aA
Rodos, neseniai pusryčiauta ar pietauta, tačiau vos tik yra galimybė, ranka ir vėl tiesiasi maisto link. Kąsnelis saldaus, kąsnelis sūraus, kąsnelis saldžiarūgščio... Ar įprotis užkandžiauti visada toks nekaltas?
Užkandžiai: būtini turintiems antsvorio, tik yra kelios svarbios taisyklės
© Organizatorių nuotr.

Kilo.lt mitybos specialistė Kristina Žalnieraitė teigia, kad pagrindinis užkandžių tikslas žmogaus mityboje – aprūpinti organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis, išvengti stipraus alkio jausmo, neviršijant paros kalorijų normos.

„Sveikas užkandis gerina bendrą savijautą, mažina saldumynų ir miltinių patiekalų poreikį, yra būtinas antsvorį turintiems žmonėms, reguliuoja nuotaiką, skatina smegenų veiklą ir suteikia energijos, reikalingos visos dienos metu“, – sako K.Žalnieraitė.

Anot jos, labai svarbu rinktis tinkamus užkandžius, antraip iškyla rizika suvartoti didesnį maistinių medžiagų, kalorijų kiekį nei reikalinga organizmui.

Tačiau...

Mitybos specialistė pritaria, kad ne visuomet užkandžiavimas yra teigiamas. „Dėl netinkamų užkandžių pasirinkimo, nesubalansuotos mitybos kyla širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, antro tipo diabeto (užkandžiaujant didelį cukraus kiekį turinčiais užkandžiais) rizika ir tikimybė priaugti svorio.

Patarimai, kaip išvengti nesveikų užkandžių pasirinkimo darbe

  • Suplanuokite visos dienos užkandžius. Juos įterpkite tarp pagrindinių valgymų, pvz., praėjus trims valandoms po pusryčių – pirmas užkandis, po pietų – antras užkandis.
  • Rinkitės tik naudingus užkandžius. Deja, neįmanoma visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų gauti su pagrindiniais valgymais (pusryčiais, pietumis, vakariene). Pirmajam užkandžiui po pusryčių puikiai tinka įvairūs vaisiai, riešutai, sėklos – apie 40 g, neturintiems antsvorio tiks ir sauja džiovintų vaisių (necukruotų, neaplietų šokoladu). Antroje dienos pusėje rinkitės rauginto pieno produktus: natūralų jogurtą, kefyrą, iš vaisių tinkami greipfrutas ar obuolys.
  • Venkite šalia savęs turėti netinkamus užkandžius: sausainius, saldainius, pyragaičius ir pan. Tai tik „tuščios“ kalorijos, staigiai keliančios gliukozės kiekį kraujyje.
  • Praktikuokite sąmoningą valgymą. Dažnai girdime pasiteisinimus: „suvalgiau visą pakelį šokoladinių saldainių, kol dirbau“, arba „kol žiūrėjau filmą suvalgiau, visą indą spragėsių“. Nesiblaškykite, jeigu užkandžiaujate – pašalinkite visus dirgiklius.
  • Raskite bendraminčių. Jeigu sunku vienam keisti įpročius, ieškokite bendraminčių, įtraukite kolegas, pasiūlykite ant darbo stalo turėti obuolių, o ne sausainių.
  • Atkreipkite dėmesį į emocinę būseną. Stresas, nuovargis, miego stoka, įtemptos situacijos dažnai lemia nevaldomą norą užkandžiauti.
Užkandžiai: būtini turintiems antsvorio, tik yra kelios svarbios taisyklės
© Shutterstock


Poilsio pertraukų kultūra darbe dar tik gimsta

Sveikatos psichologė, internetinio tinklaraščio „Šaukštas proto“ tekstų autorė Monika Kuzminskaitė:

- Užkandžiavimas šiandien dar vis dėvi neužtarnautą „nekaltumo aureolę“. Dažnas teigia, kad užkandžiauti būtina, sveika ir, galiausiai, kad tai – nieko tokio. Vadovaudamiesi tokia nuostata, leidžiame sau užkąsti net nejausdami alkio. Pavalgius kūnas atsipalaiduoja, todėl atrodo, kad elgiatės tinkamai. Tačiau „atrodo“ čia yra ypač svarbus žodis – maistas skirtas alkiui malšinti. Jei alkio nejaučiate, jums trūksta ne maisto, ir užkandžiaudami maistą naudojate NE pagal paskirtį. Tai yra žala kūnui!

