aA
Triukšmingi restoranai yra nuolatinių skundų šaltinis, tačiau pasirodo, kad garsi muzika paveikia ne tik valgančiųjų ausis, bet ir… talijas. „Journal of the Academy of Marketing Science“ pristatyto naujo tyrimo duomenimis, jeigu restorane groja garsesnė muzika, klientai yra labiau linkę rinktis nesveiką maistą, skelbia washingtonpost.com.
Mėsainis
© Shutterstock

Rinkodaros dėstytojas iš Pietų Floridos universiteto Dipayanas Biswasas atliko tyrimą vienoje Stokholmo kavinėje, kurioje kelias dienas skirtingu metu 55-70 decibelų garsumu buvo grojama įvairių žanrų muzika. Mokslininkai nustatė, kad grojant garsesnei muzikai klientai užsisakė mažiau sveiką maistą palyginti su tais, kurie pietavo skambant ramioms melodijoms.

Švelnesnė muzika ramina, o garsesnė kelia energiją. Tyrimas įrodė, kad garsas tiesiogiai veikia širdies susitraukimų dažnį ir susijaudinimą. Taip pat jis turi įtakos ir mūsų sprendimų priėmimui. Kai ramiai groja švelnus džiazas, mes geriau save kontroliuojame, taip pat dažniau pasirenkame sau geresnį maistą. Tačiau skambant triukšmingai roko muzikai norisi mėsos ir sūrio su bandele, taip pat dar gerai būtų ir skrudintų bulvyčių. Ai, ir dar alaus bokalo… ar trijų.

Nors tai yra naujas tyrimas, tačiau jis patvirtina tiesą, kurią restoranų savininkai seniai žinojo: labai svarbu sukurti tinkamą atmosferą.

„Muzika kuria atmosferą. Tavo kūnas pradeda virpėti, – įsitikinęs Alexas McCoy, kuriam priklauso suvožtinių restoranas „Lucky Buns“ Vašingtone. – Kuo esmingesnė patirtis, tuo labiau išprotėja smegenys. Nori pirkti daiktus, nori valgyti, nori susitikti su žmonėmis.“

A. McCoy suvožtiniai ir keptos vištienos sumuštiniai garsėja kaip geriausi rajone, o jo restoranas, anot atsiliepimų, yra „pasiutusiai garsus“, „bet vertas dėmesio“. Paprastai jis leidžia garsią eurohauso muziką ar regį, kad restoranas pulsuotų ritmu. Jo „grojaraštis leidžia svečiams pasimesti muzikoje“.

„Šią chaotišką aplinką sukuria skirtingos dainos, jų deriniai, muzikos žanrai, – aiškina jis. – O man tai sukuria geriausią baro atmosferą, kai suskamba muzika ir valgytojai galvoja, „O, taip! Tai ta daina! Išgerkime“.

A. McCoy tikina niekada nelyginęs savo pardavimų grojant skirtingo garso muzikai. Tačiau meniu jis siūlo keturių rūšių salotas ir bet kuris suvožtinis ar keptos vištienos sumuštinis gali būti patiektas ant salotų, tačiau be bandelės. Turbūt labai nenustebsite sužinoję, kad ši galimybė tarp klientų nėra labai populiari.

Ne visada restoranuose muzika grojo taip garsiai. Apie maistą „New York Magazine“ rašantis Adamas Plattas „didelio triukšmo bumą“ datuoja praėjusio amžiaus paskutiniam dešimtmečiui, kai dabar jau gėdingai pagarsėjusio Mario Batali restorane „Babbo“ visu garsu grojo „Led Zeppelin“, „Who“ ir „Pixies“. Tokie virtuvės šefai kaip Davidas Changas įgavo roko žvaigždžių statusą ir savo restoranuose didino garsą, siekdami į savo restoranus pritraukti triukšmingą muziką mėgstančius jaunesnės kartos žmones. Vis dėlto, triukšmingi restoranai gali atbaidyti vyresnius klientus arba tuos, kurie paprasčiausiai nori mėgautis pokalbiais valgio metu.

