Šiandien apie tai kalbamės su klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos gydytoja Edita Gecevičiene.

- Kas lemia magnio ir kalio trūkumą žmogaus organizme?

- Priežastys gali būti labai įvairios. Tai netinkama, nesubalansuota mityba, stresas, įvairių vaistų vartojimas, per didelis piktnaudžiavimas alkoholiu, saldumynais, per dažnas kavos ir arbatos gėrimas. Gana dažnai mineralų stinga nėščiosioms ir krūtimi žindančioms moterims, aktyviai sportuojantiems, dirbantiems sunkų fizinį darbą.

- Ar tiesa, kad gana dažnai mineralų trūkumas pasireiškia po vasaros?

- Taip, tai tiesa. Vasarą, kuomet labai padidėja oro temperatūra, širdis ir kraujagyslės, siekdamos atvėsinti organizmą, ima greičiau varinėti kraują. Dėl to greitėja pulsas, gausiau prakaituojama ir iš organizmo pašalinamas kalis ir magnis. Taip nutinka ir dažnai mėgaujantis pirtimis ar intensyviai sportuojant.

- Kuo žmogui svarbūs kalis ir magnis?

- Kalis labai svarbus ląstelių struktūrai, palaiko vandens, elektrolitų, rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Jis garantuoja širdies, lygiųjų raumenų susitraukimus, normalią inkstų veiklą, nervinius impulsus. Tai vienas svarbiausių kraujospūdį reguliuojančių mikroelementų.

Magnis yra būtinas organizmo mineralas, jam pavaldūs beveik 300 fermentų, kurie dalyvauja ląstelių energijos gamyboje, fermentų veikloje, reguliuoja nervų impulsų plitimą. Labiausiai magnio reikia raumenų ir nervų sistemos veiklai bei kaulų struktūrai. Šis mineralas atpalaiduoja raumenis ir plečia kraujagysles, tuo būdu gali padėti mažinti padidėjusį kraujo spaudimą.

- Kas atsitinka, kai organizmui ima trūkti svarbiausių mineralų?

- Net ir nedidelis nuolatinis magnio stygius organizme gali tapti dažnų traukulių, virškinimo trakto ir širdies kraujagyslių veiklos sutrikimų priežastimi. Kai organizmui trūksta magnio, žmonės skundžiasi greitesniu nuovargiu, bloga nuotaika, nervingumu, padidėjusiu kraujospūdžiu, dažniau raumenis traukia mėšlungis.

Kai organizme stinga kalio, nusilpsta raumenys, gali varginti raumenų traukuliai, žarnų nepraeinamumas, vidurių pūtimas, širdies aritmija ir permušimai, kvėpavimo nepakankamumas ir dusulys. Ilgainiui kalio trūkumas gali įtakoti įvairių širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymą.

- Ką rekomenduojate pacientams, kuriems nustatomos kalio ir magnio trūkumas?

- Jei magnio ir kalio trūkumas nėra didelis, visų pirma rekomenduoju subalansuoti mitybą. Reikia stengtis valgyti daugiau maisto produktų, kurių sudėtyje gausu magnio ir kalio. Aš visada pacientams primenu, kad natūralūs magnio šaltiniai yra žalios spalvos daržovės, riebi žuvis, riešutai, datulės, džiovinti abrikosai, slyvos, medus, košė.

Kalio gausu džiovintuose vaisiuose, ankštinėse kultūrose, bulvėse, burokėliuose, morkose, agurkuose, pomidoruose, kopūstuose, brokoliuose, ridikuose, moliūguose, obuoliuose, apelsinuose, bananuose, arbūzuose, melionuose, įvairiose uogose.

- Kokiais atvejais rekomenduojami maisto papildai? Kuo naudingi preparatai, kurių sudėtyje yra magnio ir kalio?

- Tais atvejais, kai kalio ir magnio trūkumas organizme yra labai didelis, rekomenduoju papildomai vartoti maisto papildų. Kalio ir magnio deriniai naudingi tuo, kad magnis būtinas kalio pasisavinimui ląstelėse. Šie mineralai sinergiškai veikia kraujo spaudimo reguliaciją, stiprina širdies raumenį ir reguliuoja ritmą, nervinių impulsų plitimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją