aA
Sveikas gyvenimo būdas, o ypač įvairūs sveikos mitybos receptai, vis labiau populiarėja visame pasaulyje. Žmonės planuodami savo mitybos racioną vis dažniau susimąsto ir pradeda atsižvelgti į tai, kas naudingiausia jų organizmui. Tačiau reikia pripažinti, jog mitybos įpročių keitimas kainuoja itin daug valios pastangų, tad yra nenuostabu, kad ir didžiausi sveikos gyvensenos entuziastai retkarčiais „suklumpa“ ir neatsispiria greito maisto teikiamiems malonumams.
© Shutterstock nuotr.

Iš pirmo žvilgsnio tai – menka nuodėmė, tačiau Lietuvos Sporto Universiteto docentas, sveikatingumo ekspertas Ramutis Kairaitis perspėja – greito maisto gaminiuose slypintys kietieji riebalai, vadinami transriebalais, gali būti pražūtingi mūsų širdžiai.

Mirtinas pavojus širdies bei kraujotakos sistemai

Medicinos ekspertų teigimu, transriebalai, kurių yra gausu greitame maiste, margarine ir kai kuriuose konditerijos gaminiuose yra vienas iš labiausiai kenksmingų maisto komponentų. Įrodyta, jog transriebalų vartojimą padidinus vos 2 proc., rizika susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis išauga net iki 23 proc.

„Neigiamas šių riebalų poveikis susijęs su blogo cholesterolio padidėjimu bei uždegiminių reakcijų organizme suaktyvėjimu. Tai išaugina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, diabetu, padidina vėžinių susirgimų tikimybę, – komentavo R. Kairaitis. – Taip pat transriebalai neigiamai veikia kraujagyslių endotelio funkcijas, mažina kraujagyslių elastingumą ir ląstelių atsaką į insuliną“.

Pastarųjų mokslinių tyrimų duomenimis, jei dienos energijos kiekį, gaunamą iš transriebalų, pavyktų sumažinti nuo 2,1 iki 1,1 proc. – kasmet galėtume išvengti net 72 000 mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų atvejų. Remiantis šiais skaičiais, JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracija (FDA) jau nutarė – nuo 2018 metų transriebalų vartojimas bus uždraustas, o laipsniškas jų kiekio maisto produktuose mažinimas turi būti pradėtas nedelsiant.

Įvairūs transriebalų kiekio maisto gaminiuose ribojimai taip pat taikomi ir Danijoje, Norvegijoje, Suomijoje bei Olandijoje.

Kaip transriebalai riebalai atsirado maisto produktuose?

Augant maisto pramonei natūralių riebalų savybės nebetenkino gamintojų. Buvo pradėta modifikuoti riebalus taip, kad jie lėčiau gestų ir taptų lengviau naudojami gamyboje.

„Transriebalai, kartais dar vadinami hidronizuotais ar hidrintais riebalais, atsirado modifikacijos proceso metu, kuomet skysti riebalai yra paverčiami kietais, – pasakojo R. Kairaitis. – Įvairūs aliejai turi daug nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios lemia tai, kad jie yra skysti. Hidrinant aliejų prie nesočiųjų riebalų rūgščių prijungiami vandenilio atomai ir taip gaunami kieti riebalai“.

Kieti riebalai arba transriebalai, anot R. Kairaičio, pramonėje turi daug privalumų – lėčiau genda už gyvūninės kilmės riebalus, patogūs pakuoti bei vartoti konditeriniam kepimui. Tad ši technologija buvo sėkmingai įdiegta ir naudojama maisto pramonėje jau nuo 1903 metų.

Tiesa, eksperto teigimu, transriebalų galima rasti ir natūraliuose pieno produktuose: „Svieste bei kituose pieno produktuose transriebalai atsiranda natūralu būdu – karvėms atrajojant žolę. Tačiau šie riebalai nėra žalingi“.

Kaip apsisaugoti nuo pražūtingo transriebalų poveikio?

Deja, vienintelis būdas apsisaugoti nuo žalingo šių riebalų poveikio, pasak eksperto, yra jų kiekio ribojimas arba visiškas atsisakymas. Maisto produktai, kuriuose yra transriebalų dažnai žymimi užrašais „hydrogenated“/„partially hydrogenated“, tad vertėtų atidžiai skaityti etiketes ir vengti tokių gaminių.

„Taip pat derėtų to paties aliejaus nevartoti kepimui kelis kartus – transriebalai gali susidaryti ir tuomet, kai kepimui skirtas aliejus vartojamas pakartotinai“, – perspėjo R. Kairaitis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Karbauskis dėl prezidento rinkimų turi ir abejonių: jei taip, tai turėsime problemą (181)

„Kandidatas, kurį mes patvirtinsime savo suvažiavime, taps Lietuvos Respublikos prezidentu“, -...

Linkevičius apie krizę Britanijoje: vyksta iškilmingas viešas šalies niokojimas (44)

„Kad ir kaip baigtųsi Brexitas , Europa jau bus kitokia – ji sukrėsta“, – taip dabartinės...

Nuo tuberkuliozės niekas neapsaugotas: lėtai progresuojančia ir labai pavojinga liga galima užsikrėsti bet kur simptomai

„Niekas nepasaugotas nuo tuberkuliozės. Kiekvienas kvėpuojantis gali ja užsikrėsti, – sako...

Gyvai / Devintą dieną Dakare finišą pasiekė visi lietuviai: vieni skrido, kiti – klimpo ir gedo atnaujinta 20.41 val. (373)

Dakaro ralyje – 9-oji diena ir finišas, rodos, ranka pasiekiamas. Tačiau lenktynių organizatoriai...

Britų parlamentas sprendžia premjerės likimą aklavietė dėl „Brexit“ toliau – nepramušama (44)

Didžiosios Britanijos parlamentas trečiadienio vakarą po ilgų debatų balsuoja dėl...

Per pratęsimą palūžęs „Rytas“ nusileido ALBA komandai su puikiu Giedraičiu (87)

Vilniaus „Ryto“ (1/2) komanda Europos taurės „Top-16“ etape patyrė antrąjį pralaimėjimą...

Atostogauti ketinę lietuviai niršta: kelionių organizatoriai be perspėjimo atšaukė keliones (42)

Poilsines keliones į Tenerifę Ispanijoje nusipirkę lietuviai pasipiktino, kai gavo laiškus iš...

Atostogos lietuvių pamėgtoje saloje: maistas už centus ir pikantiški pasiūlymai gatvėje (64)

Balis – unikali Indonezijai priklausanti sala, kurią dabar renkasi kone visi, galintys keliauti...

Santykių ekspertas Darius Ražauskas: neištikimam vyrui reikalinga „šoko terapija“ (11)

Su neištikimybe susiduria daugybė porų - vienos kaip mat išsiskiria, kitos bando lipdyti...

Beatos Nicholson čanachai priminė vaikystę: siūlo išbandyti kelis receptus (12)

Galbūt tai nėra kasdienis patiekalas, o labiau savaitgalio projektas, bet jei turite šiuos indelius...