Dėl augalinės kilmės ir tekstūros, šis gėrimas naudojamas kaip pieno pakaitalas: iš jo gaminami augaliniai pieno produktai, jis naudojamas kaip valgių sudėtinė dalis. Lietuvoje nuo seno kasmet gaminamas aguonų pienas laikomas tradiciniu nacionaliniu Kūčių valgiu.

„Augalinį pieną paprasta pasigaminti namuose, jis yra įvairiausių rūšių: riešutų, sėklų, kruopų. Jo gamyba nereikalauja specialių įgūdžių ar įmantrios technikos, – pasakoja „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.

Šviežiai pagamintas pienas galioja apie tris dienas, jo maistinė vertė priklauso nuo produktų, iš kurių jis pagamintas. Pramoniniu būdu gaminamas augalinis pienas galioja daug ilgiau, kadangi yra kitaip apdorojamas, į jo sudėtį dedamos papildomos medžiagos. Natūralu, jog toks pienas yra mažiau vertingas maistiniu aspektu“.

„Augalinis pienas taip vadinamas tik dėl to, kad yra skirtas pakeisti pieną tekstūros atžvilgiu. Iš esmės šie produktai nesulyginami – skiriasi jų maistinės medžiagos, sudėtis, – aiškina V. Kurpienė. – Gyvūninis pienas neutralizuoja skrandžio rūgštį, apsunkina virškinimą, todėl po valgio derėtų jo vengti. Lietuviai mėgsta balinti kavą pienu, todėl šiuo atveju augalinis pienas yra sveikesnis pasirinkimas.“

Perkant pramoniniu būdu gamintą augalinį pieną, V.Kurpienė pataria atkreipti dėmesį į produkto aprašymą: „Neretai gamintojai augalinį pieną papildo pridėtiniais riebalais, nenatūraliomis medžiagomis. Pavyzdžiui, sojų pienas savaime gan beskonis, todėl dažnai saldinamas cukrumi, kurio kiekis produkte gali siekti iki 10 procentų.“

Kaip pasigaminti augalinį pieną:

Nuplaukite riešutus, sėklas ar kruopas.
Išmirkykite vieną stiklinę nuplautų riešutų, sėklų ar kruopų.
Po mirkymo nuskalaukite ir trintuvėje susmulkiname su keturiomis stiklinėmis vandens.
Gerai nukoškite (geriausia per marlę).