Vienas pagrindinių savijautą lemiančių bei ligos prevenciją skatinančių veiksnių yra subalansuota mityba, nes įvairių tyrimų duomenimis, būtent maitinimosi įpročiai turi įtakos sveikatai.
© Shutterstock nuotr.

Tačiau Visuomenės sveikatos instituto atliktas tyrimas atskleidė, kad tik penktadalis lietuvių rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą sveikatai, o beveik pusė savo mitybą įvertino kaip riebią – palankią cholesterolio koncentracijos didėjimui, sakoma pranešime spaudai.

Visuomenės nuomonės tyrimas atskleidė, kad mūsų tautiečiai vis dėlto supranta, kokie maisto produktai tiktų subalansuotai mitybai, net 40 proc. apklaustųjų žino, kad jautiena – išskirtinai sveika mėsa, tačiau tik dešimtadalis ją valgo bent kartą per savaitę.

„Apklausus daugiau nei 1 tūkst. respondentų paaiškėjo, kad niekada nevalgantys mėsos nurodė tik 3 proc. Lietuvos gyventojų. Daugiau nei pusė dirbančių, aktyvų gyvenimą gyvenančių ir savo mityba besirūpinančių – 30–39 metų žmonių – nurodė valgantys mėsą kiekvieną dieną. Pamažu suvokiama, kad valgyti mėsą būtina dėl joje esančių organizmui naudingų medžiagų“, – sako „Biovela Group“ komunikacijos vadovė Lina Kižinienė.

Jautienos filė yra ne tik daug baltymų, pagrindinės organizmo „statybinės“ medžiagos, bet ir amino rūgščių, kurios skatina ląstelių atsinaujinimą. Nustatyta, kad 100 g šios mėsos krūtininėje dalyje yra: baltymų – 20,7 g, riebalų – 7,4 g, vitamino E – 0,3 mg, niacino – 3,9 mg, kalcio – 5 mg, geležies – 1,9 mg, magnio – 23 mg, kalio – 330 mg, omega-3 riebalų rūgščių – 20 mg, omega-6 riebalų rūgščių – 180 mg. Be to, jautiena – geležies šaltinis, nes 100 g jautienos nugarinės ar kumpio yra net 4,2 mg geležies, kai mitybos specialistai rekomenduoja žmogui per parą gauti bent 2–2,5 mg šio elemento.

Akivaizdu, kad sveikos gyvensenos tendencijos koreguoja lietuvių racioną, tačiau daugumai vis dar nežinomi svarbūs jautienos parametrai – taip iš nežinojimo kyla mitai ir klaidingi įsitikinimai. Iš apklausos rezultatų matyti, kad daugumai trūksta žinių ir įgūdžių, kaip pasirinkti tinkamą mėsos dalį – tik 9 proc. apklaustųjų parduotuvėje atskirtų kokybišką jautieną ir žino, ką geriausia iš jos gaminti. Paklausti, kaip jautieną gamina, net pusė atsakė ruošiantys troškinius ir tik dešimtadalis kepa ant grotelių.

Paklausus, į ką atsižvelgia rinkdamiesi jautieną, 38 proc. paminėjo pardavimo vietą bei, kad mėsos gamintojas būtų patikimas ir žinomas, o 33 proc. svarbu, kad jautiena būtų auginta Lietuvoje. Pastarasis kriterijus svarbiau moterims nei vyrams – teigiamai į šį klausimą atsakė 36 proc. apklaustų moterų ir 29 proc. vyrų.

„Statistikos departamento duomenimis, 2015 metais, lyginant su 2014 m., vienas Lietuvos gyventojas per metus vidutiniškai suvartojo net 25 proc. daugiau jautienos bei veršienos – apie 5 kg vienam žmogui. Šie skaičiai rodo, kad vartotojai daugiau rūpinasi, ką valgo, kokia maisto vertė ir kokia jo įtaka bendrai organizmo būklei, tai svarbu ne tik kiekvienam asmeniškai, bet ir bendriems visuomenės sveikatingumo rodikliams“, – sako L. Kižinienė.

Tyrimą „Biovela Group“ užsakymu 2016 m. birželio mėnesį atliko tyrimų bendrovė „Berent Research Baltic“. Buvo apklausti 1029 Lietuvos gyventojai, kurių amžius – 18–60 m.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Liustracijos komisija: Sondeckis ir Banionis su KGB nebendradarbiavo artimieji svarsto kreiptis į teismą (7)

Negalima pripažinti, kad Saulius Sondeckis ir Donatas Banionis slapta bendradarbiavo su KGB ....

Romas Lazutka. Laukėte didesnės pensijos? Ir vėl būsite išdurti (118)

Visuomenių senėjimas kelia viso pasaulio susirūpinimą kaip sustiprinti viešąsias pensijų...

Prokuratūra priėmė sprendimą 6 vaikų motinos gyvybę nusinešusios BMW avarijos byloje (1)

Įvertinus ikiteisminio tyrimo metu gautus duomenis, liudytojų apklausas, specialistų išvadas,...

Čempionų sutiktuvėse – nemalonūs priekaištai „Lietuvos ryto“ vadovui: švęsk su žaliai baltais (66)

Vilniaus „Lietuvos ryto“ jaunimo ekipa sekmadienį džiaugėsi Eurolygos jaunimo čempionų...

Kunigėlis: stebuklai sporto srityje įmanomi – „Žalgiris“ padarė tai, kas Kremliui tikrai nepatiks netiki, kad Šaras treniruos CSKA (284)

Kaip prieš 19 metų Miunchene, taip ir šį sekmadienį Belgrade finišavusį Eurolygos finalo...

Internete tykantys pavojai: „gerbėjai“ iš užsienio gali pridaryti daug bėdų (7)

Policija įspėja saugotis elektroninėje erdvėje veikiančių sukčių bei ragina nesusigundyti...

Pasikeitusi tvarka sukėlė chaosą: 3 tūkst. pensininkų ir 2 tūkst. vaikų negavo išmokų (63)

Pasikeitus gyvenamosios vietos deklaravimo tvarkai išmokų mokėjimas sustabdytas maždaug 3...

Kūno kalba: į kokius ženklus labiausiai vertėtų kreipti dėmesį

Kūnas išduoda emocijas, mintis, jausmus, norus, kurie paprastai neįvardijami. Savo kūno išraiška...

Garsių dizainerių atstumta Meghan Markle dabar juoksis paskutinė (1)

Po šeštadienį įvykusių tuoktuvių Sasekso hercogienės Meghan gyvenimas apvirto aukštyn kojomis...

Venckienės sūnus nesustoja: amerikiečiams pasakoja, kaip Lietuvoje blogai (643)

Neringos Venckienės sūnus Karolis Venckus intensyviai siekia atkreipti JAV spaudos ir visuomenės...