aA
Nepriklausomai nuo metų laiko, organizmui visuomet reikia vitaminų. Geriausias būdas jų gauti – valgyti šviežius vaisius ir uogas. O gaivios vaisių salotos bus skanus ir sveikas desertas.
© Shutterstock nuotr.

Sultys neatstoja vaisių

Dietologai rekomenduoja vaisius valgyti 4-5 kartus per dieną. Sultys nėra geras pasirinkimas, nes jose nėra vaisius sudarančių balastinių medžiagų, kurios stimuliuoja virškinimą ir neleidžia skrandžio bei žarnyno trakte formuotis augliams. Be to, spaudžiant sultis praktiškai nepaliečiama arčiausiai luobelės esanti vaisiaus dalis, kurioje yra daugiausiai vitaminų.

Norėdami kuo daugiau naudos iš vaisių salotų, būtina jas valgyti tinkamu metu. Tai - puikus pasirinkimas priešpiečiams arba pusryčiams. Jei tokias salotas valgote pusryčiams, įdėkite šiek tiek varškės, pasukų ar jogurto. Tokiu būdu žymiai ilgiau jausitės sotūs. Svarbu maišyti ne daugiau kaip trijų rūšių vaisius. Taip pat patartina laikytis taisyklės – saldžius maišyti su saldžiais, o rūgščius – su rūgščiais. Tada organizmui bus lengviau virškinti.

Malonus būdas lieknėti

Vaisių salotos gausios naudingų vitaminų ir mineralų, kurie žmogaus organizmui reikalingi kaip oras. Dietinės vaisių salotos puikiai valo žarnyną dėl jose esančių skaidulinių medžiagų. Vaisius galima apipilti jogurtu arba citrinos sultimis. Taip pat galima įberti tokių kvapnių uogų kaip avietės ar mėlynės. Reikia pasinaudoti artėjančiu sezonu, nes šaldytos uogos nebeturi vitaminų.

Jeigu siekiate sumažinti svorį, į salotas dėkite greipfrutus, ananasus ir kivius. Visi citrusiniai vaisiai gerina medžiagų apykaitą, todėl padeda mesti svorį. Jeigu rūpinatės figūra, nepatartina valgyti bananų ir vynuogių, kadangi jie turi daugiau kalorijų. Vaisių salotos – vienas maloniausių ir paprasčiausių būdų lieknėti ir palaikyti sveiką gyvenimo būdą. Nepatartina ir piktnaudžiauti tokiomis salotomis, nes gali pūsti pilvą.

Komentaras
Mitybos specialistė Vaida Kurpienė:

- Vaisių salotos yra tikrai geriau negu trintas vaisių kokteilis arba sultys. Prie salotų puikiai dera salierų lapkočiai, skonio prideda špinatai ir braškės. Jeigu norisi sočiau, salotas galima apibarstyti traiškytais riešutais: anakardžiais, graikiniais ar lazdyno. Galima užberti nekepintų kanapių sėklų, kurios turi riešutų prieskonį. Žaliavagiai turi vaisių derinimo taisykles. Bet nemanau, kad dėl to reikėtų sukti galvą. Aišku, žmonės yra skirtingi – vieni jaučiasi geriau, kai valgo vaisius atskirai.

Nelabai dera saldūs vaisiai su rūgščiais, kadangi pastaruosiuose yra tam tikrų medžiagų, kurios sunaikina geras medžiagas saldžiuose vaisiuose. Bet rūgščių laukinių uogų žmogus nesuvalgys daugiau nei mažą saujelę. Kur kas geriau rūgščias uogas sumaišyti su saldžiais vaisiais negu jas apiberti cukrumi. Laukinėse uogose yra labai daug antioksidantų, kurių žmogaus augintos uogos ar vaisiai turi mažiau. Jas būtina valgyti sezono metu. Uogas galima ir užsišaldyti, nors vitamino C ten nebeliks, bet kiti antioksidantai išliks.

Siūlau vaisių salotas valgyti priešpiečiams. Jeigu uogas ir sezoninius vaisius renkatės pusryčiams, tada pietums rekomenduočiau grūdinius, ankštinius patiekalus – tokius, kuriuose būtų daugiau sudėtingų angliavandenių, suteikiančių energijos. Po pietų valgyti vaisius – nerekomenduotina. Skrandis suvirškins, bet gali pūsti pilvą. Jeigu pavalgius dar norisi saldaus maisto, tikėtina, kad blogai sukramtėte arba persivalgėte.

Receptai

Citrusinių vaisių salotos su grietininiu aguonų padažu

Reikės:

apelsinų,
greipfrutų,
žaliųjų citrinų,
šviežių petražolių lapelių,
askaloninių česnakų.

