Vėžys – tai pavojinga ląstelių liga, kuri vystosi santykinai lėtai ir trunka daug metų. Vyrauja priešinės liaukos, gimdos kaklelio, krūties ir odos vėžiniai susirgimai. Mūsų šalyje mirtingumas nuo onkologinių ligų pagal mirties priežastis yra antroje vietoje, todėl ne vienerius metus vykdomos prevencinės programos įgyvendinamos ir šiemet. Išsitirti savo sveikatą gyventojai kviečiami nemokamai.

Storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos prevencinė programa skirta asmenims nuo 50 iki 75 metų. Tyrimo metu atliekamas nesudėtingas imunocheminis testas, kurį pakartoti raginama kas du metus, nes tai viena iš dažniausių onkologinių ligų Lietuvoje.

Gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa skirta moterims nuo 25 iki 60 metų. Pagal šią programą kartą per tris metus padaromas citologinio tepinėlio tyrimas. Atsižvelgus į jo rezultatus nemokamai gali būti atliekama biopsija, leidžianti objektyviai patvirtinti arba paneigti ligos diagnozę.

Atrankinės mamografinės patikros dėl krūties vėžio prevencinė programa skirta moterims nuo 50 iki 69 metų. Pagal šią programą kartą per du metus atliekamas mamografinis tyrimas, leidžiantis tiksliai diagnozuoti vėžį ar ikivėžinius pakitimus. Rezultatus praneša šeimos gydytojas, gavęs juos iš mamogramas vertinančios įstaigos.

Priešinės liaukos (prostatos) vėžio ankstyvosios diagnostikos prevencinė programa skirta vyrams nuo 50 iki 75 metų bei vyrams nuo 45 metų, kurių tėvai ar broliai yra sirgę prostatos vėžiu. Pagal šią programą kartą per du metus atliekamas kraujo tyrimas, parodantis prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentraciją kraujyje.

Vis dėlto maždaug 40 proc. vėžio atvejų galima būtų išvengti, jeigu nerūkytume, ribotume alkoholio vartojimą, skirtume daugiau laiko pasivaikščiojimui ir mankštai, sveikai maitintumėmės, saugotumės ultravioletinių spindulių bei vėžį sukeliančių infekcijų.

Dėl vėžio prevencinių programų reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, tačiau nebūtina laukti kvietimo pasitikrinti, reikia rodyti ir savo iniciatyvą!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)