Vario funkcijos organizme

Buvo laikai, kai žmonės masiškai pirkdavo varines monetas ir bandė jomis gydyti įvairiausias negalias – nuo padidėjusio kraujospūdžio iki kaulų nykimo. Ar jiems toks gydymas kaip nors padėdavo? – Niekas nežino. Kur kas svarbiau pagalvoti apie varį, kuris yra mūsų organizmo viduje.

Organizmas labai tiksliai reguliuoja vario kiekį: jo perteklių aktyviai šalina,o esant trūkumui – taupo. Tokio tikslumo priežastis – vario mūsų organizme yra labai mažai, mes neturime jo atsargų, todėl šio elemento stoka nedelsiant paveiktų daugelį procesų. O procesai, kuriems reikalingas varis patys svarbiausi. Pavyzdžiui, varis kartu su geležimi dalyvauja gaminant eritrocitus (raudonuosius kraujo kūnelius) .

Varis – labai svarbus pagrindinio baltymo kolageno komponentas. Kitaip sakant, jis dalyvauja kuriant tinklelį iš elastino ir kolageno skaidulų. Nuo šio tinklelio būklės priklauso mūsų odos bei kitų audinių tamprumas ir tvirtumas.

Dar viena svarbi vario funkcija – dalyvavimas odos ir plaukų pigmentų sintezėje. Kai gulite paplūdimyje, organizmas itin aktyviai gamina pigmentą melaniną, kuris apsaugo nuo kenksmingo saulės spindulių poveikio. Tai vadinama įdegiu. Odos plotas yra didžiulis, todėl šiai apsaugai reikalingas didelis vario kiekis organizme.

Viena iš dažniausiai pasitaikančių krizinių situacijų – deginimasis ir badavimas ar griežta dieta vienu metu.

Badaujant, ypač stingant baltymų, organizme ima trūkti vario. Todėl įdegis gali apskritai neatsirasti arba šis procesas bus lėtesnis. O gilesni odos audinių pažeidimai gali būti neišgydomi. Šie pažeidimai (dar vadinami fotosenėjimu) sukelia priešlaikinį odos nukarimą ir raukšlių atsiradimą. Todėl ypač pilnavertė mityba labai svarbi net vasarą, kai valgyti lyg ir nelabai norisi.

Galiausiai varis – svarbi kaulinio audinio sudedamoji dalis. Dėl to aktyvaus augimo periodais, moterims nėštumo metu bei patiriant įvairius „ištvermės išbandymus“, varis naudojamas itin greitai. Toks padidėjęs eikvojimas turi būti kompensuojamas sveika mityba su pakankamu gyvulinių baltymų kiekiu.

Kaip gaunamas varis?

Organizmas sugeba reguliuoti vario įsisavinimą. Kai šio elemento organizmui reikia daugiau, tai jo ir iš maisto įsisavinama daugiau. Bet maistu, kuriame gausu vario, turite pasirūpinti jūs. Kai mityba skurdi ir nevisavertė, joks mechanizmas nepadės.

Vario gausu jautienos kepenyse. Jeigu jų nemėgstate, teks pasikliauti jūros produktais, ypač vėžiagyviais. Kitas geras vario šaltinis yra riešutai ir saulėgrąžos. Jei iš šimto gramų krabų mėsos gausite 2- jų parų vario normą, o iš šimto gramų jautienos kepenų – pusantros paros vario normą, tai valytų anakardžių riešutų teks suvalgyti visą stiklinę. Turbūt galvojate, kad tai lengva ir malonu. Bet net ir pusės to kiekio nesuvalgę, tikriausiai pakeisite savo nuomonę ir jau tikrai nenorėsite taip maitintis kiekvieną dieną.

Geriausia būtų dienos vario normą gauti dalimis iš skirtingų produktų: mėsos ir grybų, džiovintų abrikosų ir slyvų, pupų ir bananų ar pan.

Kitaip sakant, būtina normaliai maitintis – įvairiai ir sveikai. O jūs kaip manėte? Tvirti kaulai, tampri oda, gražūs plaukai ir elastingos kraujagyslės savaime neatsiranda.

Kaip neiššvaistyti savo vario

• Alkoholis aktyviai šalina varį iš organizmo. Netgi geriant tik alų, vario reikia žymiai daugiau. Turbūt ne veltui, gerdami alų mėgstame užkąsti vėžių ir krevečių, o kartu su vynais tiekiama austrės bei midijos.

• Didelis fruktozės (vaisių cukraus) kiekis racione taip pat gali sukelti vario stoką. Todėl dietologai pataria valgyti vaisius ir gerti vaisių sultis ne tik pietaujant . Sulėtinti vario įsisavinimą taip pat gali kiaušinių tryniai ir didelės vitamino C dozės.

• Vario įsisavinimą gali mažinti geležis. Jei vartojate geležies preparatus, nuolat stebėkite, kad nepradėtų trūkti vario. Geriausia, pasitarus su gydytoju, geležies preparatus vartoti su pertraukomis, kad organizmas galėtų susigrąžinti būtiną vario kiekį.

• Produktus, kuriuose didelis vario kiekis, reikėtų valgyti be duonos, o geriausia – vienus. Vaisiuose ir daržovėse esantys fitatai gali su variu bei kitais metalais sudaryti kompleksinius junginius ir taip juos šalinti ir organizmo.

Ne pietų patiekalai

Pietūs, kuriuose pagrindiniu smuiku groja krabai, kepenėlės ir krevetės, gali atrodyti neįprasti. Bet jei krabus įmaišysite į salotas, kepenėles patieksite su garnyru ir iškepsite riešutų pyragą –pietūs bus nuostabūs, bet ne tokie „variniai“. Pradings didžioji šio vertingo elemento dalis, ypač jei valgydami gersite vaisių sultis, kompotą ar alų.

Štai dėl ko neverta stengtis ruošti pietų, „persotintų“ variu. Geriau prisikraukite didelį indą krevečių ir gardžiai jas suvalgykite . Arba patogiai įsitaisiusi krėsle, skaitydama gerą knygą ir kramsnodama silpnai apkepintus riešutus ne tik patirsite malonumą – bet ir gausite gerą vario dozę.

Patiekalai, kuriuose vario daugiausia:
(miligramais porcijoje)

Virta krabų mėsa (85 g) – 4
Keptos jautienos kepenys (100g) – 3
Kepinti anakardžių riešutai (1/4 stiklinės) – 0,8
Kepintos saulėgrąžų sėklos (1/4 stiklinės) – 0,6
Kepintos sezamų sėklos (1 valg. š.) – 0,4
Kepinti žemės riešutai (1/4 stiklinės) – 0,4
Graikiniai riešutai (1/4 stiklinės) – 0,3
Rupaus malimo miltai (1/2 stiklinės) – 0,3
Džiovintos mėlynosios slyvos (1/4 stiklinės) – 0,2
Džiovinti abrikosai (1/4 stiklinės) – 0,15
Virtos pupos (1/4 stiklinės) – 0,13
Bananai – 0,12
Razinos (1/4 stiklinės) – 0,11
Virta vištiena (tamsi mėsa, 100 g.) – 0,1
Virta vištiena (balta mėsa, 100 g.) – 0,06

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)