Viskas vyksta štai kaip: kai nuolat kūprinamės – kaip tai dažniausiai nutinka dirbant kompiuteriu ar vairuojant automobilį – krūtinės raumuo sustandėja ir pečiai susmunka į priekį. Tai ne tik negražiai atrodo, bet ir kelia įtampą viršutinėje nugaros dalyje, dėl ko ima skaudėti kaklą, pečius bei nugarą. Vieną dieną pajutote kaklo skausmą, kuris taip ir nesiliovė? Gali būti, kad tai blogos laikysenos pasekmė.

Vis dėlto bloga laikysena – ne vien sukumpę pečiai. Kai nuolat sėdime – o dauguma mūsų taip ir daro – priekinė šlaunų dalis įsitempia, o sėdmenų raumenys praktiškai pamiršta, kaip reikia susitraukti. Juk tiek laiko praleidžiant ant kėdės jie atlieka vien pagalvės klubų kaulams funkciją.

Įtemptų šlaunų raumenų ir silpnų sėdmenų raumenų derinys verčia dubenį stumti į priekį, dėl ko atsikiša pilvas, net jeigu neturite nė trupučio riebalų.

Situaciją dar labiau sugadina aukštakulniai. Jūsų batai žudikai ne tik verčia atkišti pilvą, bet ir neleidžia kaip reikiant išsitiesti bei pademonstruoti viršutinės kūno dalies privalumų.

Visai neraginame atsikratyti avalynės aukšta pakulne, tik norime įspėti, kad tokie batai verčia įsitempti jūsų kulkšnies raumenis. Kai taip nutinka – o taip nutinka dažnai – įsitempia visų kojų raumenys iki pat nugaros apačios. Įtampa apatinėje nugaros dalyje verčia jus stipriau susikūprinti, tad laikysena dar labiau pablogėja. Vaizdas išties nekoks.

Esmė štai kame: jūsų kūnas yra tarpusavyje susijusių raumenų grandinė nuo galvos iki kojų pirštų. Jeigu turite problemų vienoje vietoje, jos sukels problemas ir kitoje. Vis dėlto galite pasinaudoti šia paprasta trijų žingsnių taisykle, kuri padės atsikratyti susikūprinimo ir pagerinti laikyseną. Pradėkite jau šiandien ir geriau atrodysite akimirksniu.

1. Sėdėkite kaip įmanoma labiau išsitiesę ir pasitempę. Žinoma, tai skamba kaip savaime suprantamas dalykas, bet priminkite tai sau kas kelias minutes kur bebūtumėte – sėdėtumėte prie savo stalo ar automobilyje. Nustebsite, kaip stipriai „sudrimbate“, vos tik pamirštate apie tai galvoti. Išsitiesti jums padės šie paprasti patarimai.

- Pečius stumkite atgal ir žemyn. Tiesiog įsivaizduokite, kad tarp pečių ir ausų turite padaryti kaip įmanoma didesnį atstumą ir stenkitės išlaikyti tokią pozą.

- Įsivaizduokite, kad nuo jūsų krūtinę ir lubas jungia virvė, kuri nuolat jūsų krūtinę tempia aukštyn.

- Įtempkite savo pilvą, tačiau kvėpuokite normaliai. Iš pradžių gali pasirodyti, kad tai sunku, tačiau ilgiau pabandžius gali tapti įprastu dalyku. Už pastangas gausite dovaną – tokia laikysena padeda numalšinti apatinės nugaros dalies skausmus.

2. Kasdien darykite paprastą pratimą, kuris padės sustiprinti sėdmenis ir primins jiems, kaip reikia susitraukinėti, o tai padės dubeniui grįžti į normalią poziciją. Pratimas daromas štai kaip:

- atsigulkite ant nugaros, keliai sulenkti, pėdos ant grindų, rankas ištieskite į šonus – tai pradinė padėtis;

- dabar spauskite sėdmenis ir kelkite klubus į viršų taip, kad nuo pečių iki kelių kūnas sudarytų tiesią liniją – tokią pozą išlaikykite penkias sekundes, tada grįžkite į pradinę padėtį;

- pratimą kartokite 12 kartų du ar tris kartus per dieną.

3. Ištieskite krūtinę. Tai padės atpalaiduoti krūtinės raumenis, kurie kūprinantis susitraukia. Galite pabandyti paprastą pratimą tarpduryje:

-atsiremkite į durų staktą visais penkiais rankos pirštais – delnas į priekį, o alkūnė sulenkta 90 laipsnių kampu;

- dabar pasistūmėkite pro duris, kol pajusite tempimą krūtinėje ir pečių priekyje - būkite tokioje pozoje 30 sekundžių, tada tą patį pakartokite kita ranka;

Šį pratimą kartokite keturis kartus per dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)