Siekti kavos ir sausainio ar kitokio užkandžio dažnai pastūmėja nuobodulys, kurį ne visada sau norime pripažinti. Taip pat po užkandžiu dažnai slepiasi noras pailsėti.

Panašu, kad poilsio pertraukų kultūra darbe dar tik gimsta, ir ne visada yra drąsu penkias minutes pastovėti prie lango žvelgiant į tolį ar apeiti porą kartų aplink pastatą mąstant apie tolesnius darbus.

Paskutinis, bet tikrai ne silpniausias postūmis užkąsti, yra aplinka. Kai ant stalo jau surikiuoti kolegės kepti pyragėliai ir biuras dvelkia kava, kolegos linksmai klega prie kunkuliuojančio virdulio ir dalijasi savaitgalio įspūdžiais – atsispirti šiltam puodeliui ir kam nors „prie kavos“ ypač sunku. Neprisijungdami prie užkandžiautojų kompanijos, neprisijungsite ir prie pokalbio, o dėl to greičiausiai nukentės darbiniai santykiai.

Svarbu atsiminti, kad užkandžiavimas teikia malonumą, bet yra žalingas įprotis. Ar jis įveikiamas? Taip, ypač jei sutarsite tai daryti kartu, kaip komanda – valgykite tada, kai tam ateina laikas (kas sakė, kad pusryčiai darbe draudžiami?), pietus užbaikite kava su jau minėtais pyragėliais, o tarp pusryčių ir pietų, tarp pietų ir darbo pabaigos – net nesilankykite virtuvėje! Juk kava nėra sudėtinė pokalbio dalis, bet kurį žodį galite ištarti ir be puodelio rankose.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
3.0000

Top naujienos

15-metės nužudymo istorijoje gauta naujų duomenų: bus bandoma išsiaiškinti esminę detalę

Ar Lietuvą sukrėtusios 15-metės šiaulietės nužudymu įtariami jaunuoliai suprato, ką darė ir...

Karo ekspertai: yra ir negerų signalų (2)

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertų teigimu, susidaro...

Iki baisios tragedijos trūko labai nedaug: mama vaiką jūroje išleido maudytis vieną (2)

Ilgąjį Žolinės savaitgalį pajūrio paplūdimiai braškėjo per siūles. Tiek žmonių juose, bent...

Oro uostuose tęsiasi chaosas: ragina nepamiršti kompensacijų ir įspėja dėl kitų metų

Atšaukti ar vėluojantys skrydžiai šiandien – kasdienybė kone visuose Europos oro uostuose....

Vieną iš Lietuvos rinktinės lyderių iki pat starto persekiojo prakeiksmas: nuo traumos ir COVID-19 iki žarnyno kirmino specialiai Delfi iš Miuncheno

Miunchene vykstančiame Europos lengvosios atletikos čempionate Lietuvos rinktinė ir toliau lieka be...

Kraują stingdantis radinys Vilniaus Vingio parke: ant upės kranto rastas moters kūnas

Sostinės gyventojų ir svečių gausiai lankomame Vingio parke aptiktas žmogaus kūnas. Jo galva...

Karas Ukrainoje. „Kokia įdomi diena“: skelbiama apie sprogimus prie Simferopolio Melitopolio meras: pasislėpti jau niekas nebesuspės (3)

Rusijos publicistas Andrejus Piontkovskis įsitikinęs, kad Rusijos prezidentas siekia paliaubų.

Natalija Bunkė parduoda savo namus pajūryje: įvardijo kainą bei paaiškino, kodėl priėmė tokį sprendimą (3)

Dainininkė Natalija Bunkė nusprendė parduoti savo vasaros rezidencija tapusius namus pajūryje....

Profesorė Žvirblienė pasakė, kam skubėti skiepytis nerekomenduotų

Nuo mėnesio pradžios antrąja stiprinamąja vakcinos nuo COVID-19 doze gali skiepytis 60-ies...

Delfi PliusHannes Rumm, delfi.ee

Slapta darytas interviu su Mariupolio gyventoja: kapinėse laidojami tik rusų kariai – visi žino, kas daroma su ukrainiečių kūnais (1)

Trisdešimtmetė Marina iš Mariupolio leidiniui „Express“ papasakojo apie gyvenimą mieste, kuris...