Kiekvienais metais leidinys „U.S. News and World Report“ įvertina po kelias dešimtis pačių populiariausių dietų, arba mitybos planų, ir pateikia atsižvelgiant į jų efektyvumą sudarytą sąrašą. Daugumos dietų tikslas paprastai būna svorio mažinimas, širdies funkcijų gerinimas arba sveikesnių įpročių formavimas. Vis dėlto vieno į sąrašą patekusio mitybos plano paskirtis yra kur kas mažiau įprasta už paminėtas.

Racionas, kurį netrukus aptarsime, yra vadinamoji vaisingumą gerinanti dieta. Šiemet didesnę tikimybę pastoti žadantis mitybos planas atsidūrė 11-oje efektyviausių dietų sąrašo vietoje.

Vaisingumą skatinantis mitybos planas tikrai nėra kokia nors naujovė. Jis sudarytas atsižvelgiant į 1991-aisiais startavusio ir kelis metus tęsto tyrimo rezultatus, pagrįstus beveik 18 tūkst. moterų stebėsena. Po kelis metus trukusio darbo du tyrimo sumanytojai paskelbė ligtolines išvadas žurnale „Obstetrics & Gynecology“, be to, kiek paprastesniu, daugeliui suprantamu stiliumi išdėstė jas 2007 metais pasirodžiusioje knygoje, kuri taip ir vadinasi – „The Fertility Diet“ (vaisingumo dieta).

Nors knyga buvo išleista daugiau nei prieš dešimtmetį, vienas iš jos autorių Jorge Chavarro, mitybos ir epidemiologijos specialistas iš Harvardo T. H. Chano visuomenės sveikatos mokyklos, patikino, kad dauguma tada pateiktų rekomendacijų nenuvertėjo ir šiandien.

Kalbinamas portalo „Health“ jis užsiminė, kad, neskaitant kelių išimčių, šio tipo mitybos planas laikytinas tinkamu bet kuriai moteriai, nesvarbu, ar jos tikslas – pastoti, ar koks nors kitas.
Toliau išdėstyti pagrindiniai vaisingumo dietos principai, paminėta, kokios nuostatos bėgant metams pasikeitė, ir nurodyta, kodėl moterys galėtų susigundyti šią dietą išbandyti.

Kokie produktai didina tikimybę pastoti

Faktas, kad antsvorio turinčios moterys sunkiau pastoja, tikrai buvo žinomas paskutiniame praeito amžiaus dešimtmetyje, taigi, J. Chavarro ir jo kolegoms tai jokiu būdu nebuvo paslaptis, tačiau jie pamėgino išsiaiškinti, ar vien mitybos racionas, nesvarbu, kokio svorio būtų konkreti moteris, daro įtaką vaisingumui. Išsikėlę tokį tikslą, mokslininkai ėmė stebėti didelę grupę – maždaug 18 tūkst. – moterų. Stebėsena užtruko net aštuonetą metų. Mokslininkai fiksavo, kurios moterys pastojo, ką ir kaip dažnai jos valgė bei gėrė, kokius papildus vartojo ir kt.

„Ilgainiui paaiškėjo, kad, neskaitant kelių išimčių, tikimybę pastoti didinantį maistą tikrai būtų galima rekomenduoti kaip tokį, kuris tiktų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai, taip pat prisidėtų prie gyvenimo trukmės pailginimo ir savijautos pagerinimo“, – teigia J. Chavarro.

Nėščioji valgo

Laikantis vaisingumą didinančio mitybos plano, kaip nurodoma šiai temai skirtoje knygoje, rekomenduojama laikytis tokio raciono, kuriame būtų sveikųjų riebalų turinčių produktų, neskaldytų grūdų ir augalinės kilmės baltymų. Taip maitinantis, esą, suintensyvėja kiaušialąsčių gamyba, stabilizuojasi ovuliacijos dažnis, todėl darosi lengviau pastoti. Tie patys produktai padeda sureguliuoti kraujo gliukozės ir insulino lygius, taip pat turinčius įtakos ovuliacijai.

Kita vertus, vartojant daug sočiųjų riebalų, rafinuotų angliavandenių, cukrumi papildytų gazuotų gėrimų ir raudonos mėsos, kiaušialąsčių vystymasis sulėtėja, todėl tikimybė pastoti automatiškai sumažėja.

Vienas iš skirtumų tarp vaisingumą didinančio ir apskritai sveiko mitybos raciono yra susijęs su rekomenduojamu folio rūgšties kiekiu.

Pasak J. Chavarro, dideli folio rūgšties kiekiai, kaip rodo tyrimų rezultatai, neabejotinai didina tikimybę natūraliai pastoti.

