Maisto išmetimas yra etinė, aplinkosauginė ir ekonominė problema tiek restoranams, tiek privatiems asmenims. Tačiau ar žinote, kaip restoranai bando ją išspręsti?
© DELFI

Jei nebandytų riboti išmetamo maisto kiekio, restoranai tiesiog negalėtų finansiškai išsilaikyti. Tiesa, gamyboje blogo maisto naudoti restoranai taip pat negali, nes tai keltų riziką klientų sveikatai.

Tad kaip restoranai sprendžia maisto išmetimo problemą?

Paprasta ir esminė sistema – maisto rotacija (maisto saugoje žinoma kaip F.I.F.O.). Šiuo būdu užtikrinama, kad maisto, ant kurio pakuotės nurodyta galiojimo data, atsargos būtų išdėliojamos atitinkama tvarka – naujausias maistas keliauja į lentynų galą, o seniausias – į priekį. Tad pirmiausia bus sunaudojami anksčiausiai besibaigiančia galiojimo data pažymėti produktai.

Nors maisto produktus į šaldytuvą patogiausia dėti senuosius nustumiant tolyn, tačiau taip elgiantis tik padidinate šansus, jog didesnę turimų maisto produktų dalį teks vėliau išmesti.

Žinoma, dera atsižvelgti ir į tai, jog kai kurie produktai genda greičiau nei kiti. prinokę persikai, žemuogės – šiuos produktus turėsite suvartoti kaip įmanoma greičiau, mat su laiku šie vaisiai, akivaizdu, netaps skanesni.

Restorano Niujorke „Adoro Lei“ šefas Mario Gentile atskleidė, jog užsisako dar neprinokusius vaisius, o naudoja tuos, kurie labiausiai prinokę. Nepagailėdami laiko planavimui (ir šaldytuvo pertvarkymui), ir jūs galite savo namuose įvesti šią praktiką, kuri padės ateityje išmesti mažiau nesuvartoto maisto.

Tai, ką valgysite, taip pat galite surikiuoti pagal produkto tvirtumą. Pavyzdžiui (pagal tai, ką valgytumėte pirmiausia): salotos, maisto ruošimo žalumynai, kopūstas, cukinija, baklažanas.

Taigi, pirmiausia vartokite tą produktą, kurio galiojimo laikas baigiasi anksčiausiai ir tai, kas yra gležniausia ir trapiausia.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Lietuva laukia Venckienės grąžinimo: kaip violetinė Garliavos banga užvaldė politikų protą (266)

Nuo Lietuvos teisėsaugos į JAV pabėgusi Neringa Venckienė šiuo metu suimta ir laikoma JAV...

Kada klastotė gali kainuoti brangiau už originalą (5)

Įsigijus klastotę trečiojoje šalyje didesnių problemų muitinėje neturėtų kilti, jei tai vos...

Rimvydas Valatka. Misija kenkti Lietuvai (120)

Amerika turėjo makartizmą. Lietuva turi markauskizmą. Kalba ne tik apie nabagą žemės ūkio...

Atliko eksperimentą: kas nutiko savaitę pasimaitinus kaip „Victoria's Secret" modelis? (1)

Jei kada nors žavėjotės „Victoria's Secret“ madų šou, tikėtina, kad norėtumėte sužinoti...

Čekijoje išskirtinį gyvenimą susikūrusi lietuvė: darbe matau ir patį didžiausią Lietuvos brudą (112)

Čekijoje įsikūrusi lietuvė neslepia, kad įsitvirtinti čia nebuvo paprasta, tačiau sunkiu darbu...

Užkalnis: baisi rizika restorano nenužudė (46)

Žinote, kokia blogiausia mintis pasaulyje, atidarinėjant restoraną? Sakyti „padarom taip, kad...

Filmo „Taksi 5“ recenzija: nesugadinęs kultinės prancūzų franšizės vardo filmas

Kultinis prancūzų kino prodiuseris Lucas Bessonas , kurio dėka galėjome mėgautis „Pagrobimo"...

14 stulbinančių psichologinių faktų, kuriuos privalote žinoti

Psichologiniai faktai, kurie bus įdomūs net nesidomintiems psichologija.

Ievos Zasimauskaitės konkurentai pirmame „Eurovizijos“ pusfinalyje: ar įveiksime lemtingą barjerą? (53)

Jau gegužės aštuntąją Portugalijoje suskambės pirmasis „Eurovizijos“ pusfinalis. Jame...

Prezidentės sprendimas šokiravo advokatų bendruomenę: nenorime sugrįžti į viduramžius (111)

Dalios Grybauskaitės sprendimas atmesti Giedriaus Danėliaus , kuris politinės korupcijos byloje...