aA
Vasara mus itin dosniai apdovanoja ryškiaspalviais gėlių žiedais. Našlaitės, raktažolės, gvazdikai – tai tik keletas gėlių pavadinimų, kurios mus džiugina šiltuoju metų laiku.
Rožių žiedlapių džemas
© Shutterstock nuotr.

Džiugina mūsų akis, tačiau ar susimąstėte, kad gėlių žiedai gali džiuginti ne tik akis, bet ir skrandį? Kokios gėlės yra valgomos, naudojamos maisto puošyboje, ar jas tikrai galima suvalgyti?

Kokias gėles galima valgyti?

Valgomose gėlėse yra daug vitaminų, flavonoidų, karotinoidų ir kitų antioksidantų. Gal todėl senovėje žmonės drąsiai valgydavo tam tikros rūšies gėles. Pavyzdžiui, senovės graikai valgė gvazdikus ir medetkas. O lietuviai? Kurias gėles lietuviai galėtų naudoti ne tik maisto puošybai, bet ir paskaninti jų žiedais salotas?

Rožės yra nuo seno naudojamos kvepalų ar rožių aliejaus gamybai. Tačiau ar žinojote, jog šių nuostabių gėlių žiedai lygiai taip pat gali būti naudojami ir maisto gamybai bei papuošimui? Štai rožių žiedlapiai gali būti puikiai vartojami įvairiems desertams, marmeladui, rožių actui. Iš rožių žiedų gali būti gaminami sausų gėlių ir prieskonių mišiniai. Valgomos yra visos rožių rūšys: tiek laukinės, tiek kultūrinės.

Pelargonijos puošia ne tik mūsų namų kiemus ar balkonus, jos puikiai tinka ir puošybai maisto gaminime. Žinoma, kad yra apie 50 rūšių pelargonijų, o štai malonioji pelargonija yra nuostabaus kvapo ir skonio, kuris yra kiek rūgštokas ir panašus į citrinos. Pelargonijos lapelius taip pat galima vartoti arbatai, pyragaičiams ar desertui.

Garždeniai yra tikros pievų gėlės, kurios žydi pavasarį ir ankstyvą vasarą. Jų žiedus galite drąsiai skanauti, paskaninti jais salotas.

Gvazdikai valgomi ne tik mūsuose, bet ir kitose kultūrose. Šios ryškiai geltonos gėlės išsiskiria savitu skoniu, kuris gali pagardinti desertą, salotas ar gėrimus. Tiesa, reikėtų žinoti, kad vartojami yra tik vainiklapiai.

Raktažolės žiedeliai gali atstoti saldainius, mat jų skonis saldus, o keletas raktažolių žiedų gali suteikti labai įdomų, savotišką skonį salotoms.

Nuodingos gėlės

Jei vis dėlto nusprendėte savo maisto gaminius papuošti gėlių žiedais, rinkite tik jums gerai žinomų valgomų rūšių gėlės.

Jokiais būdais neskinkite nuodingų gėlių, tokių kaip aitrieji vėdrynai ar baltažiedės plukės, krokai, šunvyšnės ar net gražiosios pakalnutės. Kiekvieną kartą dedant gėlę į maistą arba ja puošiant savo maisto gaminius, būkite tikri, kad ji yra nenuodinga ir nepakenks jūsų sveikatai.

Palepinkite save ir artimuosius.

Kepti cukinijų žiedai ir aromatinga vasaros arbata

Argi ne nuostabu yra matyti, kaip gražus geltonas žydintis cukinijos žiedas gali virsti tikru patiekalu ir nustebinti ne vieną šeimos narį ar svečią. Pasigaminkite keptų cukinijų žiedų.

Jums prireiks:

5 cukinijos žiedų
1 kiaušinio
1 šaukšto miltų
žiupsnelio druskos
50 ml. vandens
Šaukšto aliejaus (kepimui)

Suplakite skystą tešlą iš kiaušinio, miltų bei vandens. Įberkite žiupsnelį druskos. Šioje tešloje pamirkykite cukinijos žiedus ir kepkite keptuvėje ant įkaitusio aliejaus kelias minutes iš abiejų pusių, ant silpnos temperatūros, kol gražiai apskrus. Kai žiedeliai bus iškepti, išimkite juos ir nusausinkite aliejaus perteklių su virtuvinių rankšluosčiu.

Vasaros arbata iš žiedų

Jums prireiks:

Įvairių gėlių žiedų (rožės, gvazdikai, pelargonijos ir kt.)
Mėtos lapelių
Įvairių uogų (braškės, avietės ir kt. )
500 ml vandens
1 šaukštas medaus

Nusibodo rytais geriama kava? Kavą galime puikiai pakeisti aromatinga vasaros arbata, kurios nesunkiai galima pasigaminti iš įvairių valgomų gėlių žiedų bei kitų vasaros gėrybių.

Tereikia į ąsotį pridėti įvairių valgomų gėlių žiedų, mėtos lapelių, uogų ar vaisių, visa tai užpilti šiltu vandeniu, įdėti šaukštą medaus, išmaišyti. Ir štai – tikrų tikriausia vasaros arbata. Labai natūrali ir be jokių konservantų. Skanaus!

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Akušerių asociacijos pirmininkė apie tragiškai pasibaigusį gimdymą namuose: niekas nepareiškė noro tuo užsiimti (5)

Praėjusį ketvirtadienį Lietuvą apskriejo žinia, kad paryčiais vykęs gimdymas namuose baigėsi...

Už KET pažeidimą iš karto baudą sumokėjusi kaunietė pateko į nepavydėtiną istoriją (119)

Kelių eismo taisykles (KET) pažeidusi, dėl padaryto pažeidimo kaltę pripažinusi ir dėl to...

Trisdešimt metų dirbantis istorijos mokytojas: su baime laukiu pensijos mokytojai derybas tęs trečiadienį  (12)

Trisdešimt metų istorijos mokytoju dirbantis vyras prisipažįsta su nerimu laukiąs pensijos. Jei...

Nespėję į apsisprendimo dėl pensijos traukinį maldauja dar vienos galimybės (45)

Daugiau nei 500 gyventojų prašymus atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime pateikė pavėluotai,...

Nausėdos dekrete – galimybė Skverneliui gauti nedarbingumą iki spalio (47)

Prezidentas Gitanas Nausėda sudarė galimybę premjerui Sauliui Skverneliui dėl sveikatos...

Didžiausi atlyginimai liepą: viena įmonė darbuotojams mokėjo beveik 50 tūkst. eurų (10)

Naujausi „Sodros“ duomenys rodo didžiausius liepos mėnesio Lietuvos įmonių atlyginimų...

Per kratas tabore aptiko prabangiausią socialinį būstą Lietuvoje (86)

Tabore dėl narkotikų kratas atlikę pareigūnai buvo nustebinti prabanga bute. Jis apstatytas...

Vilniaus centre atidaroma nauja miestiečiams atvira erdvė (4)

Sostinės Gedimino prospekte , netoli Lukiškių aikštės , rugpjūčio 26–28 dienomis...

Nusikaltimai trijuose apsnūdusiuose Prancūzijos kaimeliuose verčia policininkus kraipyti galvas (2)

Provanso regione pietryčių Prancūzijoje liepą ir rugpjūtį iš trijų apsnūdusių kaimelių buvo...

Nesijaučiate stilingi? Ekspertė patarė, kaip pradėti rengtis geriau

„Pagal rūbą sutinka, pagal protą išlydi“ – visiems žinomas posakis. Kodėl įvaizdis mūsų...