aA
Augalinio pieno gamyba pasaulyje siekia amžius, tačiau šis produktas masinio visuomenės susidomėjimo susilaukia tik dabar. To priežastys gali būti įvairios, tačiau akivaizdu, jog augalinis pienas šiuolaikinei visuomenei tampa įprastas kasdienis maisto produktas.
Migdolų pienas
© Fotolia nuotr.

Dėl augalinės kilmės ir tekstūros, šis gėrimas naudojamas kaip pieno pakaitalas: iš jo gaminami augaliniai pieno produktai, jis naudojamas kaip valgių sudėtinė dalis. Lietuvoje nuo seno kasmet gaminamas aguonų pienas laikomas tradiciniu nacionaliniu Kūčių valgiu.

„Augalinį pieną paprasta pasigaminti namuose, jis yra įvairiausių rūšių: riešutų, sėklų, kruopų. Jo gamyba nereikalauja specialių įgūdžių ar įmantrios technikos, – pasakoja „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.

Šviežiai pagamintas pienas galioja apie tris dienas, jo maistinė vertė priklauso nuo produktų, iš kurių jis pagamintas. Pramoniniu būdu gaminamas augalinis pienas galioja daug ilgiau, kadangi yra kitaip apdorojamas, į jo sudėtį dedamos papildomos medžiagos. Natūralu, jog toks pienas yra mažiau vertingas maistiniu aspektu“.

„Augalinis pienas taip vadinamas tik dėl to, kad yra skirtas pakeisti pieną tekstūros atžvilgiu. Iš esmės šie produktai nesulyginami – skiriasi jų maistinės medžiagos, sudėtis, – aiškina V. Kurpienė. – Gyvūninis pienas neutralizuoja skrandžio rūgštį, apsunkina virškinimą, todėl po valgio derėtų jo vengti. Lietuviai mėgsta balinti kavą pienu, todėl šiuo atveju augalinis pienas yra sveikesnis pasirinkimas.“

Perkant pramoniniu būdu gamintą augalinį pieną, V.Kurpienė pataria atkreipti dėmesį į produkto aprašymą: „Neretai gamintojai augalinį pieną papildo pridėtiniais riebalais, nenatūraliomis medžiagomis. Pavyzdžiui, sojų pienas savaime gan beskonis, todėl dažnai saldinamas cukrumi, kurio kiekis produkte gali siekti iki 10 procentų.“

Kaip pasigaminti augalinį pieną:

Nuplaukite riešutus, sėklas ar kruopas.
Išmirkykite vieną stiklinę nuplautų riešutų, sėklų ar kruopų.
Po mirkymo nuskalaukite ir trintuvėje susmulkiname su keturiomis stiklinėmis vandens.
Gerai nukoškite (geriausia per marlę).

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Audringas savaitgalis Kijeve: vietos, dėl kurių čia keliauja tūkstančiai lietuvių (34)

Tūkstančiai lietuvių keliaują į Ukrainos sostinę ieškodami ten pigių pramogų, restoranų ir...

Kitokios šventės: Kūčių į restoraną su visa šeima, tradiciniai patiekalai – išsinešimui (38)

Dvylikos patiekalų vakarienė – iššūkis net ir patyrusiam šeimininkui. Šio Kalėdų...

Klausiamas dėl pažymų Skvernelis įkando Grybauskaitei, konservatoriams ir prisiminė dešimtmečio įvykius (793)

Klausiamas dėl mįslingo kreipimosi į specialiąsias tarnybas ir pareiškimų apie galimą Kremliaus...

Tėvas feisbuke šaukiasi pagalbos: paviešino 5-metės dukros prisipažinimą, kad ją muša patėvis (65)

Feisbuke tėvas paviešino įrašą, kuriame jo penkiametė dukra pasakoja, kad prieš ją smurtauja...

Evelina Anusauskaitė-Young: man sakė, kad su tokia figūra niekada nebūsiu popmuzikos atlikėja (50)

Lietuvą Evelina Anusauskaitė-Young paliko prieš penkerius metus, tačiau susidomėjimas ja, regis,...

Močiutės receptas: parodė, kaip pasigaminti pačius skaniausius žemaičių blynus video receptas (5)

Kas geriau moka pagaminti žemaičių blynus nei tikra žemaitė močiutė ? Jei paklausysite jos,...

Unikauskas apie vėžį: kas jį sukelia, o kas tėra mitai (38)

Užsikrėtus žmogaus papilomos virusu , padidėja rizika susirgti vėžiu, LRT TELEVIZIJOS laidoje...

Santykių ekspertas pataria: laukiuosi kūdikio nuo smurtaujančio vyro

Sveiki, esu 24-erių mergina. Sutikau keleriais metais vyresni vyrą, netrukus apsigyvenome kartu....

JAV suimta numanoma Rusijos slaptoji agentė Butina prisipažino (51)

Rusijos pilietė Marija Butina , Jungtinių Valstijų įtariama esant Maskvos vyriausybės slaptąja...