„Folio rūgštis – labai svarbus veiksnys nevaisingumo prevencijai. Šiuo tikslu jos suvartoti reikėtų daugiau nei rekomenduojama nėščiosioms“, – sako J. Chavarro.

Jei idėja apie folio rūgštį jus sudomino, žinokite, kad folato (natūraliai maiste esančios folio rūgšties) ypač gausu žaliose lapinėse daržovėse, vaisiuose ir riešutuose. Žinoma, galite rinktis ir multivitaminą, kuriame yra 400 mikrogramų folio rūgšties.

Šimtaprocentinės garantijos, kad pavyks pastoti, vaisingumą didinantis mitybos planas, deja, nesuteikia, kad ir kaip uoliai jo laikysitės. J. Chavarro taip pat labai aiškiai nurodo, kad jis nėra tinkamas su vyrų vaisingumu susijusioms problemoms spręsti. Vis dėlto, kaip rodo tyrimai, pagelbėti jis gali, be to, yra rekomenduotinas net policistinio kiaušidžių sindromo, gimdos fibromų arba polipų ir endometriozės (gimdos gleivinės išvešėjimas) atvejais.

Kaip vertinami pieno produktai

Pieno produktai

Viena nuostata dėl to, kaip reikėtų maitintis siekiant pastoti, vėliau buvo paneigta. J. Chavarro, remdamasis pirminių tyrimų rezultatais, tvirtino, kad riebų pieną, sūrį ir jogurtą vartojančios moterys pastoja lengviau nei tos, kurios maitinasi neriebiais pieno produktais.

„Ši nuostata akivaizdžiai prieštarauja rekomendacijoms, teikiamoms, kai kalbama apie širdies ir kraujagyslių ligų prevenciją“, – akcentuoja J. Chavarro.

Tyrimo autoriai negalėjo tiksliai pasakyti, kodėl tik riebūs pieno produktai, kaip jie teigė, didina tikimybę pastoti, ir tik spėliojo, kad taip galbūt yra dėl to, kad vartojant daug riebalų stimuliuojama hormono IGF-1 (insulino tipo augimo faktorius) gamyba, o jis gali būti susijęs su ovuliacija ir vaisingumu.

Tačiau nuo to laiko buvo atlikta nemažai papildomų tyrimų, kurių rezultatai vertė tokia nuostata suabejoti ar net ją paneigti. Kai kuriais atvejais buvo bandoma įrodyti, kad tarp pieno produktų (tiek riebių, tiek neriebių) ir vaisingumo apskritai nėra jokio ryšio. Keletas mokslininkų tvirtino, kad didelio riebumo pieno produktai mažina tikimybę pastoti.

„Iš visų knygoje pateiktų išvadų, būtent ši sulaukė mažiausiai pritarimo vėlesnėje mokslinėje literatūroje, – pripažįsta J. Chavarro. – Beje, knygoje šią išvadą mes pateikėme kaip ganėtinai abejotiną, o nuo šiol derėtų apie tai kalbėti dar nuosaikiau, nes gali būti, kad mūsų nuostata klaidinga.“

Ar verta išmėginti vaisingumo dietą?

Vaisingumą gerinantis mitybos planas ne tik atitinka koncepciją, bet ir šiaip yra vertas dėmesio.

„Labai tikėtina, kad vaisingumą skatinantis racionas padės atsikratyti nereikalingų kilogramų, – teigiama „U.S. News“ apžvalgoje. – Nors šio mitybos plano tikslas – didinti vaisingumą, nenukrypstant nuo rekomendacijų ir reguliariai sportuojant gali pavykti ir sulieknėti.“

Svarbu ir tai, kad šio mitybos plano palyginti nesunku laikytis – ne veltui „U.S. News“ jam skyrė penktą vietą pagal lengvumą.

„Nėra įtraukta jokių retų arba egzotiškų produktų, – užsimenama apžvalgoje. – Net daugelyje restoranų tikrai surasite patiekalų, atitinkančių bendruosius mitybos plano kriterijus. Aišku, gali tekti kiek pakoreguoti nusistovėjusius mitybos įpročius, taip pat planuoti ir įgusti kitaip maitintis, produktus dažniausiai renkantis pagal tai, kas nurodyta jų etiketėse.“

Jei norite pastoti, vaisingumo dieta, anot J. Chavarro, jūsų šansus gali padidinti, tačiau koreguojant mitybą tikrai nepavyks pašalinti visų nevaisingumą lemiančių priežasčių, įskaitant genetinius veiksnius, kiaušintakių nepraeinamumą, infekcijas arba dėl partnerio spermos kylančias problemas. Jei pastoti bandote daugiau nei metus (arba pusmetį, jei esate vyresnė nei 35-erių), verčiau pasitarkite su gydytoju apie tai, kokių dar veiksmų galėtumėte imtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)