Augalinio pieno gamyba pasaulyje siekia amžius, tačiau šis produktas masinio visuomenės susidomėjimo susilaukia tik dabar. To priežastys gali būti įvairios, tačiau akivaizdu, jog augalinis pienas šiuolaikinei visuomenei tampa įprastas kasdienis maisto produktas.
Migdolų pienas
© Fotolia nuotr.

Dėl augalinės kilmės ir tekstūros, šis gėrimas naudojamas kaip pieno pakaitalas: iš jo gaminami augaliniai pieno produktai, jis naudojamas kaip valgių sudėtinė dalis. Lietuvoje nuo seno kasmet gaminamas aguonų pienas laikomas tradiciniu nacionaliniu Kūčių valgiu.

„Augalinį pieną paprasta pasigaminti namuose, jis yra įvairiausių rūšių: riešutų, sėklų, kruopų. Jo gamyba nereikalauja specialių įgūdžių ar įmantrios technikos, – pasakoja „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.

Šviežiai pagamintas pienas galioja apie tris dienas, jo maistinė vertė priklauso nuo produktų, iš kurių jis pagamintas. Pramoniniu būdu gaminamas augalinis pienas galioja daug ilgiau, kadangi yra kitaip apdorojamas, į jo sudėtį dedamos papildomos medžiagos. Natūralu, jog toks pienas yra mažiau vertingas maistiniu aspektu“.

„Augalinis pienas taip vadinamas tik dėl to, kad yra skirtas pakeisti pieną tekstūros atžvilgiu. Iš esmės šie produktai nesulyginami – skiriasi jų maistinės medžiagos, sudėtis, – aiškina V. Kurpienė. – Gyvūninis pienas neutralizuoja skrandžio rūgštį, apsunkina virškinimą, todėl po valgio derėtų jo vengti. Lietuviai mėgsta balinti kavą pienu, todėl šiuo atveju augalinis pienas yra sveikesnis pasirinkimas.“

Perkant pramoniniu būdu gamintą augalinį pieną, V.Kurpienė pataria atkreipti dėmesį į produkto aprašymą: „Neretai gamintojai augalinį pieną papildo pridėtiniais riebalais, nenatūraliomis medžiagomis. Pavyzdžiui, sojų pienas savaime gan beskonis, todėl dažnai saldinamas cukrumi, kurio kiekis produkte gali siekti iki 10 procentų.“

Kaip pasigaminti augalinį pieną:

Nuplaukite riešutus, sėklas ar kruopas.
Išmirkykite vieną stiklinę nuplautų riešutų, sėklų ar kruopų.
Po mirkymo nuskalaukite ir trintuvėje susmulkiname su keturiomis stiklinėmis vandens.
Gerai nukoškite (geriausia per marlę).

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Policija tapo draudimo kainų įkaite: nebeįperka „Kasko“, automobilius remontuos pati (200)

Kelis kartus išaugę automobilių draudimo įkainiai galvos skausmu tapo ne tik eiliniams Lietuvos...

Buvęs KGB karininkas: Rusijoje – didžiulės paranojos ženklai 2,3 mln. rusų – „stop sąrašuose“ (10)

Kremlius vis labiau ir labiau milijonams rusų apsunkina galimybes išvykti į kitas šalis. Ypač...

Miestelis, kur Žolinės atlaidai – svarbiau nei Naujieji (84)

Nė dviejų tūkstančių gyventojų neturinti Krekenava rugpjūčio 15 dieną pasikeičia...

Amžius – svarbus rodiklis imant būsto paskolą (118)

Jei esate vyresnio amžiaus ir norite pasiimti paskolą, bankai jos gali ir nesuteikti.

Sukate galvą, kuo nustebinti svečius? Metas išbandyti sūrių lentą, kuriai neatsispirs nė vienas deriniai ir pagardai (3)

Ar prie vyno, ar prie vyro, ar prie draugų, ar prie šeimos narių visuomet tiks puiki sūrių...

Dermatologės patarimai: kaip prižiūrėti vietas, kurios pirmiausia išduoda amžių (11)

Kad ir kaip atsakingai prisižiūrėtumėte, kai kurios kūno vietos dažnai vis tiek išduoda...

5 patarimai, kaip net sunkiausią dieną atrodyti stilingai (3)

Jau daug metų sukuosi mados ir stiliaus pasaulyje. Per tuos metus vienas dalykas tapo aiškus,...

Vilniaus centre eismą stabdė Pauliaus Aršausko „Lamborghini“: situacija – verta kino filmo (18)

Žolinių išvakarėse, antradienį, Vilniaus centre buriavosi šimtai pasilinksminti nusiteikusių...

Pajuokauti sumanę Laisvės alėją rekonstruojantys darbininkai netikėtai pateko į kadrą (203)

Karštą vasaros dieną rekonstruojamoje kauniečių pamėgtos Laisvės alėjos dalyje vyko...

60-metė Audronė Bunikienė sveria vos 54 kilogramus – griežčiausias kritikas yra ji pati (115)

Artimieji, bičiuliai ar klientai, išvydę dizainerės Audronės Bunikienės nuotraukas...