2 vaisiai ir 1–2 rūšių žalumynai.

Šaltiniai:
http://www.liaudiesismintispataria.lt/kiaulpieniu-lapai/
http://www.snaujienos.lt/index.php/sveikatos-kodas/7000-dilgl-vitamin-altinis-ir-vaistas-nuo-daugelio-susirgim
http://www.vlmedicina.lt/spausdinimas/lt/augalai-kersytojai-svaigintojai-ir-zudikai
Boutenko V. Žaliųjų kokteilių revoliucija. Vilnius: Mijalba.
Žilinskas A. Alkaloidai. Mokomoji knyga. Vilnius: Vilniaus universitetas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt