Atrodo, kad tenai apačioje sausa ir karšta kaip Sacharoje? Makšties sausumas – ganėtinai dažnas dėl įvairių priežasčių moteris ištinkantis diskomfortas. Deja, dėl intymaus pobūdžio ši problema, nors ir aktuali, netampa viena dažniausiai aptariamų temų. Ši būklė paprastai siejama su menopauze, nors maždaug 17 proc. moterų, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, bent kartą yra patyrusios makšties sausumo jausmą.

Portale „NetDoctor“ skelbiamos publikacijos autorė nutarė aptarti makšties sausumo priežastis, simptomus ir gydymo būdus. Tai padaryti jai padėjo Jungtinėje Karalystėje veikiančiai seksologų ir santykių specialistų organizacijai COSRT priklausančios ginekologė-akušerė Karen Morton ir psichoseksologė Krystal Woodbridge.

Kas yra makšties sausumas?

Drėgna terpė – viena iš sveikos makšties charakteristikų. Ji veikia kaip natūralus lubrikantas, užtikrinantis normalią makšties būklę ir neleidžiantis pajusti diskomforto. Kasdieniu makšties sutepimu rūpinasi gimdos kaklelyje ir ant makšties sienelių esančios liaukos. Jų gaminamas kiek rūgštingas skystis padeda palaikyti makšties higieną, užkerta kelią infekcijoms (pavyzdžiui, pienligei) ir leidžia pasišalinti negyvoms ląstelėms.

Dar vieno tipo makšties „sutepimas“ įvyksta moteriai lytiškai susijaudinus. Kaip sako K. Morton, makšties prieangyje esančios Bartolinio liaukos išskiria slidžias gleives, nuo kurių makšties sienelės dar labiau sudrėksta, todėl vyro varpa gali sklandžiai įsiterpti į makštį, o lytinė sueitis tampa jokio diskomforto nesulekiančiu, malonumą teikiančiu aktu.

Kai natūraliai pagaminamo lubrikanto sumažėja, makšties sienelės audiniai išsausėja, netenka elastingumo, tampa lengvai sudirginami, pažeidžiami, ir šitai kelia diskomfortą.

Kai kurios kenčia dėl nemalonių pojūčių.

Makšties sausumo simptomai

Makšties sausumo simptomai gali pasireikšti tik kartkartėmis, bet, būklei progresuojant, tikėtinas kiekvieną dieną juntamas diskomfortas. Makšties sausumo simptomams priskiriami tokie nemalonūs pojūčiai kaip:

• skausmas arba diskomfortas intymių santykių metu, kylantis nuo prisilietimo ir varpos įterpimo,
• makšties niežulys,
• makšties kraujavimas,
• sunkumai įterpiant arba ištraukiant tamponą,
• skausmas sportuojant, kai atliekami pasikartojantys judesiai, pavyzdžiui, bėgant,
• sėdint juntamas diskomfortas,
• dažnas noras šlapintis,
• pasikartojančios šlapimo takų infekcijos,
• pasikartojančios makšties infekcijos, pavyzdžiui, bakterinė vaginozė.

Makšties sausumo priežastys

Nors makšties sausumas – vyresnėms moterims dažniau pasireiškiantis diskomfortas, jis gali kankinti ir jaunystėje. Įprastu šio negalavimo sukėlėju laikomi organizme vykstantys hormoniniai pokyčiai, tačiau įmanomos ir kitos priežastys.

1. Menopauzė

Makštis gerokai pakinta pre- ir postmenopauzės laikotarpiu. Taip įvyksta dėl hormono estrogeno lygio sumažėjimo. Kai taip nutinka, makšties sienelės suplonėja, netenka jautrumo ir elastingumo. Kadangi sumažėja gleives gaminančių ląstelių, makšties terpė darosi mažiau drėgna.

„Po menopauzės sumažėja makšties audinių rausvumas, minkštumas ir banguotumas: jie ima panėšėti į išorinės plaštakos srities odą, – aiškina K. Morton. – Kai audiniams stinga drėgmės, gali užeiti makšties sausumo, kietumo jausmas, o lytinės sueities metu atliekamos frikcijos gali priminti trynimą švitriniu popieriumi.“

2. Nėštumas ir maitinimas krūtimi

Kai kurios moterys makšties sausumą patiria dėl nėštumo ir maitinimo krūtimi laikotarpiais įvykstančių hormoninių pokyčių.

„Drėgmės trūkumas gali sutrikdyti visą ekosistemą, o tokiu atveju iškyla kenksmingų mikrobų dauginimosi grėsmė, – nurodo K. Morton. – Tokia būklė didina, pavyzdžiui, bakterinės vaginozės, pienligės ir šlapimo takų infekcijos riziką.“

3. Stresas ir depresija

Psichologiniai sukrėtimai gali nulemti estrogeno lygio kritimą, o tai, savo ruožtu, gali privesti prie makšties sausumo. Patiriamas stresas ir depresija gana dažnai smukdo moters libido, jai darosi sunkiau seksualiai susijaudinti. Prigesusi aistra ir išsausėjusi makštis – rimtos problemos, galinčios nulemti santykių su partneriu pablogėjimą.

4. Rūkymas

Rūkančių moterų organizme pagaminama mažiau estrogeno, todėl makšties sausumas tampa labiau tikėtinas. Įrodyta, kad rūkymas gali paveikti makšties ekosistemą ir padidinti imlumą įvairioms infekcijoms.

5. Klinikinės būklės, ligos

Išsausėjusi makštis gali būti kokios nors klinikinės būklės simptomas. Pavyzdžiui, tokie simptomai kaip akių, odos, burnos ir makšties sausumas yra įprasti Sjogreno sindromo (autoimuninė liga) požymiai. Makšties terpę gali pakoreguoti ir diabetas, o sumažėjus makšties drėgnumui padidėja infekcijų rizika bei padažnėja noras šlapintis.

6. Vartojami medikamentai

Makšties išsausėjimas gali būti vertinamas kaip kai kurių vaistų pašalinis poveikis. Dažniausiai jis pasireiškia vartojant kontraceptines tabletes, antidepresantus, priešalerginius vaistus ir po chemoterapijos, skiriamos gydant vėžį.

7. Aromatizuoti produktai

Natūraliam makšties drėgnumui gali pakenkti pernelyg uolus prausimasis ir aromatizuotų produktų, tokių kaip prausikliai, dušo želė ir dezodorantai, naudojimas. Šios priemonės sutrikdo makšties pH pusiausvyrą ir didina makšties infekcijų, tokių kaip pienligė ir bakterinė vaginozė, riziką.

Makšties sausumo gydymas

Siekiant kuo greičiau palengvinti makšties sausumo keliamą diskomfortą, galima panaudoti dirbtinį lubrikantą arba drėkinamąjį makšties kremą. Atminkite: naudoti galima tik specialiai makščiai skirtus produktus. Kasdieniam naudojimui rinkitės nearomatizuotus, vandens pagrindo lubrikantus. Turėkite omenyje, kad lubrikantai, kurių sudėtyje yra vazelino arba mineralinio aliejaus, gali pažeisti prezervatyvų sandarumą.

Jei makšties sausumas siejamas su estrogeno lygio kritimu, įvykstančiu pre- ir postmenopauzės laikotarpiu, galima išmėginti pakaitinę hormonų terapiją. Gali būti skiriamas visa apimantis kursas arba lokaliai, vien makšties sričiai skirti estrogenų kremai ar pesarai.

„Jei skiriama pakaitinė hormonų terapija, nieko papildomo tikrai nereikia, – tvirtina K. Morton, – tačiau jei dėl kokių nors priežasčių makšties sausumas nepraeina, dukart per savaitę galima panaudoti, pavyzdžiui, estrogenų kremą. To tikrai turėtų pakakti, kad normalizuotųsi makšties audinių būklė ir atsparumas bakterijoms.“

Makšties sausumo prevencija

Hormoninių pokyčių ir smukusio estrogeno lygio nulemto makšties sausumo išvengti labai sunku, tačiau kai kurias kitas priežastis įmanoma eliminuoti.

• Nepersistenkite besiprausdamos: lengvo apsiplovimo du kartus per dieną tikrai pakanka.
• Venkite aromatizuotų produktų bei gaminių. Apsiribokite paprasčiausiu vandeniu ir ypač švelniu, bekvapiu muilu, be to, naudokite paprastą tualetinį popierių, o ne prikvepintas servetėles.
• Apatiniams skalbti naudokite neagresyvius skalbimo miltelius ir minkštiklius.
• Meskite rūkyti.
• Pasistenkite sumažinti patiriamą stresą. Jeigu nesugebate atsikratyti prastos nuotaikos, kreipkitės į specialistą.
• Aptarkite su gydytoju galimybę pakeisti vartojamus medikamentus.
• Pagalbos kreipkitės ankstyvuoju premenopauzės etapu. Tada gali pakakti trumpo gydymo kurso estrogenų kremu ir nedidelių makšties terpę normalizuojančių preparato dozių.
• Darykite viską, kad susijaudintumėte prieš lytinę sueitį: glamonės turi trukti tiek, kiek reikia.
• Pamėginkite išsiaiškinti, ar makšties sausumo epizodai nėra susiję su menstruacijų ciklu. Kadangi hormonų lygis nėra stabilus, tam tikromis mėnesio dienomis gali prireikti lubrikanto, kad makšties sausumas netaptų problema.

Makšties sausumas ir seksas


Makšties sausumas gali būti rimtas kliuvinys, bloginantis seksualinio gyvenimo kokybę. Kai makštis nepakankamai drėgna, diskomfortas tikėtinas ne tik nuo įterptos varpos judesių, bet ir nuo paprasčiausio prisilietimo.

„Jei per intymią sueitį tenka kęsti skausmą, svajoti apie seksą tiesiog neįmanoma. Štai kodėl makšties sausumo keliamas diskomfortas gerokai drumsčia seksualinį gyvenimą, taip pat, aišku, santykius su partneriu ir bendrą savijautą“, – aiškina K. Morton.

Pasak K. Woodbridge, intymumą trikdančios problemos gali pabloginti poros santykius.

„Kai seksas nebeteikia malonumo, todėl jo vengiama, gali pradėti trūkinėti žmones siejantis ryšys. Tačiau tikrai nereikia kęsti dantis sukandus, kad tiktai parteris būtų patenkintas. Privalote pasikalbėti apie tai, kas verčia jus kankintis“, – pataria K. Woodbridge.

„Galbūt verta išbandyti drėkinamąjį makšties kremą arba lubrikantą, pagerinantį slydimą prieš intymią sueitį. Šiais laikais siūlomas ypač gausus priemonių asortimentas. Patarčiau rinktis silikono pagrindo lubrikantą, nes vandens pagrindo priemonės labai greitai išdžiūva. Jei pasireiškė pienligė, nesirinkite tų lubrikantų, kurių sudėtyje yra glicerino, nes jie gali pakenkti makšties terpei ir sukelti sudirgimą“, – aiškina K. Woodbridge.

Kad seksualinis gyvenimas kuo mažiau nukentėtų, svarbu surasti patogiausią padėtį, be to, pasistengti kuo labiau atsipalaiduoti, susijaudinti ir panaudoti pakankamai lubrikanto.

„Jei mylitės misionieriaus poza, po nugaros apačia arba sėdmenimis galite pasikišti porą pagalvių, nes kai dubuo atsiduria aukščiau, lengviau įterpti varpą. Patogi gali būti ir šuniukų poza, kadangi taip mylintis pakinta patiriamo spaudimo vieta. Puiku, jei jums patinka būti viršuje, nes tokiu atveju pati galite kontroliuoti ritmą bei spaudimą ir taip pasirūpinti savo komfortu. Tiesiog nebijokite eksperimentuoti, nes tiktai taip išsiaiškinsite, kas gali pagerinti, o kas pabloginti situaciją“, – nurodo. K. Woodbridge.

Kada kreiptis į gydytoją

Makšties sausumo neturite laikyti gėdinga priežastimi užsiregistruoti pas gydytoją. Šis negalavimas gali kelti didžiulį diskomfortą ir labai gadinti nuotaiką. Jei patiriate kurį nors iš toliau suminėtų reiškinių, vizito pas gydytoją atidėlioti nevalia.

• Netikėtas kraujavimas, ypač po menopauzės.
• Neįprastas kvapas arba išskyros.
• Padažnėjęs makšties niežulys.
• Padažnėjęs noras šlapintis, ypač lydimas nuovargio ir svorio kritimo.
• Besikartojančios šlapimo takų infekcijos.
• Prasta nuotaika arba nevaldomas didžiulis stresas.
• Bet kokie sukietėjimai arba guzai makšties srityje.
• Makšties sausumas būdingas nepaisant pakaitinės hormonų terapijos.
• Makšties sausumas tapo kasdien kankinančia, normaliai jaustis trukdančia problema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)