aA
Įprasta užkandžiavimo kultūrą sieti su greitai paruošiamu maistu ir augančiu suvartojamų kalorijų skaičiumi, tačiau užkandžiai, pasak dietologų, būtina subalansuotos mitybos dalis.
© Shutterstock nuotr.

Užkandžių rinka išgyvena pakilimą, prekybininkai teigia, kad šie ima keisti įprastus valgymus – pusryčius ar pietus, ir tai dar tampa madinga. Vis tik net ir greiti užkandžiai gali būti sveiki, kokybiški, skanūs ir sotūs, sakoma pranešime spaudai. Apie tai pasakoja gydytoja-dietologė Žana Antonova.

Kavos madą keičia užkandžių mada

„Žmonės vis labiau linkę užkandžiauti, dažnai net ir patys nepastebi, jog pasisotina nuo užkandžių ir nebejaučia normalaus fiziologinio alkio ir noro valgyti pagrindinį maistą – pusryčius, pietus ir vakarienę. Užkandžiauti būtina, kai yra dideli tarpai tarp valgymų, kadangi užkandis padeda numalšinti alkį ir sulaukti pagrindinio dienos valgymo. Užkandžiams tiktų suvalgyti riešutų, vaisių, o turintiems didelius energijos poreikius – ir mažą sumuštinuką. Svarbiausia atkreipti dėmesį į produktų sudėtį, kad jie būtų kokybiški, nedidelės energinės vertės“, – pataria gydytoja-dietologė Žana Antonova.

Pasak Ž. Antonovos, kartais sotesnis sumuštinis gali keisti ir pietus. „Jei nėra galimybės pavalgyti – tinka ir sumuštiniai. Tokiu atveju reikėtų atidžiai išsirinkti sudedamąsias sumuštinio dalis – nepamiršti pridėti daug daržovių, rinktis natūralią mėsą, sūrį ar žuvį, pilno grūdo duoną, dėti mažiau riebių padažų“, – teigia gydytoja-dietologė.

„Gyventojų poreikis užkandžiams, maistui išsinešti tik didėja. Pastebime, kad formuojasi nauji lietuvių mitybos įpročiai. Tai, žinoma, lemia ne tik spartėjantis gyvenimo tempas, bet ir galimybės keliauti užsienyje, susipažinti su didmiesčių kultūra, ten vyraujančia modernia maisto pasiūla. Vartotojus vilioja nauji skoniai, naujos patirtys, gatvės maisto kultūra. Pavyzdžiui, kava išsinešti jau tapo neatsiejama Lietuvos miesto gyventojų mitybos dalimi. Tą pačią tendenciją matome ir maisto išsinešti srityje – Vakaruose jaunimas jau neatsiejamas nuo sveikų užkandžių rinkos, o kavą rankoje keičia sumuštinis, iš kurio kyšo salotos“, – sako greito ir patogaus apsipirkimo parduotuvių tinklo „Narvesen“ karštų gėrimų ir šviežio maisto produktų grupės vadovė Rūta Chadasevičiūtė.

Anot jos, ši kultūra pamažu integruojasi bei randa savo auditoriją ir Lietuvoje. Tyrimai rodo, jog gyventojai mielai priima produktus, kurių dar nėra kitur, todėl maisto tiekėjai stengiasi atsakyti į šį poreikį ir patenkinti klientus. „Klientai vertina naują sveikesnę maisto liniją, kurios sudėtyje yra daugiau daržovių. Pastebime, kad lietuviai daugiausiai pratę užkandžiauti pietų metu, ypač nuo 12 iki 14 val. Daugiausiai lankytojų sulaukiame pirmadieniais. Kaip įprasta ir užsienyje, pusryčiams daugelis mėgsta rinktis bandeles su kava, tuo tarpu pietums – karštus sumuštinius, vaisių ar daržovių salotas. Užkandžius jie renkasi priklausomai nuo to, ar nori lengvai užkąsti, ar pasisotinti“, – pasakoja R. Chadasevičiūtė.