Kai kuriais atvejais restorane skambančios muzikos garsas gali būti pavojingas čia dirbantiems žmonėms. Nuolatinis buvimas 70 decibelų viršijančiame garse ilgainiui gali pakenkti klausai. A. Plattas išsiaiškino, kad kai kuriuose restoranuose pasiekiamas ir 90 decibelų garsas, o tai daugiau nei skleidžia žoliapjovė. Kaip teigiama D. Biswaso atliktame tyrime, garsas gali turėti įtakos klientų užsakymams ir galimai padidinti jų sąskaitas.

„Restoranai ir prekybos centrai gali naudoti muziką strateginiai sumetimais, siekdami paveikti klientų pirkimo elgseną, – sakė D. Biswasas leidiniui „Science Daily“. – Šios išvados leidžia restoranų vadovams strategiškai manipuliuoti muzikos garsu, siekiant paveikti pardavimus.“

Tad kai kitą kartą vietos kavinėje šauks koks reperis, žinokite, kad ne jis vienas siekia užsidirbti. Ir būtent jis gali būti atsakingas už tai, kad jums staiga kilo nenumaldomas noras pasilepinti skrudintomis bulvytėmis.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Karbauskis dėl prezidento rinkimų turi ir abejonių: jei taip, tai turėsime problemą (756)

„Kandidatas, kurį mes patvirtinsime savo suvažiavime, taps Lietuvos Respublikos prezidentu“, -...

Linkevičius apie krizę Britanijoje: vyksta iškilmingas viešas šalies niokojimas (200)

„Kad ir kaip baigtųsi Brexitas , Europa jau bus kitokia – ji sukrėsta“, – taip dabartinės...

Orai: permainos nesibaigia

Šiandien, ketvirtadienį, Lietuvos orus lems aktyvus Atlanto ciklonas. Naktį praslinkęs šiltasis...

Theresa May atlaikė nepasitikėjimo balsavimą, tačiau parlamentas toliau aklavietėje atnaujinta 21.18 (133)

Didžiosios Britanijos parlamentas trečiadienio vakarą po ilgų debatų balsavo dėl pasitikėjimo...

Giedraitį nustebino ir sirgaliai, ir naujas treneris: buvo keista, kad ant manęs nerėkia (8)

Rokui Giedraičiui buvo sunku įsivažiuoti, bet kai įkrito keistas tritaškis „nuo lentos“,...

Nuo tuberkuliozės niekas neapsaugotas: lėtai progresuojančia ir labai pavojinga liga galima užsikrėsti bet kur simptomai (40)

„Niekas nepasaugotas nuo tuberkuliozės. Kiekvienas kvėpuojantis gali ja užsikrėsti, – sako...

Vėl gedimą patyręs Juknevičius: šiandien dirbome mechanikais – apmaudu (12)

Antanui Juknevičiui ir Dariui Vaičiuliui, „Craft bearings“ ekipažui, 9-asis Dakaro greičio...

Devintame Dakaro greičio ruože lietuvių viltys nesudužo – išsaugotos rekordinės pozicijos atnaujinta 00.57 val. (440)

Tokios dienos, koks buvo devintasis Dakaro ralio etapas, nesitikėjo, matyt, niekas. Jeigu...

Per pratęsimą palūžęs „Rytas“ nusileido ALBA komandai su puikiu Giedraičiu (161)

Vilniaus „Ryto“ (1/2) komanda Europos taurės „Top-16“ etape patyrė antrąjį pralaimėjimą...

Trečiojoje „Eurovizijos“ atrankoje – netikėtas „120“ sprendimas ir nauji komisijos favoritai (35)

Trečiadienio vakarą LRT Didžiojoje studijoje buvo filmuojama nauja nacionalinės...