Valia prilygintina prilyginti raumeniui, tad ar galėtume ją (kartu su kitais raumenimis) stiprinti atlikdami fizinę veiklą?

Eksperimentas

Kai tai išsiaiškintų, moksliniai tyrėjai 24 nesimankštinančius asmenis (nuo 18 iki 50 m. amžiaus) pakvietė sudalyvauti dviejų mėnesių trukmės tyrime. Tyrimo dalyvių, kuriems buvo suteikta galimybė nemokamai lankytis sporto klube, buvo paprašyta pirmąjį mėnesį sportuoti tik vieną kartą per savaitę, o antrąjį – tris kartus per savaitę.

Tyrimo metu mokslininkai tikrino dalyvių gebėjimą atlikti įvairius savikontrolės pratimus: nuo atsispyrimo pagundoms iki ištvermės vykdant sudėtingas užduotis.

Rezultatai

Rezultatai buvo įspūdingi. Pasportavus vos du mėnesius, žymiai padidėjo kiekvieno dalyvio ištvermė ir gebėjimas atsispirti pagundoms.

Tačiau teigiamas poveikis tuo neapsiribojo. Net ir negavę jokių nurodymų iš mokslinių tyrėjų, dalyviai taip pat:

·Mažiau atidėliodavo darbus.
·Geriau valdė savo emocijas.
·Mažiau rūkė, saikingiau vartojo alkoholį ir kofeiną.
·Sutaupė daugiau pinigų.
·Valgė mažiau greitojo maisto.
·Pradėjo sveikiau maitintis.
·Mažiau žiūrėjo televiziją.
·Daugiau laiko skyrė mokymuisi.
·Iššvaistė mažiau pinigų impulsyviems pirkiniams.
·Į susitikimus dažniau ateidavo laiku.

Ir visi šie įpročiai atsirado savaime – įpratus mankštintis!

Kaip aktyviai reikia mankštintis?

Jeigu iki šiol nesimankštindavote, nereikėtų užsibrėžti tikslo sportuoti visą dieną. Svarbu nepamiršti, kad visą mėnesį dalyviai sporto klube lankėsi vos kartą per savaitę. Vadinasi, per pirmąjį mėnesį jie ten buvo tik keturis kartus!

Akivaizdu, kad pradedant sportuoti nėra reikalo pulti į kraštutinumus. Kad galėtumėte džiaugtis visais anksčiau išvardytais privalumais, Jums reikia sudaryti nuoseklų ir įveikiamą planą.

Nesvarbu, kiek kartų per savaitę galite mankštintis – vieną ar keturis. Kad sportas teiktų naudos, Jums tereikia pasirinkti planą, kurį įvykdyti pajėgsite.

Kokią mankštą rinktis?

Kitas dažnai kylantis klausimas – kokią fizinės veiklos rūšį reikėtų pasirinkti? Minėtasis tyrimas aprašytas Kelly McGonigal knygoje „The Willpower Instinct“ („Valios instinktas“), kurioje ji puikiai atsako į šį klausimą.

Kokios rūšies mankšta norėtumėte užsiimti?

Nors nuo pasirinktos mankštos rūšies priklauso konkreti nauda kūnui, Jūsų smegenims tai nėra svarbu. Teigiamas poveikis valiai bus panašus, ko besiimtumėte – bėgiojimo ar prisitraukimų.

Mankšta visada duos naudos valiai – jeigu tik negulėsite, nesėdėsite ar nestovėsite nejudėdami. Jūsų kūną ir smegenis neįtikėtinai teigiamai paveiks net ir paprasčiausias pasivaikščiojimas. Tad jeigu dar tik pradedate mankštintis, režimas neturėtų būti griežtas ir atgrasus. Pradėkite nuo mažų pokyčių ir būkite nuoseklūs.

Išvados

Reguliari fizinė veikla – viena geriausių valios ugdymo technikų. Deja, daugelis pasirenka su realybe prasilenkiantį mankštos tvarkaraštį ir nepajėgia išlikti nuoseklūs. Planuodami mankštą, kad nuoseklumas žymiai svarbesnis už dažnį. Nesvarbu, kokią veiklą pasirinksite – kilnoti svarmenis ar eiti pasivaikščioti. Jei tik būsite nuoseklūs, išugdysite savo valios raumenis ir įgausite tiek fizinės, tiek dvasinės stiprybės!