Spalvoti užkandžiai ir mažesnės porcijos

„Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, jog lietuviai rinkdamiesi maistą didžiausią dėmesį skiria kainai. Tačiau vis svarbesnė tampa ir kokybės tendencija – žmonės tampa išrankesni, ieško kokybiškesnių, sveikų produktų. Pastebime teigiamą tendenciją, kad nors greitas, vadinamas gatvės maistas, populiarėja, tačiau jį galime rasti kitokį nei esame įpratę – su natūraliais padažais, daug daržovių, vegetariškus sprendimus, plačia spalvų palete maiste, norimu porcijos dydžiu. Tuomet telieka pasirinkti, ar norime užkąsti, ar pavalgyti. Užkandis turi būti daug mažesnis nei pagrindinis maistas“, – teigia gydytoja-dietologė.

„Nors užkandžiai atrodo itin paprastas maistas, vis dėlto jiems gyventojai kelia nemažus reikalavimus – nuo produkto receptūros, ingredientų kilmės ir kokybės iki pateikimo. Be to, kad vartotojas ieško teisingos kainos, kurios nesudarytų pakuotės kaštai, pirkėjas itin išrankus produkto kokybei. Klientai tampa reiklūs produktų sudėčiai, ingredientų kilmei ir kokybei, šviežumui. Visa tai maisto tiekėjus tik priverčia pasitempti ir ieškoti išskirtinumo, naujų ir sveikesnių derinių bei kokybės, kurie įstrigtų kiekvienam, ieškančiam tobulo užkandžių, pusryčių ar pietų varianto“, – sako R. Chadasevičiūtė.

Pavalgius pietus Ž. Antonova rekomenduoja 10-15 min. paskirti pasivaikščiojimui gryname ore. Jei pietūs buvo itin sotūs – dings sunkumo jausmas, taip pat pagerės savijauta ir nuotaika – ypač dabar, kai lauke jau pavasaris.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Močiutės netekusi vilnietė sukrėsta: dėl popiežiaus vizito laidotuves teko nukelti (42)

Popiežiaus Pranciškaus vizitas daugeliui lietuvių tapo tikra švente, tačiau artimą žmogų...

Šimonytė: nebuvo nė vieno atvejo, kai būčiau parodžiusi poniai Starkevičiūtei duris (34)

Seimo narė Ingrida Šimonytė savo santykius su buvusia Europos Parlamento nare Margarita...

Pietų Kinijos jūroje – naujas incidentas: kinų ekspertas kalba apie tiksinčią bombą (13)

Kinijos vyriausybė neleido Honkonge prisišvartuoti JAV karinių pajėgų laivui. Incidentas...

Indijos bendrovės Rokiškyje žada tikrą perversmą – daugiau kaip pusantro tūkstančio darbo vietų investuos 200 mln. eurų (2)

Dvi Indijos bendrovės į skardinių ir tekstilės gamyklas Rokiškyje numato investuoti beveik 200...

Ušacko ultimatumas Gabrieliui Landsbergiui: tai primena gerai surežisuotą spektaklį atnaujinta 13.52 (259)

Trečiadienį kandidatas į prezidentus Vygaudas Ušackas viešai kreipėsi į Tėvynės Sąjungos -...

Patvirtintas kovos su kylančiomis kainomis planas: aštriausių pasiūlymų nebeliko papildyta Skvernelio komentaru (156)

Trečiadienį Vyriausybė apsvarstė planą, kaip didinti konkurenciją maisto produktų srityje bei...

Nemalonumai Klaipėdoje – vėjas verčia medžius (4)

Kaip įspėjo metereologai, rugsėjo 26 dieną pūs stiprus ir gūsingas vėjas. O dieną Lietuvoje...

STT pradėjo tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Registrų centre (1)

Specialiųjų tyrimų tarnyba ( STT ) trečiadienį pranešė, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą...

Tikriausiai niekada nesusimąstėte, ką gali prekės pakuotė (1)

Pakuotės vaikų produktams, kurias galima spalvinti, gėrimų skardinės pakuotės, šviečiančios...

47-erių Daina Bosas papasakojo, kaip rūpinasi savo grožiu ir kokių patarimų turi dukrai (21)

Kiekviena moteris turi savo asmeninių grožio ritualų, kuriuos jos gauna ir perduoda iš kartos į...