Tačiau ar visada tokie produktai neturi kalorijų? Ar tikrai jie naudingi sveikatai? Dietologai išsklaido labiausiai paplitusius mitus apie nekaloringą maistą.

Mažai kalorijų turinčius produktus galima valgyti dideliais kiekiais

Visai ne. Lieso jogurto, varškės, kefyro ir kitų pieno produktų negalima valgyti nuolat, juo labiau – be saiko. Esmė: riebalai, kurie į virškinimo sistemą patenka iš maisto, pasiunčia smegenims signalą apie sotumą. Alkio jausmas dingsta vidutiniškai 3 – 4 valandoms.

Negavęs riebalų, organizmas pradeda nerimauti dėl energijos stokos kur kas anksčiau – maždaug po 30 – 40 min. Žmogus suvalgo dar vieną porciją lieso jogurto, po to dar vieną ir dar. Kuo dažnesni tampa tokie „užkandžiai“, tuo daugiau kalorijų gaunate.

Maža to, liesi produktai nėra tokie skanūs, kaip riebesni jų analogai. Gamintojai mėgina pagerinti liesų maisto produktų skonį cukraus pakaitalais, aromatiniais sintetiniais priedais ir dirbtiniais dažikliais. Dauguma šių priedų nėra nekenksmingi sveikatai.

Patys naudingiausi nekaloringi produktai – vaisiai ir daržovės

Su šiuo teiginiu iš dalies galima sutikti. Dauguma vaisių iš tikrųjų nėra kaloringi, bet turi daug naudingų skaidulų. Pavyzdžiui, viena porcija salotų iš šviežių agurkų ir pomidorų turi tik 25 kcal.

Be apribojimų galima valgyti visus žalumynus, saldžiąsias paprikas, špinatus, šparagus, vyšnias, citrusinius vaisius. Tačiau avokadus, bananus ir džiovintus vaisius geriau valgyti ne kiekvieną dieną. Šie augaliniai produktai yra labai kaloringi. Vidutinio dydžio bananas, pavyzdžiui, turi apie 100 kcal.

Norintiems sulieknėti valgant tik vaisius ir daržoves, neverta laikytis monodietos. Didelis kiekis sultingų vaisių, vartojamų be gyvūninės kilmės baltymų ir angliavandenių, gali sutrikdyti skrandžio veiklą ir sukelti žarnyno problemų.

Dietiniai gazuoti gėrimai

Tai labai paplitęs mitas. Gazuotų gėrimų vartojimas apskritai turėtų būti ribojamas, o sveikatos paisantys žmonės visai turėtų jų atsisakyti. Skaitydami tokių gėrimų, supilstytų į gražius butelius su akį traukiančiu užrašu „0 kalorijų“, sudėtį atkreipkite dėmesį į pagrindinius komponentus.

Ta pati angliarūgštė, kuri sukelia tuos stebuklingus burbuliukus, ne tik pridės prie talijos kelis nereikalingus centimetrus, bet ir skatins dujų susidarymą žarnyne bei degins skrandį. Rūgštis, kuri dažniausiai naudojama kaip konservantas, gadina dantų emalį, o dosnūs skonio stipriklių ir dirbtinių dažiklių kiekiai gali išprovokuoti stiprią alerginę reakciją.

Be to, vietoje natūralaus cukraus tokių gėrimų gamintojai naudoja cheminius jų pakaitalus, kurie stimuliuoja troškulį ir apetitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją