Netrukus turėsite progą nubraukti vieną kitą džiaugsmo ašarą, nes svogūnas – tikrai vertas pretendentas atsidurti ant jūsų pjaustymo lentelės. Ir nesvarbu, kokios būtų spalvos, mat sveikatai naudingų savybių turi visų rūšių svogūnai, taip pat jų laiškai.
© Shutterstock

Ši puiki daržovė vertinama nuo labai seniai. Tik nebūtinai dėl naudos sveikatai. Pavyzdžiui, senovės Egipte svogūnai buvo garbinami dėl savo formos ir koncentrinių žiedų, neva simbolizavusių amžinybę. Viduramžiais svogūnais kartais būdavo atsiskaitoma už prekes, paslaugas; jie buvo teikiami kaip dovanos.

Jei įdomu, kuo svogūnai galėtų būti naudingi jums, perskaitykite toliau pateiktą svetainės health.com kūrėjų pasiūlytą jų teikiamų pranašumų sąrašą.

Antioksidantų šaltinis

Nors vitaminų ir mineralų bombomis svogūnų ir nepavadinsi – iš vieno 44 kalorijas turinčio vidutinio dydžio svogūno pavyks gauti 20 proc. vitamino C dienos normos, taip pat tam tikrą kiekį vitamino B6, folio rūgšties, kalio mangano, – tačiau antioksidantų šiose daržovėse tiesiog kimšte prikimšta. Vienas iš jų – kvercetinas. Tai antiuždegiminėmis savybėmis pasižymintis junginys. Nepamirškite, kad daugiausia antioksidantų yra išoriniuose svogūno sluoksniuose.

Vėžio prevencija

Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ buvo aprašytas tyrimas, kurio metu mokslininkai aiškinosi, kaip dažnai konkreti Italijos ir Šveicarijos gyventojų grupė vartoja svogūnus bei česnakus (dar viena tai pačiai augalų šeimai priskiriama daržovė). Tyrimo išvadose nurodoma, kad svogūnų ir česnakų vartojimo dažnis atvirkščiai proporcingas kelių dažniausiai pasitaikančių vėžio rūšių rizikos dydžiui.

Tvirtesni kaulai

Per vieną tyrimą, kuriame sutiko dalyvauti 50-ies metų ir vyresnės prieš- ir pomenopauzinio amžiaus kaukazietės, pavyko nustatyti sąsają tarp svogūnų vartojimo ir kaulų sveikatos. Dažniau svogūnų vartojančių moterų kaulai, kaip paaiškėjo, yra tankesni tiek, kad joms kylanti dubens kaulų lūžių rizika yra 20 proc. mažesnė, palyginti su tomis, kurios svogūnų nevartoja.

Puikiai funkcionuojantis virškinimo traktas

Svogūnuose yra prebiotinėms maistinėms skaiduloms priskiriamo inulino. Trumpai tariant, prebiotikai yra probiotikų maistas, padedantis tarpti šioms gerosioms bakterijoms. Inulinas taip pat užkerta kelią vidurių užkietėjimui, gerina kraujo cukraus reguliavimą, maisto medžiagų pasisavinimą ir palaiko normalų kaulų tankį. Kadangi slopina apetitą, inuliną galima laikyti ir pagalbininku siekiant atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Žemesnis cholesterolio lygis

Atliekant vieną klinikinį atsitiktinių imčių tyrimą antsvorio turinčioms arba nutukusioms moterims su nustatytu policistinių kiaušidžių sindromu buvo nurodyta laikytis dviejų tipų dietos. Vienoms buvo skirtas gausiai svogūnais (raudonaisiais ir termiškai neapdorotais) papildytas racionas, o iš kitų raciono svogūnai buvo pašalinti. Po aštuonių savaičių paaiškėjo, kad cholesterolio lygis nukrito abiem atvejais, tačiau daug svogūnų vartojusių moterų rezultatai bylojo apie didesnį jo sumažėjimą.

Per kitą tyrimą 24-ios šiek tiek per aukštą cholesterolio lygį turinčios moterys aštuonias savaites kasdien turėjo gerti svogūnų sultis arba placebą. Pirmosios grupės rezultatai parodė ne tik nukritusį cholesterolio lygį, bet ir sumažėjusias liemens apimtis.

Sinergija su pomidorais

Maisto sinergijos idėja pagrįsta nuostata, kad dviejų konkrečių produktų derinys teikia daugiau naudos nei jų vartojimas atskirai. Manoma, kad kaip tik taip yra svogūnų ir pomidorų atveju. Mokslininkai mano, kad svogūnuose esantys sieros junginiai gerina pomidoruose esančių likopeno ir antioksidantų pasisavinimą. Šios dvi medžiagos turi įtakos vėžio ir širdies ligų prevencijai, taip pat padeda palaikyti tinkamą smegenų, kaulų ir akių būklę.

Dar daugiau naudos

Su gyvūnais atlikti tyrimai parodė, kad svogūnai gali padėti kontroliuoti kraujo cukraus lygį ir daro teigiamą poveikį vaisingumui. Tai, aišku, reiškia, kad ateity dar laukia nemažai išsamesnių tyrimų, kuruose dalyvaus žmonės, tačiau ir esamų įrodymų pakanka, kad galėtume konstatuoti, jog svogūnai iš tiesų naudingi. Tad valgykite juos – virtus ir žalius, baltus ir raudonus – ir organizmas jums tik padėkos.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Karbauskis gerbia Guogą: siūlo neskubėti daryti išvadų (183)

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis neslepia, kad gerbia europarlamentarą Antaną...

Sauliaus Skvernelio patarėjas įžvelgia nebylų kartelį tarp prekybos tinklų (213)

Kartais atrodo, kad vartotojų gerove rūpintis turinti Konkurencijos taryba žaidžia verslo...

Su apnuogintais ispaniškais ašmenimis susidūręs „Žalgiris“ pasijuto „supjaustytas“ (15)

„Pietų IV“ sirgalių tribūna prieš rungtynes ironišku transparantu pasveikino „Sevilla“...

Architektė: savivaldybė neva taupo pinigus ir laiką, tačiau iš tiesų – trumparegiškai juos švaisto (15)

Jei anksčiau apie universalų dizainą Lietuvoje buvo kalbama kaip apie siekiamybę ar gerąją...

Gydytoja papasakojo apie gyvybiškai svarbius vitaminus: imuniteto specialiai stiprinti nereikia (18)

Artėjant rudeniui, susizgrimbame, jog pats laikas stiprinti imunitetą . Griebiamės vaisių,...

Nustebsite, ką gali kvapų maišymas: atskleidė keletą gudrybių (3)

Sluoksniavimas – ne tik mados tendencija, tai ir viena populiariausių parfumerijos krypčių. Jos...

Internautai nesėkmingai bando atspėti: koks gyvūnas slepiasi tarp žaislų? (33)

Gali atrodyti, kad šioje nuotraukoje „pozuoja“ vien tik pliušiniai žaislai, tačiau jūs...

Paprasti būdai, padėsiantys suvaldyti pyktį (4)

Kiekvienai mamai ar tėčiui yra tekę nors kartą atsidurti situacijoje, kai jų atžalos pyktis...

Kodėl džiūsta aviečių uogos (3)

Aviečių uogos džiūsta dėl įvairių virusinių ligų, kurias platina cikados ir amarai. Šie...

Skaitome tarp eilučių: kokie žinučių ženklai rodo, kad žmogus jumis nebesidomi? (35)

Šiais laikais nė viena pažintis neapsieina be bendravimo tekstinėmis žinutėmis. Kokie ženklai...