Padažui:

1/4 stiklinės grietinės,
1 šaukštelio tarkuotos citrinų žievelės,
2 šaukštų šviežiai išspaustų citrinų sulčių,
2 šaukštų klevų sirupo,
1 šaukštelio aguonų.

Vaisius nulupti aštriu peiliu, nupjaunant žievę ir kartųjį baltą požievį. Supjaustyti skiltelėmis, pašalinant tarp skiltelių esančias odeles. Česnakus nulupti ir supjaustyti plonais žiedais. Petražolių lapelius nuskabyti nuo kotelių. Nedideliame dubenėlyje sumaišyti padažui skirtus ingredientus. Vaisių skilteles sudėti į lėkštę. Suberti petražoles ir česnakų žiedus. Atsargiai išmaišyti. Salotas apšlakstyti padažu ir tuoj pat patiekti. Skanaus!

Saldžiosios vaisių salotos

Reikės:

1 ananaso,
salotų lapelių,
2 obuolių,
2 bananai,
200 g vynuogių,
1 šakelės mėtų,
1 šaukšto cukraus,
100 ml grietinėlės.

Nuplautą ir nusausintą ananasą su visa žalia uodegėle perpjauti perpus. Specialiu šaukštuku (jei neturite, išskobtą minkštimą pjaustyti nedideliais kubeliais) iš abiejų puselių išimti minkštimą. Pusę rutuliukų galima panaudoti kitiems patiekalams, nes salotoms viso ananaso per daug. Salotas nuplauti, gerai nusausinti ir suplėšyti. Iš pusės citrinos išspausti sultis.

Nuluptus obuolius supjaustyti ir pašlakstyti citrinos sultimis. Supjaustyti ir bananus. Iš pusės apelsino išspausti sultis, likusius nulupus supjaustyti gabaliukais. Jei vynuogės labai didelės, į salotas dėti perpjautas perpus. Dubenyje sumaišyti vaisius su salotų lapeliais ir išdėti į ananaso puseles. Grietinėlę išplakti su cukrumi ir apelsino sultimis, sudėti plakikliu sutrintus mėtų lapelius, atsargiai išmaišyti ir užpilti ant salotų. Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ekspertai: kai kurie mokesčių pakeitimai verčia gūžčioti pečiais, bet statistikoje aplenksime estus (143)

Valstybės biudžetą priėmusi valdžia žada, kad 2019–ieji bus dosnūs visiems dirbantiesiems,...

Sulaikytas buvęs prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderis Ivanovas papildyta (515)

Vilniuje antradienį sulaikytas Rusijos pilietis Valerijus Ivanovas, BNS patvirtino Generalinės...

Už butus viename lankomiausių Europos miestų – juokingos sumos: juos šluoja už grašius (193)

Dabar skelbimų portaluose gausu ne tik nekilnojamojo turto pasiūlymų Lietuvoje, bet ir užsienyje....

Orai bus nenuobodūs (5)

Didžioji sniego banga iš Lietuvos jau pasitraukė. Trečiadienio dieną orai išliks debesuoti,...

Ultimatumas Lietuvai: nesusipratimų virtinė ir keistos pasekmės sugriovė seną mitą (517)

Šimtmečius gyveno kaip vyras su žmona. Buvo visko – ir barnių, ir susitaikymų. Tačiau staiga...

Stambule – emocijų pliūpsnis: Zavacką raminę teisėjai ir audringas Maksvyčio moralas rūbinėje specialiai DELFI iš Stambulo (4)

„Šansų buvo, o jais nepasinaudojome“, – apmaudo po rungtynių Stambule neslėpė...

Karolinos Liukaitytės vyras susidūrė su rimtais nemalonumais: verslininkas nuteistas dėl milijoninės aferos (285)

Antradienį Generalinė prokuratūra paviešino informaciją apie laisvės atėmimo bausmę, kuri...

Šioje išparduotuvėje apsiperka net žinomos moterys, bet stilistės verdiktas – negailestingas (75)

Pastaraisiais metais miesto pakraščiuose viena po kitos duris atveria įspūdingų gabaritų...

Metus negrąžinto vaiko skandale – dar ne pabaiga: moters liudijimai pasikeitė žaibiškai (173)

Septynis vaikus pagimdžiusiai, bet ne visus auginančiai teko atverti teismo duris. Moteris...

Dramatiškoje atomazgoje „Fenerbahče“ įveikė visas rungtynes pirmavusią CSKA ekipą (19)

Dviejų Eurolygos milžinų akistatoje antradienį Stambulo „ Fenerbahče “ (12/1) komanda tik...