Ne paslaptis, jog žiemos sezonu daugelio mūsų organizmui trūksta vitaminų, antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų, kurios dažniausiai gaunamos su maistu. Šių medžiagų mums reikia kasdien, tačiau žiemos metu gauti jų reikiamą kiekį – itin sudėtinga.

Mūsų organizmas ne sandėliukas, todėl per vasarą prikaupti vitaminų visiems metams irgi negalime. Dėl šios priežasties sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė siūlo šaltuoju metų sezonu būtiniausių medžiagų pasisavinti iš šviežių produktų ir rekomenduoja daržovių Top penketuką.

Nr. 1. Daigai

Daigintos sėklos naudingos mūsų organizmui, nes dygimo metu jose kelis kartus padaugėja maistinių medžiagų: vitaminų, mikroelementų, fermentų. Sveikos mitybos specialistė teigia, jog, pavyzdžiui, kviečių daiguose atrastas 50 kartų didesnis vitamino E kiekis, lyginant su nedaigintais grūdais, 10 kartų daugiau vitamino B6, 2-4 kartus daugiau vitaminų B1, B2, B3, PP ir 2 kartus daugiau baltymų.

„Daigintos sėklos skatina ląstelių ir audinių atsinaujinimą, maitina plaukus ir jų šakneles, stabdo plaukų slinkimą, turi daug Omega 3 bei tirpiųjų skaidulų, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, turi įtakos širdies ir smegenų veiklai, gerina kraujo sudėtį, saugo organizmą nuo mažakraujystės. Taip pat daigai pasižymi kaip antioksidantas.

Vartojant daigintas sėklas gerėja virškinimas, kadangi jos turi daug fermentų. Daiginti sėklas labai paprasta ir galima tai daryti namuose. Tam tinka ankštinių daržovių, ridikų, ridikėlių, garstyčių, kopūstų, svogūnų, grūdinių augalų, vikių, liucernų, dobilų, ožiarūčių sėklos“, – pasakoja V. Kurpienė.

Nr. 2. Kopūstai

Į šią kategoriją patenka: žiediniai, gūžiniai, raudonieji, briuseliniai ir Savojos kopūstai bei brokoliai. „Bendra yra tai – jog visi jie turi labai mažai kalorijų. Taip pat ši daržovė yra tikras vitamino C užtaisas. Nuo šio vitamino kiekio organizme tiesiogiai priklauso mūsų nuotaika, aktyvumas, darbingumas, proto šviesumas ir imunitetas. Kopūstai vitamino C kiekį išsaugo nepakitusį iki 8 mėnesių, kuo negali pasigirti jokia kita daržovė“, – teigia V. Kurpienė.

Kopūstai taip pat turi karotino (provitamino A), kalio, magnio, geležies druskų, fermentų, fitoncidų, vitaminų B5, PP ir U bei daug ląstelienos, kuri dalyvauja gerinant virškinimą ir suteikia sotumo jausmą.

„Kopūstuose esančios medžiagos padeda išlaikyti sveiką odą ir raumenų tonusą, skatina ląstelių augimą ir dalinimąsi, padeda skaidyti baltymus, angliavandenius ir riebalus, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, skatina žaizdų gijimą. Kopūstus geriausia vartoti šviežius, tačiau taip pat vertingi ir rauginti“, – pasakoja sveikos mitybos specialistė.

Nr. 3. Morkos

Nuo seno morkos yra laikomos žiemos sezono daržove ir ne veltui, mat jos puikiai išsilaiko šaltuoju metų laiku ir yra puikus vitaminų šaltinis, padedantis stiprinti imunitetą. Anot V. Kurpienės, morkose gausu karotino, vitaminų (C, B, B2, B6, PP, E, K) ir mineralinių medžiagų (kalio, natrio, kalcio, fosforo, magnio, jodo, geležies). Ši daržovė didina atsparumą infekcijoms, saugo nuo mažakraujystės.

Morkos - puikus pasirinkimas norintiems palaikyti gerą svorį ir puiki alternatyva nesveikiems, greitiems užkandžiams. „Morkos padeda gerinti žarnyno peristaltiką, yra naudingos sergantiems kepenų, inkstų, odos, širdies ir kraujagyslių ligomis. Geriausia šias daržoves valgyti šviežias, kuo mažiau apdorotas. Taip pat verta įsidėmėti, kad morkos paviršiuje – daugiausia vitaminų, todėl reikėtų stengtis jų neskusti, o tik kruopščiai nuplauti“, – pataria V. Kurpienė.

Nr. 4. Švieži burokėliai

Švieži burokėliai tai betaino šaltinis. Burokėliai padeda pasisavinti gyvūninės kilmės baltymus, veikia priešuždegimiškai, juose esantis cholinas gerina kraujotaką, didina kraujo krešėjimą ir apsaugo nuo per didelio cholesterolio kiekio. Taip pat teigiama, jog ši daržovė gelbėja esant mažakraujystei.

Pasak Vaidos Kurpienės, švieži burokėliai turi daugiausiai naudingų medžiagų, tačiau jų galime suvalgyti ribotai. Taip pat jie yra vertingiausi, kai nėra apdoroti termiškai.

Nr. 5. Raugintos daržovės

Sveikos mitybos specialistė prie naudingų šviežių daržovių penketuko taip pat siūlo pridėti ir raugintas daržoves.

„Daugelis mano, jog rauginti galima tik kopūstus ar agurkus, bet mažai kas žino kokie vertingi ir puikaus skonio yra rauginti burokėliai, cukinijos ar žiediniai kopūstai. Rauginamose daržovėse padvigubėja B grupės vitaminų, ypatingai vitamino B6 ir vitamino B12. Natūraliai raugintose daržovėse gausu lengvai pasisavinamo vitamino C, taip pat kalio, kalcio, fosforo. Raugintos daržovės naudingos tuo, kad jos nepriklauso nuo sezoniškumo“, – pasakoja studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė.

Prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis pastebi, jog vartotojų maitinimosi įpročiai ima keistis ir tai atsispindi daržovių pardavimuose. „Per praėjusius metus, lyginant su užpernai, vaisių ir daržovių pardavimai išaugo 13 proc., o lyginant su 2012-aisiais – net 35 proc. Tam įtakos turi besikeičiantys vartotojų įpročiai ir tai, kad šiuo metu itin palankios kainos“, – teigia prekybos tinklo atstovas.

A. Petraitis taip pat pažymi, jog žiemos sezono daržovių pardavimai lenkia vasaros ir rudens laikotarpius, kai žmones mėgaujasi dar savo daržuose augintomis gėrybėmis, o pavasarį – pardavimai vėl šokteli.

„Pirkėjų krepšelyje vyrauja sezoninės daržovės, ypač šakniavaisiai, kurie ne tik maistingi, bet ir yra vienas ekonomiškiausių pasirinkimų šiuo sezonu. Pastaraisiais mėnesiais žmonės daugiausiai perka bulves, kopūstus, morkas, svogūnus. Žiemą itin populiarūs rauginti kopūstai. Taip pat pastebime, jog vis daugiau vartotojų atkreipia dėmesį ir į žalumynus“, – teigia A. Petraitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)