aA
Maisto išmetimas yra etinė, aplinkosauginė ir ekonominė problema tiek restoranams, tiek privatiems asmenims. Tačiau ar žinote, kaip restoranai bando ją išspręsti?
© DELFI

Jei nebandytų riboti išmetamo maisto kiekio, restoranai tiesiog negalėtų finansiškai išsilaikyti. Tiesa, gamyboje blogo maisto naudoti restoranai taip pat negali, nes tai keltų riziką klientų sveikatai.

Tad kaip restoranai sprendžia maisto išmetimo problemą?

Paprasta ir esminė sistema – maisto rotacija (maisto saugoje žinoma kaip F.I.F.O.). Šiuo būdu užtikrinama, kad maisto, ant kurio pakuotės nurodyta galiojimo data, atsargos būtų išdėliojamos atitinkama tvarka – naujausias maistas keliauja į lentynų galą, o seniausias – į priekį. Tad pirmiausia bus sunaudojami anksčiausiai besibaigiančia galiojimo data pažymėti produktai.

Nors maisto produktus į šaldytuvą patogiausia dėti senuosius nustumiant tolyn, tačiau taip elgiantis tik padidinate šansus, jog didesnę turimų maisto produktų dalį teks vėliau išmesti.

Žinoma, dera atsižvelgti ir į tai, jog kai kurie produktai genda greičiau nei kiti. prinokę persikai, žemuogės – šiuos produktus turėsite suvartoti kaip įmanoma greičiau, mat su laiku šie vaisiai, akivaizdu, netaps skanesni.

Restorano Niujorke „Adoro Lei“ šefas Mario Gentile atskleidė, jog užsisako dar neprinokusius vaisius, o naudoja tuos, kurie labiausiai prinokę. Nepagailėdami laiko planavimui (ir šaldytuvo pertvarkymui), ir jūs galite savo namuose įvesti šią praktiką, kuri padės ateityje išmesti mažiau nesuvartoto maisto.

Tai, ką valgysite, taip pat galite surikiuoti pagal produkto tvirtumą. Pavyzdžiui (pagal tai, ką valgytumėte pirmiausia): salotos, maisto ruošimo žalumynai, kopūstas, cukinija, baklažanas.

Taigi, pirmiausia vartokite tą produktą, kurio galiojimo laikas baigiasi anksčiausiai ir tai, kas yra gležniausia ir trapiausia.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

DELFI Diena. Mikologas apie tai, ar visi grybai yra valgomi ir kaip yra rengiamasi Šventojo Tėvo vizitui (1)

Į miškus toliau plūsta grybautojai, tačiau medikai šiemet jau neišgelbėjo kelių grybų...

Mėnesį dirbau kasininku, dabar tai sapnuoju tik košmaruose (192)

Išaušo rytas, ir pirmieji lankytojai užplūdo kuklią didelio prekybos tinklo parduotuvę netoli...

Žemaitaitis kirto Paksui atgal: išgirdę jo kalbas, įsižeidė visi partijos nariai (14)

Tvarkos ir teisingumo partijos pirmininkui Remigijui Žemaitaičiui europarlamentaro Rolando Pakso...

Vytautas Landsbergis. Šis tas nauja dėl „Generolo Vėtros“ (103)

Vokiečių žurnale „Der Spiegel“ 1984 m. Nr. 17 paskelbto straipsnio apie Plungės ir apskritai...

Papiktino ir nustebino: užsukus į parduotuvę buvo parodytos durys (15)

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi kauniečiai, kurie mandagiai arba ne taip gražiai buvo...

Žiniasklaida: Theresai May – Merkel „pažeminimas“ atsukusi nugarą nuėjo pasisveikinti su Grybauskaite (105)

Dvi galingiausios Europos Sąjungos valstybės narės – Vokietija ir Prancūzija –...

JAV gyvenanti Seulo olimpiados herojė: ryškiausias prisiminimas – krepšininkų akibrokštas sovietams (22)

Seulo olimpinei vicečempionei ir Lietuvos rekordininkei 62 metų Laimutei Baikauskaitei trys...

Teisingumo ministras: padarysime viską, kad Kazėnienė liktų savo pareigose (2)

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius solidarizuojasi su Kauno tardymo izoliatoriaus socialinės...

Beata Nicholson siūlo skaniausią „Napoleoną“: kiekvienai šeimininkei išeis kitoks

„Kai užsirašiau šio torto receptą, dar 10 metų jo nekepiau, nes bijojau – atrodė, kad tikrai...

DELFI skaitytojams – išskirtinė galimybė pasižvalgyti po maldos namus, kuriuose lankysis popiežius (5)

Lietuvai besiruošiant istoriniam įvykiui – popiežiaus Pranciškaus vizitui, DELFI savo...