„Protinei veiklai priešinga veikla yra fizinis aktyvumas. Kai keičiame veiklos pobūdį, tai skatina kitų smegenų centrų įsijungimą, suaktyvina kraujotaką, todėl smegenys gauna daugiau deguonies ir išauga žmogaus produktyvumas“, – sako sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „Goodlife“ treneris Donatas Klimašauskas.

Nors kartais, kai dirbate prie kažkokio itin skubaus projekto, ar atliekate bet kokią neatidėliotiną užduotį, ir jums atrodo, kad neturite net penkių minučių atsikvėpti, paradoksas toks, kad iš tiesų tiek laiko pakaktų atsigauti ir pažvelgti į viską su nauja energija.

„Aš nekalbu apie treniruotės formatą – kartais reikia tik atsistoti, pasirąžyti, ar atlikti kokį kitą fizinį judesį“, – sako treneris.

Viena iš paprasčiausių priemonių, norint geriau susikaupti protiniam darbui, kurią treneris taiko pats ir rekomenduoja kitiems – susitelkti į savo kvėpavimą.

„Vienas paprastesnių dalykų, kurį tikrai galime padaryti kiekvienas – bent trumpam pakilti nuo kėdės, ant pilvo pasidėti ranką, kad delnu jaustume kaip kvėpuojame, ir giliai įkvėpti per nosį, o iškvėpti per burną. Įkvėpimo metu ranka turėtų atitolti nuo centrinės kūno ašies, pilvas turi prisipildyti oro, papilnėti, išsipūsti.

Iškvėpti orą reikia po truputį per suspaustas lūpas, tuomet atvirkščiai, bamba turėtų judėti stuburo link. Viską reikia daryti kiek įmanoma lėčiau, tolygiau, giliau – tiek įkvėpti, tiek iškvėpti“, – pasakoja D. Klimašauskas.

Treneris įspėja, kad jei nesate pratęs sportuoti, pradžioje gali kiek svaigti galva, nes gausite daugiau deguonies nei įprastai, todėl jokiu būdu negalima skubėti.

„Apskritai, jei žmogus kažkokioje vienoje pozicijoje sustingęs yra ilgą laiką, bet kokia kita padėtis jam išeitų į naudą“, – sako jis.

Donatas Klimašauskas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)