Vienas toks produktas yra avokadas. Kadaise buvęs retenybe Lietuvos parduotuvėse ar ant lietuvio stalo, dabar vis dažniau ir dažniau jis įsisuka į lietuvišką virtuvę. O ir laimei, kad įsisuka. Salotų ingredientas, padažų komponentas, sveikuoliškų kokteilių sudedamoji dalis, o kartais tiesiog vaisius, kurį perpjovus per pusę, ant abiejų puselių užbarsčius druskos ir pipirų, su malonumu galima šaukštu kabinti ir mėgautis.

Ir ne tik mėgautis, bet ir žinoti, kad savo sveikatos tokiu produktu jūs ne tik kad neskriaudžiate, bet ir gerinate. Kaip? Štai pagrindiniai moksliškai įrodyti avokado privalumai sveikatai.

1. Avokaduose gausų riebiųjų rūgščių, kurios pagerina riebaluose tirpių vitaminų ir kitų medžiagų įsisavinimą. Pavyzdžiui, vitaminų A, K, D, E įsisavinimą. Ką tai reiškia? Pagardinę avokadu salotas ar daržovių troškinius, gausite maksimalios naudos.

2. Palengvina artrito simptomus. Avokaduose gausu fitosterolių, karotenoidų, omega-3 riebiųjų rūgščių, polihidroksilintų riebiųjų alkoholių, kurie šį vaisių paverčia priešuždegimine bomba. Iš avokado laboratorijose išskirtas ekstraktas pagerina kolageno sintezę ir gali pagelbėti sergant artritu ar osteoartritu. Tačiau laboratorijų kartais net nereikia. Užtenka virtuvės ir dažnesnio šio vaisiaus valgymo.

3. Dėl antioksidantinės ir priešuždegiminės sudėties avokadas padeda apsisaugoti nuo tam tikrų vėžio rūšių. Ypač nuo burnos, odos ir prostatos vėžio. Nustatyta, kad avokadų fitochemikalai padeda stabdyti vėžio ląstelių dauginimąsi ir skatina jų susinaikinimą. It to būtų negana, avokadas padeda greičiau atsigauti po chemoterapijos. Kaip ir daugelio kitų medžiagų, po chemoterapijos organizme sumažėja gliutationo – labai svarbaus organizmo antioksidantų šaltinio. Avokadas padeda atkurti šios medžiagos lygį organizme.

4. Avokaduose gausu riebalų, tačiau tai – sveikatai naudingi polinesotieji riebalai, kurie padeda sumažinti blogojo cholesterolio lygį organizme. Savaitei sureguliavus mitybą ir į ją įtraukus pakankamą kiekį avokadų, blogojo cholesterolio kiekį įmanoma sumažinti net 22 proc.

5. Mono- ir polinesočiosios riebiosios rūgštys ne tik padeda sureguliuoti cholesterolio koncentraciją kraujyje, bet apskritai padeda bendrai širdies sveikatai. Širdies ligų riziką sumažina avokade esantis vitaminas B6 ir folio rūgštis. Ypač sumažinama metabolinio sindromo rizika, dėl to sumažėja ir kitų ligų: insulto, infarkto, koronarinės širdies ligos, diabetorizika.

6. Galiausiai avokadas padeda mesti svorį. Vaisius sotus, greitai suteikia pilnumo jausmą, jame itin gausu skaidulų.