„Giliai viduje jaučiu destruktyvų potraukį, – sako Colinas. – Tai piktasis nykštukas mano galvoje, kuris man smogia netikėčiausiomis situacijomis. Deja, tam, kad visiškai pasveikčiau, reikia pakeisti požiūrį į save. Bus sunku, tačiau tai įgyvendinama.“

Colinas – 50 m. vadybininkas, jis daugiau nei 20 metų turi valgymo sutrikimų, kuriuos bando įveikti, rašo theguardian.com.

Iškelta hipotezė, jog tokia situacija atspindi vyrų jaučiamą spaudimą daugiau rūpintis savo išvaizda, bet realybė kur kas sudėtingesnė. Ar vyrų valgymo sutrikimų daugėja, ar tiesiog ėmėme juos pastebėti?

Pavyzdžiui, statistiniais duomenimis, anoreksija 10 kartų dažniau serga moterys nei vyrai, tačiau iš anksto manoma, kad vyrams ji nebūdinga.

Egzistuoja ir emocinis persivalgymas, kuris yra dažnesnis nei bulimija ir anoreksija, tačiau tik neseniai tapo rimtesnių tyrimų objektu.

„Mums kelia nerimą tai, kad valgymo sutrikimų diagnozavimo kriterijus yra sudarytas pagal moterų savybes, – aiškino Londono universitetinio koledžo mokslininkė Nadia Micali. – Kad tau diagnozuotų anoreksiją, turi bijoti sustorėti. Tačiau vyrai gali norėti turėti liekną ar tam tikros formos kūną, o gydytojams gali neužkliūti už akių vyrai, kurie be saiko vartoja papildus, hormonus ar badauja.“

Valgymo sutrikimų turintys vyrai sako sulaukę abejonių ar netgi atviro pykčio, kai kreipėsi pagalbos. Daugelį palaikė tiesiog ieškančiais dėmesio, o vyrų sveikata nuo to negerėja.

„Viena iš priežasčių, kodėl atkritau, nuolat jaučiama baimė būti apgaviku, – sako 25 m. komikas Dave‘as, sveikstantis nuo anoreksijos. – Kai pirmą kartą kreipiausi į gydytoją dėl dažno širdies plakimo ir žemos kūno temperatūros, man patarė nusipirkti virvutę šokinėjimui, mažiau gerti kavos ir parodė duris. Dabar turiu puikų, supratingą gydytoją, bet nuolatinė baimė, kad <...> man visai ne anoreksija, skatina vis pavojingesniais metodais kontroliuoti ką valgau ir liesėti.“

Stereotipiškai manoma, kad anoreksija – 21 a. liga, ja serga baltosios rasės paauglės iš viduriniosios klasės šeimų, kadangi vakarietiška prabanga suteikia galimybę rinktis, ką valgyti. Mes įtikinėjami, kad anoreksija susergama dėl spaudimo atitikti šiuolaikinius žurnalų grožio idealus ir dėl to, kad grožį tapatina su lieknumu. Iš tiesų anoreksija – psichinis sutrikimas, kuris egzistavo daugelį amžių.

Ji nėra būdinga kažkuriai vienai lyčiai, ji būdingesnė 15 – 30 m. amžiaus žmonėms, bet ja gali susirgti ir vyresni. Na o anoreksija imta laikyti moterų liga visai neseniai. Pirmas anoreksijos atvejis užfiksuotas 1649 m. – Londono gydytojas Richardas Mortonas pastebėjo, kad jaunam vyrui būdingi anoreksijos simptomai. R. Mortonas apibūdino sutrikimą, kaip nervingą valgymą, ir visą gyvenimą aprašinėjo tokius atvejus. Jis rašė, kad „kūnas senka be temperatūros, kosulio ar dusulio“ ir spėjo, jog tai susiję su proto aistromis.

Anoreksikai dažnai nesutinka su nuostata, kad sutrikimą sukėlė tam tikro kūno tipo dominavimas žurnaluose ir reklamose. Tai palaipsniui vykstantis procesas, kai tiesiog apsėda mintys sulieknėti. Tokio mąstymo priežastis – pasąmonės slypinti trauma dėl nutrūkusių santykių, užgauliojimo, vienatvės ar tiesiog menkos savivertės.

„Anoreksikai nebūtinai atrodo perkarę, kaip ir sunkiai sergantis ligonis nebūtinai bus visas aptvarstytas“, – sako Dave‘as.

JAV ir Jungtinėje Karalystėje renkami sergančių anoreksija kraujo pavyzdžiai ir aiškinamasi, ar ne konkretūs genai gali sukelti ligą.

„Dalis anoreksiko mąstysenos – polinkis rungtyniauti, – sako 24 m. apskaitininkas Richardas. – Tai tarsi žaidimas. Kai jaučiu, kad laimiu, suvaldęs alkį ir įveikęs maisto norą, patiriu vos ne dvasinę ekstazę. Mano nuomone, nėra tokių narkotikų ar pojūčių. Tačiau šio žaidimo niekada nelaimėsiu.“
Dave‘o nuomone, į anoreksiją reikia žiūrėti kaip į bronchitą ar sporto traumas. Jo teigimu, nėra ko gėdytis.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)