Mokslininkai nustatė, kad specifinė virškinamajame trakte aptinkama bakterija galimai susijusi su nutukimo sukeliamomis komplikacijomis, tarp kurių ir antrojo tipo diabetas.

Oklahomos universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu 60 pelių buvo suskirstytos į keturias skirtingų mitybos rūšių grupes. Tyrimą sudarė kontrolinė grupė, į kurią patekusioms pelėms 10 proc. gaunamų kalorijų buvo suteikiama iš riebalų, antroji grupė, į kurią patekusios pelės net 60 proc. kalorijų gaudavo iš riebalų, o likusiose dviejose tyrimo grupėse be didelio riebalų kiekio pelėms dar buvo skiriama 1 arba 10 proc. kalorijų iš mangų, rašo „Daily Mail“.

Visos trys didelio riebalų kiekio vartojimą numatančios mitybos rūšys pasižymėjo panašiu makronutrientų, kalcio, fosforo ir skaidulų kiekiu. Palyginus tyrimo pradžioje ir pabaigoje paimtus mėginius nustatyta, kad mango kartu su maistu gavusios pelės teigiamą poveikį sveikatai darančių žarnyno bakterijų, kurių kiekis paprastai mažėja vartojant daug riebalų, kiekis sumažėjo minimaliai.

Mangai – puikus skaidulų šaltinis. Kaip rodo anksčiau atlikti tyrimai, šie egzotiniai vaisiai pasižymi apsauga nuo nutukimo, hipoglikeminiu ir imunomoduliatoriniu poveikiu, – sakė profesorius Edralinas Lucasas. – Tyrimo su gyvūnais rezultatai patvirtina, kad į mitybos racioną įtraukus mangų reguliuojama virškinamojo trakto veikla ir išsaugomas tinkamas gerųjų bakterijų kiekis“.

Tyrimas, kurio rezultatai publikuoti leidinyje „The Journal of Nutrition“, atliktas „The National Mango Board“ organizacijos, skatinančios šio vaisiaus vartojimą JAV, iniciatyva. Šis tyrimas – tai dar vienas patvirtinimas, liudijantis, kad iš Pietų Azijos kilęs vaisius pasižymi sveikatą gerinančiomis savybėmis.

Be jokios abejonės, būtina tęsti tyrimus tam, kad būtų išsiaiškinta, ar tokie pat rezultatai bus pasiekti ir žmonių atveju.

Mangų sudėtyje yra daug vitamino A, naudingo akims ir imunitetui stiprinti. Be to, mangai vadinami meilės vaisiais, nes veikia kaip afrodiziakai ir gerina vyrų lytinę funkciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)