Tel Avivo universiteto mokslininkai nustatė, kad pusryčiai su desertu, kurių vertė yra 600 kalorijų ir kuriuose yra riebalų, baltymų ir angliavandenių, gali padėti žmonėms numesti daugiau svorio, o numetus jį išlaikyti.

Pasak profesorės Danielos Jakubowicz, smaližiauti reikia rytais, kai medžiagų apykaita yra aktyviausia ir mes turime galimybę per dieną išeikvoti suvartotas kalorijas.

Ji teigė, kad bandymas visiškai atsisakyti saldumynų bėgant laikui gali sukelti psichologinę priklausomybę nuo šio maisto. Kad taip neatsitiktų, saldumynais reikėtų pasilepinti per pusryčius.

32 savaites trukęs tyrimas parodė, kad dalyviai, kurie pusryčiams valgė ir desertą – sausainius, pyragą ar šokoladą – numetė vidutiniškai 18 kg daugiau nei tie, kurie saldumynų vengė. Be to, jie šį svorį ilgiau išlaikė.

Pusryčiai suteikia energijos visai dienai, pagerina smegenų funkciją ir suaktyvina medžiagų apykaitą, todėl juos būtina valgyti tiems, kas nori numesti svorio ir jo nebepriaugti.

D. Jakubowitcz taip pat sakė, kad pusryčiai padeda kontroliuoti alkio hormoną greliną. Šio hormono lygiai padidėja prieš kiekvieną valgymą, bet efektyviausiai juos sumažina pusryčiai.

Tyrėjai tikėjosi nustatyti, ar valgymo laikas ir maisto sudėtis turės įtakos trumpalaikiam ir ilgalaikiam svorio kritimui. O gal viskas priklauso nuo kalorijų?

Tyrime dalyvavo 193 nutukę, cukralige nesergantys suaugę žmonės. Jie buvo padalinti į dvi grupes ir turėjo laikytis tiek pat kalorijų turinčios dietos; vyrai suvartodavo 1600, moterys – 1400 kalorijų per parą.

Tačiau pirmajai grupei buvo skirta mažai angliavandenių turinti dieta, kurią sudarė 300 kcal vertės pusryčiai, o antrosios grupės dalyviai kasdien valgydavo daug baltymų ir angliavandenių turinčius 600 kcal vertės pusryčius, į kuriuos buvo įtrauktas ir desertas (pavyzdžiui, šokoladas).

Tyrimui įpusėjus abiejų grupių dalyviai buvo numetę maždaug po 15 kg. Tačiau antrosios tyrimų dalies rezultatai labai smarkiai skyrėsi. Paaiškėjo, kad dalyviai, kurie vartojo mažiau angliavandenių, susigrąžino po 10 kg, o dalyviai, kurie valgė gausesnius pusryčius, numetė dar po 8 kg.

Kitaip tariant, žmonės, kurie valgė 600 kcal vertės pusryčius, numetė vidutiniškai po 18 kg daugiau nei tie, kurių pusryčiai sudarė 300 kcal.

Pasak profesorės D. Jakubowicz, didžiausias iššūkis yra išlaikyti numestą svorį. Ji teigia, kad kaloringesni pusryčiai yra logiškas sprendimas, nes jie ne tik teigiamai veikia organizmo funkcionavimą, bet ir sumažina norą smaližiauti.

Labai griežtos dietos, kurių laikantis draudžiama valgyti desertus ir angliavandenius, iš pradžių būna veiksmingos, bet po kurio laiko žmonės tampa nebepajėgūs atsispirti pagundoms, nustoja laikytis plano ir priauga tai, ką buvo numetę.

D. Jakubowicz sakė, kad nors dalyviai kasdien suvartodavo po tiek pat kalorijų, „tie, kas valgė mažai angliavandenių turintį maistą, jautėsi alkanesni“. Jie labiau norėjo cukraus ir angliavandenių, o galiausiai neišlaikė ir nukrypo nuo plano.

„Tuo tarpu tie, kas pusryčiams valgė desertą, apie saldumynus likusią dienos dalį negalvojo arba galvojo mažiau“, - sakė D. Jakubowicz.

Tyrėjai padarė išvadą, kad siekiant sulieknėti geriau leisti sau truputį pasmaližiauti, o ne visiškai atsisakyti mėgstamo maisto. Tam, kad dieta taptų gyvenimo būdu, ji turi būti realistiška.